Wednesday, March 26, 2008

...PlAy SomE GoOd MuSic PleAse..!

The Happy Dog Project

Doggy Style, (Ankh productions, 2007)

Το ελληνικό συγκρότημα των happy dog με την δεύτερή τους κυκλοφορία δικαιώνουν όσους είχαν υποδεχτεί με ενθουσιασμό το πρώτο τους cd το 2003.

Οι happy dog στη καινούργια τους δουλειά μας δίνουν ένα σφιχτό και καλοτάξιδο Funk Jazz δίσκο, ταξιδεύοντάς μας στην κουπαστή του κοσμοπολίτικου αερόπλοιού τους, δείχνοντας μας τα καλοδομημένα ηχητικά τους τοπία, τοπία που φλερτάρουν με την ψυχεδέλεια, τον αυτοσχεδιασμό και την ποιό φρέσκια και βελούδινη άποψη της world μουσικής με ήχους από τη Καραϊβική και τα βαλκάνια.
Θάνος Κ.


“Jehro” - Warner Music (2006)

Τι μουσική περιμένει κανείς από έναν γάλλο κιθαρίστα, με μητέρα ελληνίδα-ιταλίδα-κορσικανή και πατέρα γάλλο τραγουδοποιό; Μην βιαστείτε να απαντήσετε με ευκολία. Ο Jehro άκουσε Georges Brassens και γαλλικό chanson στα νιάτα του, αλλά αυτό που τον κερδίζει είναι η reggae και η μουσική από την Καραϊβική και τη Βραζιλία. Το φερώνυμο, αγγλόφωνο άλμπουμ του είναι γεμάτο από αυτή την «feel good» διάθεση αλλά και αναφορές σε καλλιτέχνες όπως ο Stevie Wonder (εξ ου και η διασκευή του “Master blaster”), ο Jack Johnson, ο Manu Chao, o Ben Harper και ο Eddy Grant. Βαριά τα ονόματα και θα μπορούσαν να τον κατεδαφίσουν. Ομως ο Jehro διαθέτει στα μπαγκάζια του καλές, αξιομνημόνευτες μελωδίες και μία ατμόσφαιρα τόσο γλυκιά που σε κάνει να ξεχνάς τις τόσο προφανείς αναφορές του.




La radiolina
Radio Bemba

Θεωρείται από τους πρωτοπόρους του latin alternative μουσικού ρεύματος κα η μουσική του ταξιδεύει στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ο Manu Chao, πολίτης του κόσμου, επιστρέφει δυναμικά στα δισκογραφικά κοινά με το album του la radiolina.
Στα 46 του χρόνια και πιο ώριμος από ποτέ, καταθέτει τις πολιτικές, κοινωνικές αλλά και μουσικές του ανησυχίες με 21 νέα τραγούδια. Το album βρίσκεται ήδη στο νούμερο 1 στην Ευρώπη όπως και στη χώρα μας.
Το la radiolina είναι ένα μίγμα βρετανικού πάνκ, hip – hop, r and b και στοιχείων ροκ, ενώ ο πρώην ηγέτης των Mano Negra ηχογραφήσε το δίσκο στη Βαρκελώνη και στη παραγωγή συνεργάστηκε ο Mario Caldato Jr (Beastie Boys) και ο Andrew Sheps (Red hot Chili Peppers). Οι στίχοι είναι απλοί και εκφραστικοί και ακολουθούν τις φόρμες των παλιότερων τραγουδιών του αλλά ο ίδιος δεν θέλει πια να θεωρείται από το ευρύ κοινό ως ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος της «αντιπαγκοσμιοποίησης», ανεξάρτητα αν αυτό το ύφος προβάλλεται μέσα από τα τραγούδια politik kills και Raining in paradise.
Ακούστε προσεκτικά το τραγούδι Me llaman calle (με λένε δρόμο), με ό,ποια έννοια ο Manu Chao αναζητά ή εκφράζει αυτό το δρόμο…

Πέτρος Αδάμ


No comments: