Wednesday, March 26, 2008

Ατζέντα στην Ελλάδα

Παρασκευη, 21 Μαρτιου 2008 07:00

Θέατρο

«Χιόνια πολλά κι ευτυχισμένος ο καινούργιος κόσμος»

Από τις 18 Μαρτίου έως τις 27 Μαΐου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα, τηλ.: 210-6460748


Η ομάδα Κασκαντέρ σε συνεργασία με το Θέατρο Φούρνος παρουσιάζουν το έργο της Ευγενίας Μαραγκού «Χιόνια πολλά κι ευτυχισμένος ο καινούργιος κόσμος» σε σκηνοθεσία Esther Andre Gonzalez. Στον κόσμο του έργου -στον κόσμο ενός ζοφερού μέλλοντος- οι πάγοι έχουν λιώσει, οι εποχές αλλάζουν κάθε δύο ώρες, η ηλιακή ακτινοβολία είναι θανατηφόρα, οι γεννήσεις έχουν απαγορευτεί. Δεν υπάρχουν ζώα, πάρα ελάχιστα προστατευόμενα είδη -τα υπόλοιπα είναι στα μουσεία. Στ' όνομα του «νόμου της επιβίωσης» το κράτος και οι φορείς του έχουν επιβάλει την «πειθαρχία του καταναλωτή» στον πληθυσμό. Οι άνθρωποι δεν παράγουν. Προσπαθούν, απλώς, να επιβιώσουν σ' αυτόν το νέο πολιτισμό. Κι όμως σ' αυτό το ζοφερό τοπίο τρεις γυναίκες αστειεύονται, αυτοσαρκάζονται και επιμένουν! Τι κινητοποιεί αυτές τις γυναίκες να συνεχίσουν; Παίζουν οι ηθοποιοί: Εβελίνα Αραπίδου, Ματίνα Δημητροπούλου, Ευγενία Μαραγκού, Στέλλα Χατζημιχελάκη. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθεί για το πρόγραμμα του Ιδρύματος Γουλανδρή «Ενα δέντρο για την Ελλάδα» για τη φυσική αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν από τις φωτιές.





Ζωγραφική

«Η Κληρονομιά του Βιτρούβιου»

Εως τις 20 Απριλίου, στο Θέατρο «Αγγέλων Βήμα», Σατωβριάνδου 36, Ομόνοια, τηλ. 210-5242211-3


Το «Αγγέλων Βήμα» φιλοξενεί ομαδική έκθεση ζωγραφικής με γενικό τίτλο «Η Κληρονομιά του Βιτρούβιου», στην οποία προβάλλονται έργω των Βασίλη Σελιμά, Ελευθέριου Γιακουμάκη (στη φωτογραφία), Βαγγέλη Σαλαβάτση και Αννας Χάμου. Ο Βασίλης Σελιμάς γεμίζει τις ανθρώπινες φιγούρες του με πολλά αντιληπτικά δεδομένα, ενώ τις παραμορφώνει χρησιμοποιώντας τα διδάγματα του Botero. Στην πραγματικότητα παραπλανά τον παρατηρητή, καθώς ο χώρος παίζει κυρίαρχο ρόλο, έχοντας αποσείσει την ευκλείδεια γεωμετρία. Ο Ελευθέριος Γιακουμάκης προτάσσει έντονα αφηγηματικά - μυθολογικά στοιχεία επιστρατεύοντας τεχνικές σουρεαλιστικές, ενώ ο χώρος του είναι παραμορφωμένα ευκλείδειος. Ο Βαγγέλης Σαλαβάτσης επιστρατεύει την υπερμεγέθυνση και επεμβαίνει στην κλίση βάθους της δυσδιάστατης επιφάνειας ονειδίζοντας τον κλασικό τρόπο κρεμάσματος των τελάρων. Τέλος, η Αννα Χάμου χαράσσει πρωτόγονες μνήμες και ωμά χρώματα που αιωρούνται σε ένα μη χώρο, ενώ το ειδικό βάρος (πάτημα) το υποστηρίζουν τα μεγέθη των δομικών στοιχείων.





Εικαστικά

Τάκης Πουλόπουλος: «Natural History and Geology»

Από τις 27 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου στην γκαλερί Artis Causa, Μητροπόλεως 97, Θεσσαλονίκη


Χρησιμοποιώντας μεικτές τεχνικές (κιμωλίες σε καμβά, χρωματιστά μολύβια και κιμωλία σε ξύλο, σιδεροτυπία σε καμβά, χρωματιστά παστέλ και λαδοπαστέλ σε ξύλο), ο Τάκης Πουλόπουλος διαμορφώνει ως «επιστήμονας» ή «δάσκαλος» μια κρυπτογραφική γλώσσα με άμεσες ή κρυφές αναφορές στη μετάλλαξη που υφίσταται ο άνθρωπος στη σημερινή εποχή. Σχεδιάζει ή τυπώνει φωτογραφικά φιγούρες παραμορφωμένες ή υπό παραμόρφωση υπό τύπου διδασκαλίας και έρευνας. Αντλώντας το υλικό του από τις έρευνες και τις επιστημονικές μελέτες του Δαρβίνου σχετικά με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, ο Τάκης Πουλόπουλος δημιουργεί μια «επιστημονική αναφορά» με τα έργα του να λειτουργούν ως «μαυροπίνακες», ως προετοιμασμένες επιφάνειες κατάθεσης σκέψεων, σημειώσεων, ανακαλύψεων και αναζητήσεων.





Εκθεση

Αυθεντικά χειρόγραφα από την αλληλογραφία Κ. Καραθεοδωρή - Αρθουρ Ρόζενταλ

Μουσείο Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή - Κομοτηνή (απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο).


Τα αυθεντικά χειρόγραφα της αλληλογραφίας των δύο μεγάλων μαθηματικών, του Γερμανού Αρθουρ Ρόζενταλ και του Ελληνα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, σχετικά με τις θέσεις τους για την αλγεβροποίηση του μέτρου είναι ένα από τα πολλά και σημαντικά αποκτήματα του νέου Μουσείου Καραθεοδωρή, το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στην Κομοτηνή. Το μουσείο έχει συγκεντρώσει περί τις 10.000 σελίδες σε χειρόγραφα του κορυφαίου Ελληνα μαθηματικού -καθώς και του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή- από επιστολές του, έρευνες, εργασίες, διατριβές και άλλα συγγραφικά και επιστημονικά του πονήματα. Η αλληλογραφία Ρόζενταλ - Καραθεοδωρή αποτελείται από 32 επιστολές, συνολικά 92 σελίδων, τις οποίες αγόρασε το υπουργείο Παιδείας από ιδιώτη σε δημοπρασία τον Ιανουάριο του 2008 έναντι 26.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων, στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνεται η διδακτορική διατριβή του μαθηματικού για το λογισμό των μεταβολών, με την οποία σηματοδότησε τη μέχρι τότε σκέψη των μεγαλύτερων μαθηματικών, καθώς επίσης τα γνήσια αντίτυπα της αλληλογραφίας του Καραθεοδωρή με τον Αϊνστάιν (τα πρωτότυπα βρίσκονται στο αμερικανικό κογκρέσο) και αυτά της αλληλογραφίας με τον Knesser.




Τάνγκο

Daniel Melingo

Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Μαρτίου στις 22:30, στο Gazarte, Βουτάδων 32-34, Γκάζι


Ο Daniel Melingo, ένας από τους καλύτερους σύγχρονους τραγουδιστές του τάνγκο, έρχεται στη χώρα μας για δύο εμφανίσεις στο Gazarte. Στην Ελλάδα ο Melingo έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός μέσω του δίσκου του «Santa Milonga», μια συλλογή που κυκλοφόρησε στη δισκογραφική εταιρεία των Gotan Project, Manana. Οι ζωντανές, ωστόσο, εμφανίσεις του αποτελούν ξεχωριστή εμπειρία...





Θέατρο

«Κλυταιμνήστρα;» του Ανδρέα Στάικου

Θέατρο Ράγες, Κωνσταντινουπόλεως 82, Γκάζι, τηλ. 210-3452751


Ο νέος θεατρικός χώρος «Ράγες» ανοίγει τις πύλες με το έργο του Ανδρέα Στάικου «Κλυταιμνήστρα;» σε σκηνοθεσία του ίδιου. Πρόκειται για μια σύγχρονη εκδοχή των σχέσεων Κλυταιμνήστρας και Ηλέκτρας, εμπνευσμένη από τις αρχετυπικές ηρωίδες του Σοφοκλή. Δύο ταλαιπωρημένες θεατρίνες προσπαθούν να θυμηθούν το αρχαίο κείμενο. Το κείμενο όμως χάνεται, τους ξεγλιστρά και τελικά «παίζουν» και «πουλάνε» τον εαυτό τους. Δεν έχουν πια ανάγκη την τραγωδία, την έχουν ενσωματώσει. Το έργο αρθρώνεται με άξονα ένα συνεχές γλίστρημα των σημασιών, την έκπτωση και την παρέκκλιση των νοημάτων στο διηνεκές. Από τον τραγικό λόγο στην καθομιλούμενη γλώσσα και από το μύθο στην απομυθοποιητική πεζότητα του βίου, από Ηλέκτρα σε Ηλέκτρα και από Κλυταιμνήστρα σε Κλυταιμνήστρα, από μεταμφίεση σε ξεμασκάρεμα κι από στιχομυθία σε κουβεντολόι... Στην παράσταση παίζουν η Σαλώμη Αροδίτου και η Μαρίνα Πολυμέρη.





Ποίηση

Καμπάνια του ΕΚΕΒΙ

Εως τις 22 Απριλίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


To EKEBI γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης -αφιερωμένη φέτος στην πολιτική ποίηση- με την καθιερωμένη καμπάνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, στάσεις λεωφορείων, τραμ κ.ά.) πλημμυρίζοντας και φέτος την πόλη με στίχους που θα μας συντροφεύουν από τις 19 Μαρτίου έως τις 22 Απριλίου στις καθημερινές μας μετακινήσεις. Τα βαγόνια και οι αποβάθρες του μετρό, του τραμ, οι στάσεις των λεωφορείων θα φιλοξενήσουν για ένα μήνα πολιτικούς στίχους σημαντικών Ελλήνων ποιητών που επέλεξε ο καθηγητής Νάσος Βαγενάς: Ανδρέα Κάλβου, Κωστή Παλαμά, Κ.Π. Καβάφη, Κώστα Βάρναλη, Γιώργο Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Κώστα Καρυωτάκη, Γιάννη Ρίτσου, Νίκου Εγγονόπουλου, Ανδρέα Εμπειρίκου, Δημήτρη Παπαδίτσα, Τάκη Σινόπουλου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Αρη Αλεξάνδρου, Μιχάλη Κατσαρού και Τίτου Πατρίκιου. Εξι νέοι καλλιτέχνες φοιτητές-απόφοιτοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών ανέλαβαν να φιλοτεχνήσουν το εικαστικό υλικό της καμπάνιας.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΜΠΑΟΣ

No comments: