Wednesday, March 26, 2008

Aνακύκλωση Zero Hours!!!


mple_kadoi.jpg

http://www.ert.gr/nature/

Ψηφιακά νεκροταφεία

psifiaka_nekrotafeia.jpgΠου πάει ο υπολογιστής σας όταν πεθαίνει; Σίγουρα δεν πάει στον παράδεισο. Αντίθετα σύμφωνα με το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, που θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 10 το βράδυ και ήδη έκανε πρεμιέρα στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Νύχτες Πρεμιέρας, καταλήγουν σε ψηφιακά νεκροταφεία που έχουν δημιουργηθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, επιβαρύνοντας το περιβάλλον με τοξικές ουσίες, επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Ίσως να μην γνωρίζατε ότι ο υπολογιστής σας περιέχει στο εσωτερικό του ουσίες τοξικές και καρκινογόνες, όπως μόλυβδο, φώσφορο, κάδμιο, βάριο, βηρύλλιο εξασθενές χρώμιο και υδράργυρο.

Έτσι, όταν το αγαπημένο μας PC πάψει να λειτουργεί, μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο ηλεκτρονικό απόβλητο που χρειάζεται ανακύκλωση με αυστηρές προδιαγραφές.

Όμως, οι ανεπτυγμένες χώρες, αντί να διαχειριστούν οι ίδιες τα ηλεκτρονικά τους σκουπίδια, βρίσκουν φτηνότερο να τα εξάγουν στις φτωχότερες. Υποχρεώνουν έτσι εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέξουν την δηλητηρίαση έναντι ενός δολαρίου την ημέρα για να ξεφύγουν από την πείνα και την απόλυτη φτώχια. Ταυτόχρονα η θάλασσα, τα ποτάμια, το έδαφος και ο αέρας του πλανήτη μολύνονται ανεπανόρθωτα, υπονομεύοντας την ζωή όλων μας.

Ο "Εξάντας" ακολούθησε την διαδρομή της στρεβλής ανάπτυξης που δολοφονεί ανθρώπους στον τρίτο κόσμο και υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη. Από την Silicon Valley, την Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ως την Κίνα της οποίας ολόκληρες επαρχίες, ζουν από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων με ενδιάμεσους σταθμούς, το Σιάτλ των ΗΠΑ και το Λονδίνο, κατέγραψε εικόνες που μόνο ευχάριστες δεν είναι.

1 NEro kyra Vaggeliw..1 (nero).... Kryo...... (nero)


nero.jpgΧαμηλότερα αποθέματα νερού από πέρυσι διαθέτουν οι ταμιευτήρες από τους οποίους υδροδοτείται η Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΥΔΑΠ. Η Εταιρεία ανακοίνωσε, μέτρα για την προστασία των αποθεμάτων της. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιείται για την υδροδότηση της Αθήνας και το νερό της Υλίκης.

Τα έργα για την άντληση του πολυτιμότερου αγαθού από τη λεκάνη της λίμνης, ξεκίνησαν πριν πέντε μήνες και οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ προβαίνουν πλέον καθημερινώς σε άντληση περίπου 350.000 κυβικών μέτρων νερού, καλύπτοντας έτσι περίπου το 30% των αναγκών του λεκανοπεδίου.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Αντώνης Βαρθολομαίος, στο πλαίσιο εκδήλωσης της εταιρίας, που έγινε στην "Αθηναΐδα", με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Νερού, η άντληση αποθεμάτων από τη λίμνη Υλίκη, γίνεται σε μία προσπάθεια "ανακούφισης" του φράγματος του Μόρνου, του οποίου η στάθμη έχει κατεβεί αισθητά.

Πάντως, όπως επισήμανε άμεσο πρόβλημα λειψυδρίας δεν υπάρχει,.

Στην εκδήλωση της ΕΥΔΑΠ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Θ. Ξανθόπουλος επισημαίνοντας τις προτεραιότητες της κυβερνητικής στρατηγικής προς τη δημιουργία υποδομών για τη σωστή και ποιοτική διαχείριση του νερού.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα, ο Μ. Γλέζος, οι καθηγητές του ΕΜΠ, Θ. Τάσιος και Α. Ανδρεαδάκης καθώς επίσης και η Ολυμπιονίκης Φ. Χαλκιά.

Όλοι οι ομιλητές κάλεσαν τους πολίτες να αναλογιστούν τη σοβαρότητα του προβλήματος της λειψυδρίας και να μην προβαίνουν σε αλόγιστη σπατάλη νερού.

Η ΕΥΔΑΠ προσανατολίζεται παράλληλα στη θέσπιση τέλους βιολογικού καθαρισμού για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας και συντήρησης της Ψυτάλλειας, τα οποία πέρυσι έφτασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο τρόπος εφαρμογής ακόμη αναζητείται.

Στην εκδήλωση της ΕΥΔΑΠ απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Θ. Ξανθόπουλος επισημαίνοντας τις προτεραιότητες της κυβερνητικής στρατηγικής προς τη δημιουργία υποδομών για τη σωστή και ποιοτική διαχείριση του νερού.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα, ο Μ. Γλέζος, οι καθηγητές του ΕΜΠ, Θ. Τάσιος και Α. Ανδρεαδάκης καθώς επίσης και η Ολυμπιονίκης Φ. Χαλκιά.

Όλοι οι ομιλητές κάλεσαν τους πολίτες να αναλογιστούν τη σοβαρότητα του προβλήματος της λειψυδρίας και να μην προβαίνουν σε αλόγιστη σπατάλη νερού.

Δημήτρης Αλεξόπουλος

Ο χορός στα καλύτερά του


Το παγκοσμίου φήμης ολλανδικό συγκρότημα χορού Netherlands Dance Theater, με το οποίο το Μέγαρο εγκαινιάζει από φέτος μια μόνιμη συνεργασία, θα δώσει τέσσερις παραστάσεις στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, στις 27, 28, 29 και 30 Μαρτίου.

Η φημισμένη χορευτική ομάδα θα παρουσιάσει στο Μέγαρο δύο χορογραφίες: η πρώτη είναι των δύο μόνιμων χορογράφων του NDT, του Βρετανού Πολ Λάιτφουτ και της Ισπανίδας Σολ Λεόν, σε μουσική Φίλιπ Γκλας και τιτλοφορείται «Silent Screen». Συνδυάζει την κίνηση με το video art. Σ' αυτή τη δουλειά τους, οι δύο πολυβραβευμένοι και δημιουργικοί χορογράφοι της ομάδας πειραματίζονται εξαντλητικά με την ηρεμία και τον πανικό, την κινηματογραφικότητα και την παντομίμα, τη δυαδικότητα και την αγάπη.

Η δεύτερη χορογραφία του προγράμματος ονομάζεται «Toss of a Dice». Φέρει την υπογραφή του Γίρζι Κίλιαν, δημιουργήθηκε πάνω σε μουσική που συνέθεσε αποκλειστικά για το διακεκριμένο χορογράφο ο Ντιρκ Χάουμπριχ και έχει στοιχεία αφαίρεσης και υπερρεαλισμού. Σε αυτή την υψηλής αισθητικής παραγωγή, πάνω από τη σκηνή δεσπόζει ένα αιχμηρό περιστρεφόμενο γλυπτό.

Η νέα δύναμη της ζωγραφικής

Εργα 14 σύγχρονων Ευρωπαίων ζωγράφων στο Μουσείο Φρυσίρα


Arie van Geest, «The anti-image dwarf», 2006.
Πιστό στη βασική αρχή αναζήτησης των νέων δρόμων της ζωγραφικής και ανάδειξης των καινούργιων εικαστικών δυνάμεων, το Μουσείο Φρυσίρα στη νέα του έκθεση, που θα διαρκέσει ως τις 27 Ιουλίου, παρουσιάζει έργα 14 σύγχρονων Ευρωπαίων ζωγράφων, σε μια χαρτογράφηση της μελλοντικής σκηνής της τέχνης.

Arie van Geest, «The Collector», 2006.
Ξεχωρίζουν ήδη για τις πρωτοποριακές τους ιδέες και τη διάθεση πειραματισμού, στοιχεία εμφανή στα έργα τους που περιλαμβάνονται στην έκθεση «The New Force of Painting, Γόνιμες αντιπαραθέσεις στη σύγχρονη ευρωπαϊκή πρωτοπορία», που παρουσιάζεται στα δύο κτήρια του Μουσείου Φρυσίρα. Το σύνολο των έργων των 14 ζωγράφων της έκθεσης αποτελούν τα πρόσφατα αποκτήματα της συλλογής Φρυσίρα.

Aριστερά: Frederique Loutz, Ατιτλο, 2005. Δεξιά: Asgar - Gabriel, «The last conquerors», 2007.
Πρόκειται για μια έκθεση καλειδοσκόπιο των νέων Ευρωπαίων καλλιτεχνών που «ανήκουν καταχρηστικά σ' αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί πρωτοπορία, για να αντιδιαστείλει την καινοτομία του έργου τους και την αυθεντικότητα του καλλιτεχνικού τους οράματος σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τάσεις στο καλλιτεχνικό προσκήνιο της γηραιάς ηπείρου».

Αριστερά: Florian Merkel, «Aufschaung Kopie», 2007. Δεξιά: Grzegorz Wnek, «Descent», 2007.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Mateo Andrea (Γαλλία), Daryoush Asgar/Elizabeth Gabriel (Αυστρία), Bogumil Ksiazek (Πολωνία), Κatinka Lampe (Ολλανδία), Frederique Loutz (Γαλλία), Marcin Maciejowski (Πολωνία), Andrea Martinelli (Ιταλία ), Florian Merkel (Γερμανία), Attila Scucs (Ουγγαρία), Aleksandar Stankoski (FΥΡΟΜ ), Alexander Tinei (Μολδαβία), Arie van Geest (Ολλανδία), Grzegorz Wnek (Πολωνία), Xiang Shi (Γαλλία).

Bogumil Ksiazek, «Transgressive Seance I», 2007.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει αυτή η έκθεση, μέσω της παρουσίασης των έργων ζωγραφικής. Αναφέρει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια της έκθεσης, Χριστίνα Σωτηροπούλου, στο κατάλογο της έκδοσης: «Ενώ διανύουμε ήδη τα τελευταία χρόνια της πρώτης δεκαετίας του εικοστού πρώτου αιώνα και βρισκόμαστε εν τω μέσω ενός αδιαμφισβήτητου τεχνολογικού και επιστημονικού θριάμβου χωρίς προηγούμενο, το ερώτημα, αναφορικά με το ποιες είναι οι διαφαινόμενες μελλοντικές κατευθύνσεις της σύγχρονης τέχνης και αν αυτή μπορεί ακόμη να ανταποκριθεί με επιτυχία στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της νέας εποχής, εμφανίζεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ιδιαίτερη μάλιστα σημασία, που απορρέει από το γεγονός πως δεν θέτει απλά υπό ενδελεχή εξέταση το είδος, την αποτελεσματικότητα και τις μεθόδους της σύγχρονής της ζωγραφικής, αλλά δεν διστάζει να επεκταθεί ακόμη και στην ίδια την αναγκαιότητα της ύπαρξής της στη σύγχρονη κοινωνία, καθώς επίσης και στις δυνατότητες αυτής της κοινωνίας να τη συνθέσει να την ανανεώσει ή έστω απλώς και μόνο να την κρατήσει επίκαιρη και ζωντανή.»

Attila Scucs, «Observers», 2004.
Η έκθεση πρωτίστως ενδιαφέρεται να ανιχνεύσει τις ευοίωνες προοπτικές της σύγχρονης ζωγραφικής, όπως απεικονίζονται στα έργα των καλλιτεχνών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. «Καταθέτουν τις προτάσεις τους για τις πιθανές μελλοντικές διαδρομές που θα μπρούσε να ακολουθήσει η εικαστική δημιουργία στον ευρωπαϊκό χώρο τα επόμενα χρόνια. Οι προτάσεις αυτές, πότε συγγενείς και πότε εκ διαμέτρου αντίθετες, αντιπαρατίθενται στο πλαίσιο αυτής της έκθεσης, προκειμένου να αποκαλύψουν εντέλει μια άγνωστη ακόμη στο κοινό εικόνα της σύγχρονης ζωγραφικής.»

Xiang Shi, Σειρά πορτρέτων, 2006.
Φυσικά δεν ήταν λίγες οι δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπιστούν κατά το σχεδιασμό αυτής της έκθεσης. Οπως σημειώνει η κυρία Σωτηροπούλου, οι περιορισμοί εκ πρώτης όψεως είναι πολλοί. «Γεωγραφικοί, πολιτικοί, εθνικοί, ακόμη και ιδεολογικοί διαχωρισμοί που πολύ συχνά είναι δυνατό να εξελιχθούν σε ανασταλτικούς παράγοντες της όποιας διάθεσης επικοινωνίας και καλλιτεχνικής συνδιαλλαγής. Στην πορεία, όμως, αποδείχτηκε πως τίποτε δεν μπορεί να σταθεί ικανό να ανακόψει τη δυναμική ροή του νέου καλλιτεχνικού ρεύματος.»

Αριστερά: Andrea Martinelli, Πορτρέτο, 2002. Δεξιά: Katinka Lampe, Ατιτλο, 2004.
Το συμπέρασμα της επιμελήτριας και προφανώς των υπευθύνων της συλλογής Φρυσίρα είναι πως η σύγχρονη ζωγραφική όχι μόνο εξακολουθεί να έχει λόγο ύπαρξης, αλλά πολύ περισσότερο μπορεί και διεκδικεί με αξιώσεις ακόμη και την πρωτοκαθεδρία σε σχέση με τους υπόλοιπους τρόπους της σύγχρονης καλλιτεχνικής έκφρασης, χάρη σε μια νέα δύναμη που φαίνεται να αναβλύζει από μέσα της. Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος.

* Μουσείο Φρυσίρα, Μονής Αστερίου 3 και 7, Τηλ.: 210324678,www.frissirasmuseum.com

Νύχτες κωμωδίας στη Θεσσαλονίκη



ΤΟ STAND UP comedy που καθιέρωσε στην Ελλάδα η Λουκία Ρικάκη, μετά την Αθήνα πέρασε στη Θεσσαλονίκη με τέσσερα ξεκαρδιστικά τριήμερα (Παρασκευή - Σάββατο - Κυριακή) από τις 21 Μαρτίου και θα συνεχισθεί μέχρι τις 13 Απριλίου.