Wednesday, March 26, 2008

Ζωντανό σινεμά με όχημα τον Μπόρχες

«ΑΩ» του Ash Bulayev στο θέατρο Παλλάς

Παρασκευη, 21 Μαρτιου 2008 07:00
Κινηματογραφικής δομής αλλά και αισθητικής, η παράσταση «ΑΩ», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Ash Bulayev.
Είναι μία από τις πλέον αναμενόμενες εαρινές παραστάσεις. Ο λόγος για το «ΑΩ», μια θεατρική παράσταση σε κινηματογραφική απόδοση, που ανεβαίνει από τις 21 Μαρτίου στο θέατρο Παλλάς, σε σύλληψη και σκηνοθεσία του Ash Bulayev.


Αναζητώντας το διαφορετικό, το νέο, σε μια θεατρική γειτονιά που συντηρείται ουσιαστικά με τον ευαγγελισμό καινούργιων φορέων και μορφών από τα διεθνή φεστιβάλ και τα τελευταία τρία χρόνια από το Φεστιβάλ Αθηνών, οδηγούμαστε με έκπληξη στην παράσταση «ΑΩ», που συστήνεται ως «θέατρο σε κινηματογραφική απόδοση, κινηματογράφος σε πραγματικό χρόνο». Μια πρόταση διαφορετική, ένα νέο θεατρικό genre, που απομένει να δούμε στην πράξη, από την πρεμιέρα της 21ης Μαρτίου και μετά, αν θα είναι όντως διαφορετικό, νέο, ευθύβολο.


Ο Ash Bulayev της amorphy.org εμπνεύστηκε την παράσταση από το διήγημα του Jorge Luis Boeges «Η Βιβλιοθήκη της Βαβέλ», όπου η βιβλιοθήκη -κιβωτός γνώσης και ζωής- συμβολίζει το απέραντο σύμπαν. Ο στόχος μοιάζει να είναι η χαρτογράφηση αυτού του σύμπαντος. Ο σχεδιασμός ενός χάρτη πλοήγησης στο χάος που προκύπτει από την περιήγηση στον ανθρώπινο νου. «Ένας χάρτης σου λέει πού ήσουν, πού βρίσκεσαι και πού πηγαίνεις - κατά κάποιον τρόπο είναι τρεις χρόνοι σε έναν. Εν τέλει, αναζητούμε αυτόν το συμπαντικό χάρτη».


Το ταξίδι της αναζήτησης οδηγούν η Αγγελική Στελάτου (η λογική), ο Μάξιμος Μουμούρης (ο κυνισμός), η Λένα Κιτσοπούλου (ο ρομαντισμός) και ο Απόστολος Φράγκος (ο υπαρξισμός) με τη συνοδεία 400 μαγνητοσκοπημένων ερμηνευτών. Η ατμόσφαιρα της παράστασης παραπέμπει σε μια αποστειρωμένη κάψουλα του μέλλοντος, με τους ήρωες καλοχτενισμένους με μαλλιά sleek τραβηγμένα, που αφήνουν απόλυτα εκτεθειμένα τα γυμνά καθαρά πρόσωπα. Τα ρούχα, αυστηρά κοστούμια και ταγιέρ, στολές ομοιόμορφες και ουδέτερες (σαν το λευκό χειρουργικό). Τόσο στα σκηνικά όσο και στα κοστούμια, η ατμόσφαιρα επιβάλλεται ουσιαστικά από το διήγημα του Μπόρχες.


Πώς τροφοδοτείται, όμως, η ατμόσφαιρα μιας παράστασης ζωντανού σινεμά; «Το κοινό καλείται να ζήσει και τις δυο πλευρές της ιστορίας: τη διαδικασία δημιουργίας και το αποτέλεσμά της. Ενώ δίνεται η ψευδαίσθηση μιας παραδοσιακής δισδιάστατης κινηματογραφικής οθόνης, το κοινό έχει την ευκαιρία να καταδυθεί μέσω μιας τρύπας στον τοίχο και να του επιτραπεί η είσοδος σε μια τρισδιάστατη Βιβλιοθήκη με όλους της τους κατοίκους. Το αποτέλεσμα δεν είναι ούτε κινηματογράφος ούτε χορός ούτε θέατρο - αλλά μάλλον μια σύμμειξη των τριών». Η εμπειρία της προσέγγισης της γνώσης μέσα από τις σελίδες των βιβλίων, την παράθεσή τους στην βιβλιοθήκη, μεταφέρεται έτσι σε οθόνες και οι απτές σελίδες παραπέμπουν στην οπτική επαγρύπνηση των πίξελ.

Η παράσταση χρησιμοποιεί ζωντανή αναμετάδοση και προ-μαγνητοσκοπημένα βίντεο, 3D animation, ειδικά εφέ, γραφιστικό σχεδιασμό και ειδικά σχεδιασμένα animation, όλα -ως προς την ανάπτυξη και την υλοποίηση- σε συνεργασία με το Χριστόφορο Μπρέλλη, production designer της παράστασης. Το έργο χαρακτηρίζεται μουσικά από πρωτότυπη σύνθεση του Νίκου Κυπουργού. Την επιμέλεια των μουσικών ηλεκτρονικών τμημάτων (special effects) υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος. Το σκηνικό ή μάλλον το αρχιτεκτονικό περιβάλλον σχεδιάζεται από τη Λιλή Πεζανού, με φωτισμούς του Λευτέρη Παυλόπουλου, κοστούμια από την Δέσποινα Μακαρούνη, ενώ ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός συστημάτων video είναι του Στάθη Χρυσίδη.


Οι συντελεστές

Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων

Σύλληψη, σκηνοθεσία και χορογραφία: Ash Bulayev (amorphy.org)

Production design: Χριστόφορος Μπρέλλης (antidot.gr)

Μουσική σύνθεση: Νίκος Κυπουργός

Ηχητικός σχεδιασμός: Σταύρος Γασπαράτος

Σκηνογραφία: Λιλή Πεζανού

Σχεδιασμός επίπλων: Χριστόφορος Μπρέλλης

Κατασκευή σκηνικού: Γαλανόπουλος Ο.Ε.

Σχεδιασμός φωτισμού: Λευτέρης Παυλόπουλος

Σχεδιασμός οπτικού υλικού: αntidot.gr (Κώστας Γκέκας)

Σχεδιασμός συστημάτων video: Στάθης Χρυσίδης

Ενδυματολόγος: Δέσποινα Μακαρούνη

Σκηνοθεσία και μοντάζ video: Μαρία Αθανασοπούλου

Σενάριο: Ash Bulayev, Ευγενία Τζιρτζιλάκη

Μετάφραση πρωτότυπων κειμένων: Βασιλική Παππή

Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Νικολάου

Φωτογραφίες: Λίλα Σωτηρίου

Διεύθυνση παραγωγής: Μανώλης Σαρδής / PRO4

Graphic design: αntidot.gr (Leanda Xavian)

* Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ.: 210 3213100

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ι. ΑΝΕΣΤΗ -

No comments: