Wednesday, June 17, 2009

The Sunshine Reggae Festival


27 Ιουνίου 2009, Τεχνόπολις


Ένα από τα σταθερά καλοκαιρινά μας ραντεβού κάθε χρόνο είναι και αυτό με τη ρέγκε μουσική. Ο ρυθμός, ο χορός, η φιλοσοφία της, την καθιστούν απαραίτητη στην καλοκαιρινή μας διάθεση. Έτσι λοιπόν μετά την περσινή επιτυχία του Sunshine Reggae Festival, θα πάρουμε και φέτος μια γεύση της ρέγκε κουλτούρας στις 27 Ιουνίου στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.


Μερικά από τα καλύτερα συγκροτήματα της σύγχρονης ρέγκε μουσικής θα βρεθούν στην ίδια σκηνή στο μεγάλο πάρτι του Sunshine Reggae Festival.


Οι No More Babylon, o Earl 16, o Ranking Joe, o Kenny Knots και οι Franziska, θα μεταμορφώσουν τη βραδιά σε μια αξέχαστη μουσική εμπειρία. .Ο ιδιαίτερος Ranking Joe είναι από τους πρωτοπόρους dj τραγουδιστές των ‘70es, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του τόσο στην Αγγλία όσο και στις άλλες μουσικές μητροπόλεις. Με την μοναδική φωνή του παρασύρει το κοινό του και κρατάει ζωντανή την ρέγκε κουλτούρα και τη φιλοσοφία της.


Ο Earl16, που πριν ακολουθήσει σόλο καριέρα, συνεργάστηκε με πολλά διάσημα ονόματα της ρέγκε σκηνής, θα έρθει στην Αθήνα έχοντας στις μουσικές αποσκευές του τα δυναμικότερα τραγούδια του.Οι Γάλλοι No More Babylon, με τους ερωτικούς αγγλικούς στίχους, μετά από 14 χρόνια ωριμότητας και δοκιμασίας στα συναρπαστικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, ξεσηκώνουν ακόμα το κοινό τους. Ακούγοντας τις μελωδίες τους καταλαβαίνουμε όσους υποστηρίζουν ότι η ρέγκε μουσική δεν είναι υπόθεση μόνο της Τζαμ


Οι Franziska από το Μιλάνο, με τραγουδιστή τον Roddy Labonte από τις Σεϋχέλλες, που πέρσι με το «The Herb» κέρδισαν το διαγωνισμό GMMA για το καλύτερο τραγούδι της χρονιάς, έχουν ένα σύγχρονο διεθνή χαρακτήρα που είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα της ρέγκε του μέλλοντος.


Ο Kenny Knots, ένας από τους δημοφιλής τραγουδιστές του Λονδίνου, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, με συνεργασίες με όλη σχεδόν την αγγλική και την ευρωπαϊκή ρέγκε σκηνή, παραμένει μία από τις σταθερές αξίες του χώρου και ένας από τους πιο αυθεντικούς εκπροσώπους της ρέγκε κουλτούρας.


Οργάνωση Παραγωγής :RISE UP PRODUCTION
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ 20 EURO (ticket house-ticket pro)// ΤΑΜΕΙΟ 25 EURO

Bodies - Η έκθεση


Τεχνόπολις, Γκάζι (Αθήνα)


Ένα ταξίδι στο ανθρώπινο σώμα!Η διεθνούς φήμης έκθεση με τίτλο «BODIES… Η Έκθεση» έρχεται στην Ελλάδα, για πρώτη φορά!Η Έκθεση θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν οι άνθρωποι τον εαυτό τους. Έχει σχεδιαστεί να διαφωτίσει, να παρακινήσει, να γοητεύσει και να εμπνεύσει! Τα εκθέματα της έκθεσης είναι αληθινά ανθρώπινα σώματα που παρουσιάζονται στην ολότητα τους ή ανά μέρη, τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί έως και το κυτταρικό επίπεδο, μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας, που ονομάζεται Πολυμερής Συντήρηση.


Για πρώτη φορά δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα, να παρατηρήσει από κοντά το σκελετικό, μυϊκό, αναπνευστικό, κυκλοφορικό καθώς και άλλα συστήματα του ανθρώπινου σώματος, όπως ποτέ μέχρι σήμερα! Το αποτέλεσμα είναι μια


μοναδική εμπειρία για το ευρύ κοινό, την επιστημονική αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα.


Πολλά από τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε παραστατικές αθλητικές στάσεις, έτσι ώστε ο επισκέπτης να τα συσχετίσει με τις καθημερινές του δραστηριότητες, καθώς και να παρατηρήσει τη φθορά που δημιουργείται στα όργανα από το υπερβολικό φαγητό, την έλλειψη άσκησης και το κάπνισμα. Επιστημονικό προσωπικό θα βρίσκεται στο χώρο της έκθεσης για την ξενάγηση των επισκεπτών.


H έκθεση “Bodies” διοργανώνεται με τη συνεργασία της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.


Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 20:00, από Κυριακή μέχρι και Πέμπτη, και από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, την Παρασκευή και το Σάββατο.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ DEPECHE MODE

Η επιστροφή των χρημάτων, που ξεκίνησε το Σάββατο 23 Μαΐου 2009, για τα εισιτήρια της συναυλίας των DEPECHE MODE, της 12ης Μαΐου 2009 που ματαιώθηκε, συνεχίζεται μέχρι και το Σάββατο 20 Ιουνίου, στο TICΚET HOUSE Αθήνας (Πανεπιστημίου 42, εντός στοάς) και στο TICKET HOUSE Θεσσαλονίκης, (Μητροπόλεως 102).

Μέρες και ωράρια λειτουργίας:Αθήνα: Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10:30 έως 18:30 Σάββατο, από τις 10:30 έως 16:00Θεσσαλονίκη: Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 11:00 έως 14:30 και 17:30 έως 20:30 Σάββατο, από τις 11:00 έως τις 15:00

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαργύρωση των εισιτηρίων είναι:- To εισιτήριο για όσους δεν ακυρώθηκε- Το απόκομμα του εισιτηρίου με την ονομαστική τιμή και το λογότυπο του συγκροτήματος για όσους είχαν μπει στο χώρο και το εισιτήριο τους είχε ακυρωθεί.

and.. in English please...!

The refund of the tickets, which started on Saturday the 23rd of May, for the cancelled show of Depeche Mode, scheduled to take place on the 12th of May 2009 and was cancelled, will continue until Saturday the 20th of June, at Athens Ticket House (42 Panepistimiou St, inside the arcade) and Thessaloniki TICKET HOUSE, (102 Mitropoleos St).

Days and Hours:Athens: Monday to Friday: 10:30 - 18:30 Saturday: 10:30 - 16:00Thesssaloniki: Monday to Friday: 11:00 - 14:30 and 17:30 - 20:30 Saturday: 11:00-15:00

The prerequisites for the redemption of the tickets are:- The ticket, if it wasn't cancelled at the entrance of the venue.- The stub of the ticket with the face value and the logo of the band on it for those who had entered the venue and their ticket had been cancelled at the entrance

Χαρακτική

"Εν τυπώσεις επί χάρτου"

Η πορεία της ελληνικής χαρακτικής από το 1860 έως σήμερα» Από 11 έως τις 28 Ιουνίου, στις αίθουσες της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, κτήριο Παλαιού Ταχυδρομείου, Φίλωνος 29 «Εν τυπώσεις επί χάρτου - Η πορεία της ελληνικής χαρακτικής από το 1860 έως σήμερα» τιτλοφορείται η έκθεση στο κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά όπου παρουσιάζεται το παρελθόν και το παρόν της ελληνικής χαρακτικής από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι σήμερα .

Συμμετέχουν 127 καλλιτέχνες, ενώ η έκθεση είναι χωρισμένη σε δύο ενότητες: α)Πρωτοπόροι και δάσκαλοι, β) Σύγχρονοι και νέοι Έλληνες χαράκτες. Αξιοσημείωτη, η συμβολή των σημαντικότερων συλλεκτών έργων ελληνικής χαρακτικής. Από τις συλλογές των Μ. Βεντούρη, Π. Παρασκευά-Βουτσά, Χ. Λεοντιάδη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ριζόπουλου, Ι. Χριστοδούλου, Ν. Μαστροπαύλου, θα μοιραστούν 80 εξαιρετικά έργα 51 καλλιτεχνών ενώ το παρόν της ελληνικής χαρακτικής θα παρουσιάσουν 76 εν ενεργεία χαράκτες με 230 αυθεντικά έργα τους.

Επίσημα εγκαίνια την Τετάρτη 17 Ιουνίου, στις 20:30. Tηλ. 210 4101401.

Σύγχρονη τέχνη

Το άλλο μισό

Εως τις 10 Ιουλίου, Τettix Art Gallery, Τσιμισκή-Διαλέττη 3, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 243304, Τεχνοχώρος Vlassis Art.Com, Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τη συμμετοχή 30 καλλιτεχνών διοργανώνεται ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, δύο νέες αίθουσες τέχνης, την Tettix Art Gallery και τη VlassisArt.Com.

Τριάντα καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και με διαφορετικά εκφραστικά μέσα -ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευή στο χώρο- κλήθηκαν να διερευνήσουν και να παίξουν με την έννοια του «άλλου μισού»: με το θέμα, τη φόρμα ή τη σύνθεση, την αλληλεπίδραση των έργων και των χώρων. Η έρευνά τους καλύπτει ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από τον έρωτα και την απώλεια, το οικείο και το αλλότριο, το συμπληρωματικό και το αντίθετο, ως την εμμονή της ολοκλήρωσης, τη δαιμονοποίηση του ατελούς, τη διαφορετικότητα και την αγωνιώδη αναζήτηση της ταυτότητας.

Tηλ. 2310 552030

Αμαρτίες γονέων

Η Ρεβέκα, δύο χρονών, ζούσε στη Βοστόνη. Οι γονείς της, ανήσυχοι από τη συμπεριφορά της, την έθεσαν υπό την φροντίδα ψυχίατρου. Η διάγνωσή της ξεκάθαρη: διαταραχή της προσοχής. Η σύστασή της απλή: ισχυρό κοκτέιλ φαρμάκων. Όσο περνούσε ο καιρός, η Ρεβέκα άρχισε να «ηρεμεί».

Παράλληλα, γονείς, ικανοποιημένοι από την «ευεργετική» επίδραση των φαρμάκων, συμφωνούσαν τακτικά για ολοένα και πιο ισχυρή δόση.Η Κάντας είχε μακριά, καστανά μαλλιά, φακίδες στη μύτη και ένα όμορφο, ντροπαλό χαμόγελο. Όταν γεννήθηκε, στις 19 Νοεμβρίου 1989, στη βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, η μητέρα της ήταν έφηβη και ο πατέρας ήδη βίαιος. Σε ηλικία πέντε ετών παραδόθηκε σε ίδρυμα και λίγο αργότερα απέκτησε νέους γονείς. Αλλά τα προβλήματα, τα οποία της είχαν φορτώσει οι φυσικοί γονείς της, δεν την εγκατέλειψαν. Οι καινούργιοι γονείς δοκίμασαν τα πάντα - συμβούλους, γιατρούς, φάρμακα...

Τον Απρίλιο του 2000, απελπισμένοι, αποτάθηκαν σε ψυχολόγους. Κατόπιν οδηγιών τους, ακολούθησαν μια θεραπεία, διάρκειας δύο εβδομάδων και κόστους 7.000 δολαρίων. Στη λεγόμενη «αναγέννηση», η Κάντας καθημερινά τυλιγόταν σφιχτά μέσα σε ύφασμα - απομίμηση μήτρας, ενώ θεραπευτές την εμπόδιζαν να απελευθερωθεί από αυτό, προσπαθώντας κάθε φορά να παρατείνουν όσο γινόταν περισσότερο το χρόνο παραμονής της εκεί μέσα.Είναι, άραγε, επιστήμη η ψυχολογία; Βασικά γνωρίσματα κάθε επιστήμης είναι η θεωρία (υπόθεση), το πείραμα και η μέτρηση των αποτελεσμάτων (απόδειξη). Αν μια θεωρία μπορεί να τροποποιηθεί από πειραματικές αποδείξεις, είναι επιστημονική. Αν όχι, τότε σίγουρα δεν είναι επιστημονική.

Η θεωρητική ψυχολογία δεν μπορεί να παράγει ένα αξιόπιστο -επιστημονικό- πυρήνα, ενώ η πρακτική (κλινική) ψυχολογία δεν είναι σε θέση να εκτελέσει ένα μετρήσιμο -επιστημονικό- πείραμα. Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι οι ψυχολόγοι είναι κάτι σαν γιατροί. Λόγω απουσίας της επιστημονικής χροιάς της ψυχολογίας, όμως, ξεχνούν πως οι ψυχολόγοι δεν είναι υπόλογοι για τις ενέργειές τους - όπως είναι οι γιατροί. Η Κάντας δεν άντεξε πέρα από σαράντα λεπτά στη «μήτρα» της - ξεψύχησε σε μια από τις «θεραπείες» της δεύτερης εβδομάδας.

Ήταν 18 Απριλίου 2000 και η Κάντας δεν είχε προλάβει να κλείσει τα έντεκα. Το δεκάωρο βίντεο με όλες τις «θεραπείες» της (και την τελευταία) προβλήθηκε στο δικαστήριο και η μητέρα της καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών με αναστολή - οι δύο «θεραπευτές»... έλαβαν από δεκαέξι χρόνια. Η Ρεβέκα άντεξε επί δύο χρόνια την ολοένα αυξανόμενη δοσολογία των φαρμάκων που της χορηγούσαν. Πέθανε σε ηλικία τεσσάρων ετών, στις 13 Δεκεμβρίου 2006. Οι τραυματιοφορείς του ασθενοφόρου, που κλήθηκε, τη βρήκαν νεκρή στο πάτωμα, δίπλα στο κρεβάτι των γονιών της. Η μητέρα της, ήδη σε βαριά κατάθλιψη, περιμένει τη δίκη της...

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ -

«Τον έρωτα δεν τον παραγγέλνεις»



Μιάμιση ώρα σε ένα χώρο με διάφορα αντικείμενα τριγύρω και... σκουπίδια, πολλά -πεταμένα κάτω- σκουπίδια (χαρτάκια, πλαστικά ποτήρια, άδεια κουτάκια αλουμινίου από αναψυκτικά κ.ά.). Δεν είναι και το καλύτερό σας, έτσι; Κι όμως... χάσατε! Εγώ το απόλαυσα την προηγούμενη Πέμπτη το βράδυ. Εσείς, και να θέλετε, δε θα μπορέσετε... Αλλά θέλω να σας πω γι' αυτό: Ένα εξαιρετικό κείμενο του μεγάλου ιρλανδού δραματουργού Σάμιουελ Μπέκετ, με τίτλο «Πρώτος έρωτας» - αλλά πεζό, όχι θεατρικό.

Γράφτηκε το 1945 στα Γαλλικά και αργότερα μεταφράστηκε (από τον ίδιο το συγγραφέα) στα Αγγλικά. Ένας υπέροχος ηθοποιός, ο Δημήτρης Καταλειφός. Μιάμιση ώρα στη σκηνή (και κάτω από αυτή), φορώντας καπαρντίνα και ρεπούμπλικα και κρατώντας μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών.

Σε μετάφραση του Αχιλλέα Αλεξάνδρου και σκηνοθεσία του Πάνου Παπαδόπουλου, ο Καταλειφός, ως άστεγος ρακοσυλλέκτης, αφηγείται την εμμονή του με τον πατέρα του και το ενδιαφέρον του για βόλτες στα νεκροταφεία, αλλά κυρίως αναδημιουργεί την ιστορία του πρώτου και μοναδικού του έρωτα, πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν 25 ετών - ουσιαστικά περιγράφει μια αποτυχία, με απλό, αστείο, σαρκαστικό, συχνά παράξενο, μα και σπαρακτικό κάποτε, τρόπο.Μια μοναδική παράσταση (παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κοζάνης, που μακάρι να επαναληφθεί -για πολλές παραστάσεις, όχι 4-5 όπως τον Απρίλιο- στην Αθήνα, θα σας συγκινήσει «αναπάντεχα»...

Γιατί, «τον έρωτα δεν τον παραγγέλνεις» όπως λέει σοφά ο ήρωας του Μπέκετ στην τελευταία φράση του έργου.Τον πόλεμο, όμως; Το δεύτερο κείμενο -καθαρά θεατρικό αυτή τη φορά- για το οποίο θα σας πω σήμερα, γράφτηκε το 2005 στο Βερολίνο - αλλά από Έλληνα, το Μάνο Λαμπράκη. Σαν «μια σύγχρονη μεταγραφή του Βόιτσεκ», του εμβληματικού έργου του Γκέοργκ Μπίχνερ, περιγράφει ο ίδιος ο συγγραφέας, με καταγωγή από το Ηράκλειο της Κρήτης, το (τρίτο) θεατρικό του έργο «Puerto Grande» (Μεγάλο Λιμάνι ή Μεγάλο Πέρασμα).

Σ' ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, ο θεατής παρακολουθεί, σε είκοσι δύο σκηνές, το βασανισμό και τη σταδιακή αποκτήνωση του κρατούμενου Μπούνκερ.Δυνατές ερμηνείες ενός -ενίοτε- στομφώδους κειμένου, μουσική... όχι πολύ ψαγμένη, αλλά σκηνοθεσία γερή και με άποψη - η κυρία Ρούλα Πατεράκη είναι σίγουρα εξαιρετική περίπτωση στο ελληνικό θέατρο. Και κάτι ξεχωριστό: η παράσταση παίζεται στο θάλαμο VI του β' επιπέδου του κτηρίου στον πεζόδρομο της Κοραή (αρ. 4) - χώρος που, επί Κατοχής, στέγαζε τα κρατητήρια της Κομαντατούρ! Μέχρι τις 31 Μαΐου μπορείτε να δείτε το «Puerto Grande». Θα σας απασχολήσουν σίγουρα οι προβληματισμοί του έργου - αλλά περισσότερο θα σας ταρακουνήσουν οι μνήμες που αναδύονται από τους τοίχους και την ατμόσφαιρα του χώρου...

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ -