Saturday, July 19, 2008

Bjork, η ιέρεια του ιδιαίτερου


Στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου

H ιδιόρρυθμη, εκκεντρική Ισλανδή, η αγαπημένη μας Bjork, επισκέπτεται - μετά την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας - τη χώρα μας.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της παγκόσμιας περιοδείας της, θα έχουμε την τύχη να την απολαύσουμε το βράδυ της τελευταίας ημέρας του Ιουλίου, στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στην Καλογρέζα.

Όλα άρχισαν με τη συμμετοχή της στους Sugarcubes. Είχαν προηγηθεί το 1977 το μετα-πανκ γκρουπ Exodus, το 1981 οι Tappi Tikarrass ενώ μαζί με τον Einar Orn Benediktsson σχημάτισε το γοτθικού ήχου γκρουπ KUKL, που κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ, προτού μετασχηματιστεί στους Sugarcubes το 1986.

Το ντεμπούτο άλμπουμ τους, που κυκλοφόρησε το 1988 υπό τον τίτλο «Life's too good» ήταν από τις ελάχιστες ισλανδικές παραγωγές που έγιναν επιτυχία σε Βρετανία και Αμερική, και αποτέλεσε την απαρχή της σταθερής διεθνούς αναγνώρισής τους.

Το τζαζ άλμπουμ «Gling-Glo», αποτέλεσμα της συνεργασίας της με τους Ισλανδούς Trio Gudmundar Ingolfssonar, κυκλοφόρησε -μόνο στην Ισλανδία- το 1990, και δύο χρόνια αργότερα εντάσεις ανάμεσα στην Bjork και τον Einar διέλυσαν τους Sugarcubes. Και αν όλα τα σημαντικά ξεκίνησαν με τους Sugarcubes, το φως τους ξεθώριασε υπό τη λάμψη της σόλο καριέρας που ακολούθησε η Bjork.

Η τάση της προς την dance-club σκηνή την οδήγησε σε συνεργασίες με μεγάλα ονόματα του χώρου. Αν και επαγγελματίας τραγουδίστρια από την παιδική της ηλικία, το «Debut», που κυκλοφόρησε το 1993, είναι η πρώτη της σόλο προσπάθεια, που την καθιέρωσε ως σταρ.

Στη διάρκεια του έτους, κυκλοφόρησαν πολλά singles, καθώς και η συνεργασία της με τον David Arnold, Play Dead, όλα με κριτικές απόλυτης αποδοχής. Την ίδια χρονιά το «Debut» απέσπασε τη διάκριση του άλμπουμ της χρονιάς από το περιοδικό NME, και κέρδισε, στην απονομή των βραβείων BRIT, τα βραβεία σόλο και πρωτοεμφανιζόμενης καλλιτέχνιδας.

Το δεύτερο άλμπουμ της «Post» σε συνεργασία με τους Nellee Hooper, Tricky, Graham Massey απέσπασε θετικές κριτικές με την κυκλοφορία του το 1995, και - ως επάξιος διάδοχος του πρoκατόχου του - της εξασφάλισε το δεύτερο βραβείο BRIT. To «Telegram» που ακολούθησε ήταν γεμάτο με ριζοσπαστικά remixes του «Post». Το «Homogenic» του 1997, είναι ίσως η περισσότερο καινοτόμος, από όλες τις δουλειές της.

Η συμμετοχή της - το2000 - στην ταινία του Λαρς φον Τρίερ, «Χορεύοντας στο σκοτάδι» (Dancer in the Dark), της χάρισε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών. Το soundtrack της ταινίας - υπό τον τίτλο «Selmasongs» - ακολουθήθηκε από τη δουλειά της «Vespertine», το 2001. To 2004 κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Medulla», που περιλαμβάνει το τραγούδι Oceania, το οποίο η Bjork παρουσίασε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Το 2005 συμμετείχε στην ταινία «Drawing restraint 9», του Matthew Barney. To ομώνυμο soundtrack περιλαμβάνει έντεκα κομμάτια, που έχουν κυρίως ως βάση τους ένα όργανο. Άλλοτε άρπα, άλλοτε τρομπέτα ή όμποε.

Με το περσινό άλμπουμ «Volta», ακόμα μία φορά πέτυχε την αρμονία, βρίσκοντας την αλχημεία ανάμεσα στα φαινομενικά αντίθετα, καθώς είναι τολμηρή μα και στοχαστική, εύθραυστη μα και δυνατή, προσιτή αλλά και καινοτόμα.

Η πολυπλοκότητα των «Medulla» και «Drawing Restraint 9» δημιούργησε σκέψεις εγκατάλειψης της αμεσότητας που χαρακτήριζε τις δουλειές της. Το «Volta» έβαλε τέλος στις σκέψεις αυτές. Ακριβολογώντας, θα λέγαμε ότι ισορροπεί απόλυτα ανάμεσα στην ηχηρότητα που χαρακτήριζε τις ποπ εμπνεύσεις της τη δεκαετία του '90, και τους πειραματισμούς που έκανε την τρέχουσα δεκαετία.

Το βράδυ της Πέμπτης 31 Ιουλίου, η πάντα αυθεντική Bjork θα είναι κοντά μας. Και εμείς εκεί, με την ελπίδα η επόμενη φορά που θα την συναντήσουμε να απέχει πολύ λιγότερο από δεκαπέντε χρόνια.

CD: «Avatar»: Το ντεμούτο της Monika

Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός Monika κυκλοφορεί στην Archangel Music, το ντεμπούτο άλμπουμ της «Avatar». Στίχος αγγλικός και πληθώρα επιρροών από το έργο του Μάνο Χατζιδάκι, του Ennio Morricone αλλά και από δουλειές των Beatles και της P.J. Harvey.

Σποραδικές εμφανίσεις της Μonika, είχαν ως αποτέλεσμα τα τελευταία δύο χρόνια, να συζητιέται έντονα η περίπτωση μιας νεαρής κοπέλας -είναι μόλις 21 ετών-, που γράφει εκπληκτικά τραγούδια, τα οποία τραγουδά με τη δυναμική φτασμένης ερμηνεύτριας. Και αυτή η πρώτη της δουλειά έρχεται να επιβεβαιώσει τις φήμες.

To έδαφος για την κυκλοφορία του άλμπουμ, προετοίμασε το single Over The Hill που κυκλοφόρησε στις αρχές Μαΐου, κάνοντας για πολλούς ακροατές δύσκολη την αναμονή του μουσικού συνόλου που ακολούθησε. Το άλμπουμ περιλαμβάνει δεκατρία κομμάτια που μιξαρίστηκαν από τον Ian Caple στην Αγγλία, ενώ η τελική επεξεργασία του ήχου έγινε στα Sterling Studios της Νέας Υόρκης.

Τραγούδια που μεταδίδουν άμεσα συναισθήματα. Η ερμηνεία της Monika είναι κρυστάλλινη, απέριττη, ανάλαφρα μελωδική. Διάσπαρτοι ήχοι folk, αθώας pop και indie rock μουσικής. Ένα σύνολο καινοτόμο, με έντονα τα χαρακτηριστικά της διαχρονικότητας. Χωρίς να παραπέμπει στην ελληνική μουσική σκηνή, θα μπορούσε να είναι παραγωγή οποιασδήποτε χώρας του μουσικού μας πλανήτη.

No comments: