Wednesday, March 26, 2008

Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σε Ενεστώτα Χρόνο από το ΕΜΣΤ
Νέοι Έλληνες καλλιτέχνες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

13 Δεκεμβρίου 2007 ως τις 30 Μαρτίου 2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Στοχεύοντας σε μία όσο το δυνατόν ευρύτερη γνωριμία και μελέτη του σύγχρονου καλλιτεχνικού δυναμικού, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) πραγματοποιεί μια έκθεση ανοιχτού και διερευνητικού χαρακτήρα που επιδιώκει να φωτίσει το έργο της νεότερης γενιάς των Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν γεννηθεί μετά το 1965. "Σε Ενεστώτα Χρόνο" από τις 13 Δεκεμβρίου 2007 ως τις 30 Μαρτίου 2008 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για την αυξανόμενη κινητικότητα των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών στον ελληνικό και διεθνή χώρο και την έντονη δραστηριοποίηση τοπικών θεσμικών και εξωθεσμικών φορέων που στοχεύουν στην παρουσίαση και ανάδειξη της τρέχουσας εικαστικής δημιουργίας. Η αύξηση των καναλιών (εκθέσεις, εκδόσεις, περιοδικά, ΜΜΕ, διαδίκτυο, επιμελητική δραστηριότητα κ.α.) από όπου παράγεται και διοχετεύεται ο λόγος αυτός, αποτελεί και μια ασφαλή απόδειξη του, καθώς ο πολλαπλασιασμός των καναλιών προϋποθέτει αυτού του είδους την κινητικότητα.

Η έκθεση δεν αποτελεί μια εξαντλητική παρουσίαση, αλλά μια διερεύνηση ουσιωδών τάσεων και προτάσεων της σύγχρονης ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στην έκθεση θα συμμετέχουν 35 περίπου καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παρουσιάζοντας καλλιτέχνες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα αλλά και άλλους που έχουν ήδη διανύσει μια πορεία, η έκθεση στοχεύει να αναδείξει την δυναμική που χαρακτηρίζει αυτήν την εν εξελίξει καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Συγκεντρώνοντας τα έργα τους σε μια κοινή παρουσίαση, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πεδίο σχέσεων που αναδεικνύουν τις διαφαινόμενες δυνατότητες και τις διαμορφωμένες κατευθύνσεις, τις ιδιοπροσωπίες και τις συλλογικές τάσεις καθώς και τους πιθανούς μελλοντικούς προσανατολισμούς. Μέσα από το διάλογο μεταξύ των έργων, προβάλλονται χαρακτηριστικά που συνυπάρχουν, συγκλίνουν, συγκρούονται ή αλληλεπιδρούν με σκοπό να ενισχύσουν την εν λόγω δυναμική.

No comments: