Που πάει ο υπολογιστής σας όταν πεθαίνει; Σίγουρα δεν πάει στον παράδεισο. Αντίθετα σύμφωνα με το νέο ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου, που θα μεταδοθεί από τη ΝΕΤ την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου στις 10 το βράδυ και ήδη έκανε πρεμιέρα στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Νύχτες Πρεμιέρας, καταλήγουν σε ψηφιακά νεκροταφεία που έχουν δημιουργηθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, επιβαρύνοντας το περιβάλλον με τοξικές ουσίες, επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.
Ίσως να μην γνωρίζατε ότι ο υπολογιστής σας περιέχει στο εσωτερικό του ουσίες τοξικές και καρκινογόνες, όπως μόλυβδο, φώσφορο, κάδμιο, βάριο, βηρύλλιο εξασθενές χρώμιο και υδράργυρο.
Έτσι, όταν το αγαπημένο μας PC πάψει να λειτουργεί, μετατρέπεται σε ένα επικίνδυνο ηλεκτρονικό απόβλητο που χρειάζεται ανακύκλωση με αυστηρές προδιαγραφές.
Όμως, οι ανεπτυγμένες χώρες, αντί να διαχειριστούν οι ίδιες τα ηλεκτρονικά τους σκουπίδια, βρίσκουν φτηνότερο να τα εξάγουν στις φτωχότερες. Υποχρεώνουν έτσι εκατομμύρια ανθρώπους να επιλέξουν την δηλητηρίαση έναντι ενός δολαρίου την ημέρα για να ξεφύγουν από την πείνα και την απόλυτη φτώχια. Ταυτόχρονα η θάλασσα, τα ποτάμια, το έδαφος και ο αέρας του πλανήτη μολύνονται ανεπανόρθωτα, υπονομεύοντας την ζωή όλων μας.
Ο "Εξάντας" ακολούθησε την διαδρομή της στρεβλής ανάπτυξης που δολοφονεί ανθρώπους στον τρίτο κόσμο και υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη.
Από την Silicon Valley, την Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ως την Κίνα της οποίας ολόκληρες επαρχίες, ζουν από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων με
ενδιάμεσους σταθμούς, το Σιάτλ των ΗΠΑ και το Λονδίνο, κατέγραψε εικόνες που μόνο ευχάριστες δεν είναι.
No comments:
Post a Comment