Wednesday, January 6, 2010

ΑπΟΣαιΜονΟποίηΣη


Ο Νικόλας Μαραγκόπουλος με τον Κώστα Κοντοβά και τον Γρηγόρη Κλιούμη, σε μία σκηνή από το «Κουρδιστό πορτοκάλι», που ανεβαίνει στο θέατρο «Αρτι».«


Είναι διαφορετικοί οι δαίμονες του καθενός, αλλά οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε και καμιά φορά να γελάμε μαζί τους», μας είπαν οι Γεωργία Γεωργαντοπούλου και Νικόλας Μαραγκόπουλοςμ, με αφορμή την σκηνοθεσία - διασκευή τους στο «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Άντονι Μπέρτζες, στο θέατρο «Άρτι» (Ηπείρου 41).


Οι δυο τους -που αποτελούν τη θεατρική ομάδα mikriskini- μας μίλησαν για την παράσταση που αναπτύσσει τους χαρακτήρες και την πλοκή με διάθεση σουρεαλιστική και γκροτέσκα, με έμφαση στη μουσική, που δημιούργησαν -και εκτελούν ζωντανά επί σκηνής- ο Κώστας Κοντοβάς και ο Γρηγόρης Κλιούμης, μέλη του συγκροτήματος «Υπόγεια Ρεύματα».

Ναρκωτικά, βία, παρανομία.


Το έργο είναι τόσο σκληρό όσο η πραγματικότητα;«Η παράσταση προσπαθεί να αποδώσει με πιο ποιητικό τρόπο αυτή την πραγματικότητα. Οχι την πραγματικότητα που ορίζει η τηλεόραση και τα μέσα, αλλά αυτή που αντιλαμβανόμαστε εμείς. Το έργο είναι σκληρό, αλλά υπάρχει ακόμα χώρος για να αναπνεύσει ένα αστείο».

Η Γεωργία Γεωργαντοπούλου και ο Νικόλας Μαραγκόπουλος.


Ζωντανή ερμηνεία επί σκηνής από τα Υπόγεια Ρεύματα.


Πρόκειται για μια μουσική θεατρική παράσταση;«Πρόκειται για μια παράσταση όπου η μουσική είναι άρρηκτα δεμένη με τους ηθοποιούς και το θέαμα. Είχαμε τη χαρά και την πολυτέλεια να δουλεύουμε μαζί με τον Γρηγόρη Κλιούμη και τον Κώστα Κοντοβά επί δύο μήνες σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα όλη η μουσική της παράστασης να γεννηθεί στις πρόβες.


Το Κουρδιστό μας Πορτοκάλι δεν θα ήταν η ίδια παράσταση χωρίς και τη δική τους αφοσιωμένη δουλειά». Το περιβόητο σωφρονιστικό σύστημα και το κοινό μυστικό της αθλιότητάς του απασχολεί μόνο τους έγκλειστους και τις οικογένειές τους. Ενάντια σ' αυτή την επίσημη και νομικά κατοχυρωμένη βία, ποιο είναι το ιδανικό «όπλο»;«Χρειάζεται πλήρης αναδιάρθρωση του σημερινού μοντέλου του σωφρονιστικού συστήματος. Χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση, για να μπορούν να γίνουν καλύτεροι οι άνθρωποι μέσα στη φυλακή.


Χρειάζεται χρόνος και μελέτη.


Σ' έναν τόπο σαν το δικό μας, όσο γραφικό κι αν ακούγεται, τα περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται από την έλλειψη παιδείας και οργάνωσης σε όλους τους τομείς». Ποια είναι τα αόρατα κάγκελα που περιορίζουν την πνευματική μας ελευθερία και ποιο είναι το μήνυμα της παράστασης; «Είναι οι φόβοι μας, είναι η άγνοια και η ημιμάθειά μας, είναι οι ανασφάλειες που ορίζουν τις επιλογές μας, είναι η δειλία να ορθώσουμε το όποιο ανάστημά μας. Είναι διαφορετικοί οι δαίμονες του καθενός, αλλά οφείλουμε να τους αντιμετωπίζουμε και καμιά φορά να γελάμε μαζί τους.


Η παράσταση είναι κατασκευασμένη για να γεννήσει ερωτήματα, να προβληματίσει, όχι να περάσει κάποιο μήνυμα. Στο Κουρδιστό Πορτοκάλι, εμείς ως mikriskini, είδαμε ένα κείμενο που αφορά όλους μας και θελήσαμε να το κοινωνήσουμε με τον δικό μας τρόπο.


Οι συντελεστές


Τα σκηνικά της παράστασης είναι του Hλία Λόη, η κατασκευή σκηνικού του Παναγιώτη Λαζαρίδη, οι μάσκες του Στέφανου Ρόκου, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου, το video του Αγγελου Παπαδόπουλου και η επιμέλεια κίνησης της Εριφύλης Στεφανίδου. Βοηθός ενδυματολόγου είναι η Ιόλη Μιχαλοπούλου.


Παίζουν οι ηθοποιοί Νίκος Αναστασόπουλος, Αννα Βασιλείου, Γεωργία Γεωργαντοπούλου, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Νίκος Παντελίδης και Αργύρης Σαζακλής.


Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν έως τις 30 Μαρτίου.

No comments: