Saturday, July 19, 2008

Τυφλό σύστημα

Το internet έχει μετασχηματίσει την κοινωνία. Έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε, κινούμαστε, ταξιδεύουμε, επικοινωνούμε, ερωτευόμαστε. Χμ, τα ξέρουμε όλ' αυτά.

Τα έχουμε γράψει, τα έχετε ακούσει - κι αν είστε χρήστης του, τα έχετε δει «από μέσα». Και μια που μιλάμε για «εικόνα», μάλλον ξέρετε καλά ότι ένας από τους πρώτους όρους (αν όχι ο πρώτος), που βάζουν οι κυβερνοναύτες στις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, είναι η λέξη «σεξ» - φυσικά δε θέλουν να μάθουν τι λένε οι online εγκυκλοπαίδειες για το σεξ, θέλουν να το δουν!

Η βιομηχανία του πορνό περιλαμβάνεται στην πρώτη πεντάδα των κλάδων με το μεγαλύτερο τζίρο παγκοσμίως και εδώ και χρόνια η νέα ώθηση που της έδωσε το διαδίκτυο την έκανε ακόμη πιο ανθηρή.

Το κοινό, λοιπόν, ψάχνει το πορνό (και) στο internet. Πονηρά σκίτσα, εντυπωσιακές φωτογραφίες, τολμηρά βίντεο. Χυδαία ή απλώς σέξι, κακοφωτισμένα ή στιλιστικά άψογα, τα στιγμιότυπα ανδρών και γυναικών που κατακλύζουν τους δικτυακούς τόπους αποτελούν απλά άλλη μια απόδειξη για την ανάγκη του ανθρώπου να χαζέψει, να εμπνευστεί, να ερεθιστεί. Σήμερα, με την εξέλιξη των ευρυζωνικών δικτύων, ακόμη και να ερωτοτροπήσει online - ok, δε θα ανοίξουμε τώρα τη συζήτηση για την αληθινή φύση μιας online ερωτικής «επαφής», προσωπικά αρκούμαι στο γεγονός ότι σε κάποιους αρέσει και την απολαμβάνουν, οπότε λόγος δε μου πέφτει, υποθέτω (δίχως να σας προσβάλλω) ούτε και σε σας!

Εχετε επισκεφτεί sites με τολμηρό περιεχόμενο; Ευτυχώς που η επικοινωνία μας μέσω χαρτιού δεν αφήνει περιθώρια για οπτική ούτε και ακουστική επαφή, έτσι... μπορείτε να απαντήσετε ό,τι θέλετε! Πάντως, όσα και να έχετε δει στο internet, είμαι σίγουρος ότι αποκλείεται να φαντάζεστε τι περιλαμβάνει ένα site που ακούει στο όνομα pornfortheblind.org. Λοιπόν, δεν έχει εικόνες. Δεν έχει βίντεο. Δεν έχει διαφημίσεις. Τι έχει; Κείμενο, μόνο κείμενο. Μαύρους χαρακτήρες σε άσπρο φόντο. Πρόκειται απλά για έναν κατάλογο ερασιτεχνικών ηχογραφήσεων, στις οποίες ο εκφωνητής περιγράφει ένα δικτυακό τόπο με πορνό - φαντάζομαι, έχει διαλέξει τον αγαπημένο του! Μέχρι τα μέσα Ιουλίου το site περιλάμβανε περισσότερα από 50 αρχεία για ισάριθμα sites.

Οι εισφορές συνεχίζονται - όπως καταλάβατε δεν πρόκειται για επαγγελματική προσπάθεια, καθένας μπορεί να επισκεφτεί το site που του αρέσει περισσότερο, να το περιγράψει όσο καλύτερα μπορεί, ηχογραφώντας τη φωνή του, και να «ανεβάσει» το αρχείο ήχου στο site.

Θέλετε να νιώσετε μια διαφορετική εμπειρία; Μπείτε στο pornfortheblind.org, διαλέξτε την εγγραφή που σας κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση, πατήστε το «play» και... κλείστε τα μάτια! Έχοντας απολαύσει «ζουμερές» εικόνες με φανταχτερά χρώματα, ίσως απογοητευτείτε από το... ακρόαμα. Σίγουρα, όμως, θα νιώσετε όπως νιώθει ένας τυφλός άνθρωπος σήμερα, στην ψηφιακή κοινωνία της τρίτης χιλιετίας - υπερσύγχρονη για τους πολλούς, αλλά τραγικά ελλειμματική για τους λίγους...

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ-

No comments: