Saturday, July 19, 2008

Με μόνο στόχο τα εισιτήρια

Ολόκληρος ο θίασος σε αναμνηστική φωτογραφία από τις πρόβες.
Πατώντας σε μια πετυχημένη συνταγή, αυτής του θεατρικού έργου «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μια ώρα», ο κ. Δημήτρης Λιγνάδης μετέφερε τις ανησυχίες του στο αργολικό θέατρο και φυσικά πήρε -και είναι προς τιμήν του- το ρίσκο...

Στο καταπράσινο γκαζόν του... γηπέδου της Επιδαύρου έδωσαν τον αγώνα τον καλό Ευριπίδης και Αισχύλος (Μαρκουλάκης και Λιγνάδης) με διαιτητή - κριτή τον... κομπέρ Γιώργο Μαρίνο (έτσι όπως τον έχουμε γνωρίσει σε όλες του τις επιτυχίες, από την Οδό Ονείρων μέχρι το ...Ciao ANT-1). Μαζί τους η άφωνη Δήμητρα Ματσούκα (με ντουντούκα και μικρόφωνο για καλό και για κακό) και -ευτυχώς σαν όαση- η Στεφανία Γουλιώτη (θα λέγαμε με την ορολογία του διασκευαστή - σκηνοθέτη, πως η Γουλιώτη ήταν «όλα τα λεφτά»).

Κατάμεστο το Αρχαίο Θέατρο και τις δύο ημέρες.
Οι προθέσεις καλές αλλά αυτό δεν αρκούσε. Ετσι υπήρξαν σκηνές που ούτε το «Δελφινάριο» δεν θα τις υπέγραφε. Ατάκες που θα κοκκίνιζε ακόμη και ο Στάθης Ψάλτης να προφέρει αλλά και σκηνές που ούτε ο Μάρκος Σεφερλής θα είχε το θάρρος να επιλέξει...

Περίπου ένα δεκάλεπτο, κοντά στα μισά της παράστασης ήταν ένα ρεσιτάλ βωμολοχιών. Ούτε η χρησιμοποίηση της φωνής του Αλέξη Μινωτή και της Κατίνας Παξινού δεν μπόρεσαν να δώσουν κάποια ποιοτική επίφαση.

Βέβαια τελικά αποφασίσαμε να το απολαύσουμε αφού δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς.

Οι βασικοί πρωταγωνιστές της παράστασης.
Ετσι δεχθήκαμε το επιθεωρησιακό συνονθύλευμα που είχε το μενού των Βατρα - Χ. Ετσι είδαμε από... Κώστα Γεωργουσόπουλο μέχρι Σάκη Ρουβά αλλά και ολίγον από Εφη Θώδη.

Μέχρι και ψηφοφορία του κοινού είχαμε στο συναγωνισμό των δύο ποιητών. Και ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος ψήφισε ό,τι του το ζήτησε ο κομπέρ και η κα Ελένη Κούρκουλα και ο σκηνοθέτης κ. Περάκης. Μαζί και οι θεατές από τις εξέδρες. Κάτι σαν από τις εκπομπές της Ανίτας Πάνια...

Ολα προς δόξαν των γεμάτων κερκίδων. Ισως αυτό να ήταν τελικά ο στόχος.

Για την ιστορία θυμίζουμε:

Τους συντελεστές:

Μετάφραση: Νίκος Χαραλαμπόπουλος

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης

Σκηνικά - Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου

Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός

Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου

Και τους ερμηνευτές:

Στεφανία Γουλιώτη, Δημήτρης Λιγνάδης, Γιώργος Μαρίνος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δήμητρα Ματσούκα, Βαγγέλης Χατζηνικολάου κ.ά.

Δυστυχώς στο πρόγραμμα της παράστασης δεν αναγράφονταν οι ρόλοι που είχαν ανατεθεί στους ηθοποιούς.

Επίσης το βάπτισμα του πυρός πήραν και περίπου 15 μαθητές της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΛΑΣ

Εξι μέλη της Ενωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος με τις μηχανές «παρά πόδα», αφού δεν επετράπη να τις χρησιμοποιήσουν.
Απαράδεκτο

Δεν είχε συμβεί ούτε στη δικτατορία! Την Παρασκευή, η διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου απαγόρευσε στην Επίδαυρο την είσοδο στους φωτορεπόρτερ. Η Ενωση Φωτογράφων Ελλάδος (ΕΦΕ) με ανακοίνωσή της καταγγέλλει «την πρωτοφανή πρωτοβουλία του θεάτρου, να μην επιτραπεί στα μέλη της φωτογράφους, να απαθανατίσουν σκηνές από την παράσταση των ΒΑΤΡΑ-Χ που υποτίθεται είναι οι 'Βάτραχοι' του Αριστοφάνη, τουλάχιστον κατά 60%, γιατί τον αρχαίο τραγικό ανέλαβε συμπληρώσει κατά το υπόλοιπο 40% ο σκηνοθέτης κος Δημήτρης Λιγνάδης, που έκανε και τη διασκευή»!

No comments: