Sunday, December 21, 2008

Σας αρέσει το cinema?

Είναι σίγουρα ένα φεστιβάλ διαφορετικό, που δε μοιάζει με τα άλλα. Ξεκίνησε, τριάντα χρόνια πριν, μέσα από μια διαδικασία «καθαρά ελληνική»: μερικοί παραπονούμενοι και αδικημένοι από το «μεγάλο» Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «κατέφυγαν» στη Δράμα. Αρχικά βρήκαν συμπαραστάτη την κινηματογραφική λέσχη της πόλης και, μερικά χρόνια αργότερα, τη δημοτική αρχή.

Ναι, μιλάμε για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Μέχρι το 1985 προβάλλονταν ταινίες κάθε είδους (μικρού και μεγάλου μήκους), ακόμη και σε μορφή Super 8 (το θυμάστε;). Εκείνη τη χρονιά ήταν έντονο το αίτημα, κυρίως από τους νέους σκηνοθέτες, για τη σύσταση στην Ελλάδα ενός αυτοτελούς φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και πρότειναν να λειτουργήσει ως τέτοιο το Φεστιβάλ Δράμας.

Τα επόμενα χρόνια, οι νέοι σκηνοθέτες, που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, διχάστηκαν. Κάποιοι ήθελαν τη Δράμα ως αποκλειστικό τόπο προβολής των ταινιών μικρού μήκους, ενώ άλλοι ήθελαν την προβολή ταινιών μικρού μήκους και στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Έτσι αρχίζει η σύγκρουση Φεστιβάλ Δράμας και Αντιφεστιβάλ - πάλι «καθαρά ελληνική» υπόθεση... Ευτυχώς, σήμερα τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει.

Το φετινό -31ο ελληνικό και 14ο διεθνές- φεστιβάλ διοργανώθηκε στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη. Και τι δεν έγινε αυτή τη χρονιά: προβλήθηκαν 33 ελληνικές ταινίες στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα, 25 στο διαγωνιστικό (digi 2008) και 20 στο πληροφοριακό τμήμα, 65 στο διεθνές από 46 χώρες, τιμήθηκε -με την προβολή αποσπασμάτων από ταινίες του- η μνήμη του Βαγγέλη Δημητρίου, ο αιφνίδιος θάνατος του οποίου συγκλόνισε την κινηματογραφική οικογένεια, αλλά και του Χρήστου Βακαλόπουλου, ο οποίος με τις ταινίες του, τα κριτικά κείμενα και τα μυθιστορήματά του άφησε πολύτιμες παρακαταθήκες, πραγματοποιήθηκε έκθεση με γενικό τίτλο «Ετεροτοπίες: Επιλογές από την 1η Biennale Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης», απονεμήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου βραβείο καλύτερου σεναρίου για τη διασκευή διηγήματος σε ταινία μικρού μήκους κ.α.

Και τώρα, το Φεστιβάλ Δράμας, με την πολύτιμη συμπαράσταση της Fnac, εξέδωσε σε ένα DVD όλες τις βραβευμένες ταινίες του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος του 2008. Εκτός από τις ίδιες τις ταινίες, μάλιστα, το DVD αυτό περιλαμβάνει υπότιτλους στα Ελληνικά και στα Αγγλικά, βιογραφικά σκηνοθετών, φωτογραφίες και περιλήψεις ταινιών. Η τιμή του είναι πραγματικά συμβολική (9,90), αλλά αγοράζοντάς το θα κάνετε μια καλή πράξη, αφού τα έσοδα θα διατεθούν στους βραβευμένους σκηνοθέτες, ως ένα δείγμα στήριξης της προσπάθειάς τους. Τι λέτε - σας αρέσει το σινεμά;

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ-

No comments: