Wednesday, March 26, 2008

Βγάλτο από μέσα σου..!

Η ΜΕΓΑΛΗ επέλαση των ιώσεων είναι εδώ. Μεταλλαγμένα μικρόβια που επιμένουν μέχρι να καταρρακώσουν ανοσοποιητικά συστήματα και άλλοτε ακμαία ηθικά. Η μισή Ελλάδα με αντιπυρετικά, αντιβίωση, σπρέι αποσυμφόρησης της μύτης και καραμέλες μαλακτικές για το λαιμό, βράζει σούπες και περιμένει να καθαρίσει το νέφος από το κεφάλι, να πέσει ο πυρετός, να γίνει η περπατησιά λιγότερο βαριά, η διάθεση πιο φωτεινή.

Οι πολιτικές εξελίξεις, τα οικονομικά ζόρια, οι τηλεοπτικές πιρουέτες αποκαλύψεων, ψεμάτων, ακόμη μεγαλύτερων αποκαλύψεων, ακόμη πιο ακραίων σεναρίων δεν βοηθούν στην ίαση. Αναζητούμε επειγόντως φάρμακα μαλακτικά, ανακουφιστικά για πόνους, ενοχλήσεις και απογοητεύσεις.

Καθώς τα λαχανικά σιγοβράζουν, πριν περάσουν από το μπλέντερ, καταμετρώ τα άλλα φάρμακα, της επιστροφής σ' αυτό που -απ' ό,τι θυμάμαι- ονομάζουμε ψυχική και ηθική ανάταση. Δεν είναι δύσκολο. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει και κατευθυνόμαστε στη βιβλιοθήκη. Προσπερνούμε τα τελευταίας εσοδείας αναγνώσματα -πρέπει να δοκιμαστούν στο χρόνο, αν είναι αρκετά άγουρα θα ερεθίσουν τα ευαίσθητα στομάχια μας- και κατευθυνόμαστε στα κλασικά έργα, που γνωρίζουμε και αγαπούμε.

Ναι ας ξαναδιαβάσουμε βιβλία που μας «κέρδισαν», αφού δεν υπάρχει πιο παρηγορητική άσκηση για το ηθικό και αυτό που αόριστα αποκαλούμε «πνεύμα». Οσο πιο κλασικός ο συγγραφέας τόσο καλύτερα. Εν μέσω βυζαντινού τύπου διαπλοκών και ιγμορίου raver, προτείνω μεγάλους ρώσους κλασικούς. Βύθιση στην ουσία του λόγου.

Η επιστροφή στο παρηγορητικό οικείο δεν μένει στη λογοτεχνία. Ανατρέξτε στα αποθηκευμένα DVD, απευθυνθείτε σε κλασικά καταστήματα ενοικίασης ταινιών, για να βυθιστείτε ξανά στην κινηματογραφική μαγεία που σας αγγίζει. Απενοχοποιημένα. Είτε πρόκειται για κομεντί είτε για λυρικό σινεμά είτε για κωμωδίες με gangs, απολαύστε το ανακουφιστικό, φιλικό σινεμά, που σας βοηθάει να νιώσετε πιο ανάλαφροι, άρα που σας προετοιμάζει να συμφιλιωθείτε με τον εαυτό σας στις πραγματικές του διαστάσεις. Οχι σαν τις γκροτέσκες φιγούρες που μας μεταμορφώνουν οι ιώσεις και κυρίως η σφοδρή επίθεση της επικαιρότητας.

Αυτά είναι τα βασικά αντιβιοτικά των ημερών. Αλλά και τα εικαστικά βοηθούν τόσο πολύ - επιστρέψτε στους καταλόγους και τις μονογραφίες εκθέσεων και καλλιτεχνών που σας συγκινούν, αναζητήστε στο διαδίκτυο στοιχεία για τη ζωή και το έργο αυτών των καλλιτεχνών, στοχαστείτε πάνω στις δημιουργίες τους.

Ντυθείτε ζεστά και πηγαίνετε σε κάποιο μουσείο ή αίθουσα τέχνης, για να έχετε μια ευθύβολη αναμέτρηση με την τέχνη. Η ζωή είναι εκεί και είναι τόσο διαφορετική από αυτή που βλέπουμε μέσα από την πυρετική ματιά μας και κυρίως το σαρκοφάγο εκράν της τηλεόρασης.

- ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ι. ΑΝΕΣΤΗ -

No comments: