Monday, February 1, 2010

«Ο,τι προτιμάτε»: Συνδυασμός Σαίξπηρ και φάρσας


Μία από τις πιο φιλόδοξες και τολμηρές θεατρικές προτάσεις της σεζόν κάνει πρεμιέρα αύριο στο θέατρο «Αλίκη (Αμερικής 4).

Κάτω από το γενικό τίτλο «Ο,τι προτιμάτε», η ελισαβετιανή κωμωδία «Δωδέκατη νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ συναντά μια φάρσα των '60s, το «Τι είδε ο μπάτλερ» του Τζο Ορτον σε δύο ξεχωριστές παραστάσεις, υπό ενιαίο κόνσεπτ και τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Θωμά Μοσχόπουλου.

'Ενας ενιαίος θίασος δεκαεπτά προσώπων, εναλλάξ κάθε βράδυ καλείται όχι μόνο να ζωντανέψει την αινιγματική Ιλλυρία και την ψυχιατρική κλινική του Δρος Πρέντις, αλλά και να επιτρέψει το κρυφοκοίταγμα της μιας δραματουργίας στην άλλη.

Κοινοί άξονες, η τρέλα, που αφηγείται την αλήθεια, ενώ συνδιαλέγεται με την εξαπάτηση και τον αποκλεισμό. Η παρενδυσία, που αποκαλύπτει περισσότερα κρυμμένα πάθη από όσες ταυτότητες καλύπτει.

Η προσπάθεια επιβολής της τάξης σε έναν άτακτο κόσμο, που γεννά μεγαλύτερη ανισορροπία.

Ταυτόχρονα, η παρουσία της μουσικής, ικανής να λειτουργήσει ως ταχυδακτυλουργικό πέρασμα σε έναν άχρονο, παράλληλο κόσμο επιθυμιών και πόθων, έναν κόσμο που σε αντιστοιχία με αυτόν που ζούμε, μοιάζει σαν ένα αστείο, αλλά σκοτεινό τσίρκο.

No comments: