Wednesday, March 26, 2008

ΓΑΙΑ Festival- Αθήνα και Θεσσαλονίκη


Το "ΓΑΙΑ" ξεκίνησε την εποχή του Μύλου , το 1998! Το πρώτο ίσως μεγάλο φεστιβάλ με μουσικές του κόσμου και με σαφή κατεύθυνση στον πράσινο εναλλακτικό πολιτισμό! Συμμετέχει στο EFWMF που είναι η Πανευρωπαική ¨ενωση των Φεστιβάλ μουσικής του κόσμου ( 50 διαφορετικά φεστιβάλ) για τους οποίους και διοργανώθηκε μια μεγάλη συνάντηση το 2000 στην Θεσσαλονίκη, για την προώθηση της Ελληνικής μουσικής σκηνής! Συνεργαστήκαν με την GREEN PEACE, Γιατρούς Χωρις Σύνορα, Διεθνή Αμνηστεία, την HELEXPO. French Insitute , Goethe institute κτλ

Συμμετοχές στο WOMEX την παγκοσμια έκθεση μουσικής ενώ στα πλαίσια της προώθησης συνεργάστηκαν με την RFI και το Γερμανικό Multi Kulti radio.

Φέτος (μετά απο διακοπή 4 ετών) επανέρχεται και παρουσιάζει σε δύο πόλεις ταυτόχρονα , το "Balkan touch" , την επίδραση δηλ της Βαλκανικής μουσικής στις νέες τάσεις που διαμορφώνονται εκτός των γεωγραφικών της ορίων. Το αποτέλεσμα είναι απίθανο, ενώ διαπιστώσαμε την τεράστια αποδοχή που έχει αυτό το είδος στις άλλες χώρες και στα πιο μεγάλα club.
Είναι ότι πιο νέο κυκλοφορεί και ξεσηκώνουν τους θεατές με sold out συναυλίες!
Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη θα μπορούμε να τα δούμε με φεστιβαλικές ,πραγματκά χαμηλές, τιμές εισιτηρίων!


WATCHA-CLAN
Friday 28 March Thessaloniki - Orient Club tel 2310 244623 Saturday 29 March Athens - Music planet (Mets) tel 210 9237109

Matt Labesse (μπάσσο)
Nassim Kouti (φωνητικά, κιθάρα)
Sista K (φωνητικά)
Suprem Clem ( μιξάρισμα, πρόγραμμα, πλήκτρα)
…ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ TOP 20 THΣ EBU (world music)
Στοιχεία : Electronica , Hip Hop, Reggae, World Pop
Χώρα: Γαλλία, Περιοχή : Β. Αφρική , Στυλ: Electronic- Ethnic Όταν μια Μεσογειακή φυλή φλερτάρει με το χορό, τότε πρέπει να το δείτε! «DIASPORA Hi-Fi» ένα μεσογειακό καραβάνι (Γαλλία/Αλγερία)

Από τα Βαλκανικά Όρη, στις Μεσογειακές ακτές και παραδόσεις του Maghreb, οι Watcha-Clan προτείνουν ένα μαγικό, πνευματικό ταξίδι και συγχρόνως πολιτικό και μυστηριακό , όπου κάθε μέλος του γκρουπ, προερχόμενο από διαφορετικό παρελθόν, φέρνει τις δεξιοτεχνίες και τα μυστικά του. WATCHA-CLAN

Με ριζoσπαστικό beat, ραδιοφωνικές φωνές, συμφωνικές χορδές ,τρεμουλιαστό ήχο, με αραβικά άσματα, Βαλκανική ευαισθησία, euro-trash disco ρυθμούς και μελωδίες που μένουν κολλημένες βαθιά μέσα στο κρανίο, η αοιδός Sista K, με τα αρχέγονα φωνητικά υποστηρίζεται από την μπάντα και πληθώρα θαυμαστών. Θα…ξυπνήσει όλους τους γείτονες!
Οι ήχοι όλου του κόσμου, παρεμβαίνουν με μουσικά δείγματα ή αρχαίες γλώσσες, σε εικόνα Εβραϊκή και Αραβική, απαντώντας στη ραπ και κάνοντάς την να ξαναγεννηθεί σε ένα ενεργητικό στυλ , αναμιγνύοντας την παράδοση και τον πολιτισμό με την μοντέρνα έκφραση του electro hip-hop.

Μετά από την πρώτη γεύση παραγωγής των δίσκων τους (20.000 album πουλήθηκαν σε 5 χρόνια ) , ταξίδια στην Αλγερία, La Reunion, Ινδία και Κούβα…και περίπου 400 συναυλίες (Ισπανία, Γερμανία, Ουγγαρία), οι Clan άρχισαν να συνειδητοποιούν την νέα τους πορεία.
Το νέο τους album , αγκαλιάζει τη γέννηση ενός νέου κόσμου , πιο ενεργειακού, και περισσότερο εστιασμένου στα συναισθήματα, λυρικά δοσμένο οποιαδήποτε κι αν είναι η γλώσσα.
Με τη θέλησή τους να παλέψουν ισάξια για ανεξαρτησία και πρόοδο, οι Watcha-Clan συνεχίζουν την πορεία τους, σε ένα ταξίδι καλλιτεχνικό αλλά και ανθρώπινο.


BALKAN BEAT BOX
USA – ISRAEL, Electronic Balkan
Friday April 4th Thessaloniki - Principal Club tel. 2310 428088 Saturday 5th Athens - Kerameikos live tel. 210 522 2222
MEMBERS:

Ori Kaplan,Tamir Muskat,Tomer Yosef, Billy Levy, Ben Hendler, Itamar Ziegler, Dana Leung, Eyal Talmudi, Jeremiah Lockwood και Peter Hess. Ανάμεσά τους και οι Victoria Hannah, Bulgarian Chicks, Uri Kinrut και Hassan Ben Jaffar.

Tamir Muskat και Ori Kaplan μαζί με ταλαντούχους μουσικούς και συνθέτες .
Όσοι νομίζετε ότι επιρροές από τα Βαλκάνια υπάρχουν στην γύρω μόνο περιοχή, τότε δεν θα γνωρίζετε ότι οι BALKAN BEAT BOX με έδρα το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μεταφέρανε τους ήχους αυτούς στα Σαλόνια του κόσμου.
Οι Balkan Beat Box είναι οι Tamir και ο Ori υπήρξαν ενεργοί στο χώρο της μουσικής εδώ και μια δεκαετία σε underground μπάντες της Ν. Υόρκης , όπως οι Firewater οι Gogol Bordello, J.U.F. , Shot’nez, Victoria Hanna κ.α. , ενώ στην διάρκεια της συνεργασίας τους με τον Tomer Yosef, προέκυψε το show BBB.
Ο ήχος των Balkan Beat Box, κουβαλάει μια θολή ανάμνηση των καιρών που το τσίρκο ερχόταν στην πόλη, με χορεύτριες και μεγάλα τρομπόνια . Αλλά οι χορεύτριες χορεύουν χορό της κοιλιάς και τα σαξόφωνα με τα χάλκινα θυμίζουν την παράδοση Klezmer από χωριό σε χωριό, σε γάμους και γιορτές.
Οι ΒΒΒ είναι η αντίδραση των μουσικών που ήθελαν να σβήσουν τα πολιτικά σύνορα . Τα μουσικά και πολιτικά σύνορα γι’ αυτούς είναι τελείως τεχνητά μέσα, φτιαγμένα για να χωρίζουν τους ανθρώπους.
Το όνομα Balkan Beat Box, είναι λίγο παραπλανητικό, αφού ο Kaplan και ο Tamir Muskat μεγάλωσαν στο Ισραήλ αλλά έχουν απορροφήσει τόσο πολλά από Νέα Υόρκη και αλλού, που τρεις λέξεις δεν θα μπορούσαν να περιγράψουν το όνομα του γκρουπ.

O Kaplan λέει «κάποιοι το περιγράφουν ως Βαλκανικά – ηλεκτρονική folk μουσική με hip-hop beats. Το γκρουπ περιλαμβάνει τραγουδιστές , χορευτές και επιρροές από Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή μέχρι Ελλάδα και τις νοτιότερες Βαλκανικές χώρες». Ανάμεσα στις μουσικές επιρροές τους είναι και οι Boban Markovic, Rachid Taha, Fanfare Ciocarlia, Manu Chao και Charlie Parker.
Στη Σουηδία είχαν έναν Ιρανό ράπερ, στη Γαλλία ένα Μαροκινό μουσικό, είχαν Βουλγάρικες φωνές και στην Ελβετία , τσιγγάνους χορευτές από την Τρανσυλβανία. Κάποιες φορές λένε ότι αυτό ίσως είναι το μόνο που χρειάζεται για να φτιάξεις μια αδελφότητα χωρίς σύνορα. Γι’ αυτό, το να φέρουν ένα συγκρότημα hip-hop με Παλαιστίνιους μουσικούς επί σκηνής στα Ιεροσόλυμα, δεν θεωρείται προβοκατόρικη πράξη! Είναι μια ουτοπική οπτική, αλλά…γιατί όχι?
Ένα event ημι-ακροβατικό που διαρκεί 2-3 ώρες , με το βασικό πυρήνα της μπάντας να αποτελείται από 7-8 μουσικούς και καλλιτέχνες. Το show κρατάει το κοινό σε εγρήγορση για το ποια θα είναι η επόμενη έκπληξη!Με κόκορες, τραγουδιστές και πνευστά που κελαηδούν, ο ρυθμός καθηλώνει! Οι Balkan Beat Box έχουν δείγματα γαλλικού heavy-metal , αραβικής ποίησης, βουλγάρικες φωνές, ηλεκτρονικά beats , οικιακά σκεύη, μέχρι και ειδικά φτιαγμένη γλώσσα για κάθε τραγούδι. Τα shows τους λέγεται ότι είναι live παραγωγές με την μπάντα συχνά να παίζει ανάμεσα στο κοινό. Σε όλο τον κόσμο, οι άνθρωποι ακούνε και χορεύουν στο νέο ήχο των ΒΒΒ.

SHANTEL Dj
Νικητής του WORLD MUSIC AWARDS 2006!!!
Ο Shantel έχει το κλειδί για να μετατρέψει κάθε κοινό σε μια δίνη καθαρής ευτυχίας , όπου άνθρωποι κάνουν βουτιά από σκηνής , χορεύουν χορό της κοιλιάς και πολλά άλλα…με άλλα λόγια έχει φέρει τα Βαλκάνια στα club, ενώ η δουλειά του έχει εμπνεύσει ένα σωρό DJ’s να αφήσουν την house, techno ή breakbeat μουσική και να ασπαστούν αυτούς τους ήχους.
Ο Shantel ξεκίνησε ως DJ στη Γερμανία με techno beats αλλά όταν παρατήρησε την τρελή επίδραση που είχαν στο κοινό οι Τσιγγάνικες ορχήστρες με τα χάλκινα των Fanfare Ciocarlia και Boban Markovic, σκέφτηκε ότι με λίγα ηλεκτρονικά γυρίσματα, θα μπορούσε να κάνει ένα «χαρμάνι» με Βαλκανικούς Gypsy ρυθμούς στο πρόγραμμά του ως DJ.

Αποκαλώντας τις νύχτες του ως DJστην Φρανκφούρτη «Bucovina Club», προσέλκυσε ένα κοινό που διψούσε για παραληρήματα με ανυψωτικές τούμπες (μουσικό όργανο) και καυτές τρομπέτες. Κάποιοι από τους ήχους ήταν τόσο funky από μόνοι τους, που ο Shantel δεν χρειαζόταν να προσθέσει τίποτα.
Οι νύχτες με Shantel και Νοτιο-Ευρωπαϊκή Βαλκανική μουσική και club-friendly electronics έφεραν την επανάσταση στη μουσική σκηνή . Άνθρωποι κάθε ηλικίας κατακτήθηκαν από την ζωντάνια και τον ενθουσιασμό αυτών των electro/Balkan συνθέσεων. Παίζοντας σε club , parties & festivals ανά τον κόσμο, οδήγησε τα πλήθη σε εκστατική ευτυχία.

Σημαντική πηγή έμπνευσης για τον Shantel, ήταν η κοσμοπολίτικη προ-πολεμική Bucovina , ενώ μια άλλη επίσης έμπνευσή του είναι οι Τσιγγάνοι, οι οποίοι – όπως υποστηρίζει – με την ανεκτίμητη συμβολή τους, ταξιδεύοντας και ενώνοντας κομμάτια από διάφορα μέρη του κόσμου με την Βαλκανική μουσική, εφηύραν την τέχνη του μουσικού δανεισμού.
Ο Shantel κουβαλάει και μια προφανή σύγκριση με τον Βοσνιακής καταγωγής Goran Bregovic , όπου και οι δύο, με την βοήθεια της φαντασίας τους, έχουν αλλοιώσει τη Βαλκανική – Gypsy μουσική για να δημιουργήσουν έναν ήχο που θα έχει μεγάλη απήχηση. Το αν ο Shantel θα αντιμετωπίσει την ίδια κριτική με τον Bregovic, ή θα διαπραγματευτεί σοφά αυτό το καλλιτεχνικό ορυχείο, θα το δείξει το μέλλον. Προς το παρόν ο DJ Shantel, μιξάρει και επαναπροσδιορίζει τη Balkan Gypsy μουσική, για ένα χορευτικό κοινό.

Τα album του Shantel Bucovina Club , του έφεραν πολλά βραβεία ( μαζί με ένα βραβείο του BBC World Music Awards 2006) , ενώ το remix του για τον Mahala Rai , Mahalageassa , χρησιμοποιήθηκε ως soundtrack στην ταινία Borat.
Ο Shantel έχει γράψει την μουσική της ταινίας «The edge of Heaven» που κέρδισε βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών το 2007. Έχει παίξει σε μεγάλα φεστιβάλ και clubs σε όλη την Ευρώπη και συνεχίζει τις περιοδείες του με το νέο Disko Partizani!

17 HIPPIES
14 χρόνια, μπορεί να είναι πολλά ή και λίγα. Μπορείς να περπατήσεις τον κόσμο τρεις φορές, ή να ξοδέψεις 10.000€ στον αγαπημένο σου καθημερινό Café Latte .Τριγυρνούσαν 14 χρόνια τώρα, με ένα όνομα χωρίς πρόγραμμα. Περισσότερο σαν προσπάθεια να δουν εάν αυτό που κάνουν θα μπορούσε να έχει επιτυχία…ή να καταδικαστεί ως αποτυχία. Μετά από τα πρώτα λαμπερά χρόνια, σταδιακά άφησαν την εικόνα της περίεργης αστείας μπάντας.
Η ιστορία της μπάντας και των μελών της , είναι σχεδόν ένα χρονικό της μουσικής ζωής του Βερολίνου από την δεκαετία του 80΄.

Ξεκίνησαν με ακουστικές unplugged συναυλίες , μεταβάλλοντας την διάταξή τους και αλλάζοντας μέχρι και είκοσι μουσικούς. Σήμερα, είναι 13 άτομα επί σκηνής : διπλό μπάσο, banjo, ukulele και κιθάρα, που δίνουν μια ρυθμική βάση , ενώ η μελωδία υποστηρίζεται με βιολιά, τσέλο , ακορντεόν, κλαρίνο, τρομπέτα και τρομπόνι.
Η ιδέα τους ήταν να κάνουν μια μίξη της παραδοσιακής μουσικής από Ανατολική Ευρώπη , Γαλλία και Αμερική με το δικό τους Βερολινέζικο παρελθόν. Ενάντια στο Αγγλο – Αμερικανικό σκηνικό της ποπ μουσικής, ξεκίνησαν να ψάχνουν για τις δικές τους παραδόσεις. Με το πέρασμα του χρόνου, όλο και περισσότερα τραγούδια και αυθεντικές συνθέσεις γράφτηκαν με στίχο Γερμανικό , Αγγλικό και Γαλλικό.

Η δέκατη επέτειός τους, γιορτάστηκε με την παρουσίαση του πρώτου τους DVD, ενώ τον Απρίλιο του 2006, έκαναν μια θεατρική παραγωγή με τον Andreas Dresen στη θέση του σκηνοθέτη , στο Θέατρο Deutsches του Βερολίνου, με μεγάλη επιτυχία.
Στην Αθήνα Σάββατο 12 Απριλίου στο σινέ Κεραμεικός

Από την Γαλλία έρχονται και οι ZIVELI ORCHESTRA Με επιρροές από την Βαλκανική 8 μουσικοί με σπάνια κατάρτιση συνδέουν την αυθεντικότητα με τα προσωπικά τους στοιχεία και συνθέτουν, εφευρίσκουν, αυτοσχεδιάζουν αλλά κυρίως το διασκεδάζουν! Ένα μικρό δείγμα της μουσικής τους γευτήκαμε με την vodka Ursus στην τελευταία της διαφημιστική καμπάνια που τους ακούσαμε σαν αέρινους τσιγγάνους του Γαλλικού τραγουδιού
Στην Αθήνα στο σινέ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ Σάββατο 5 Απριλίου


Boet (Βόρειοι Εταίροι), members 8, March 21st
Thessaloniki – Principal club

συμμετέχουν στην συναυλία με τους Caravan Palace
“ Η δράση τους εντοπίζεται στην αναζήτηση της παραδοσιακής μουσικής του
ευρύτερου βαλκανικού χώρου. Η αντίδραση, στα ερεθίσματα και τις επιρροές που προσφέρει η σύγχρονη μουσική σκηνή (rock, pop, jazz, σύγχρονη κλασική). Οι όμορφες μελωδίες και το βαλκανικό ηχόχρωμα αναμειγνύονται με τον παραδοσιακό και τον τζαζ αυτοσχεδιασμό και, μαζί με τη σκηνική δράση και αρκετές δόσεις χιούμορ, δημιουργούν το εκφραστικό όχημα του σχήματος.”

Οι Βόρειοι Εταίροι είναι οι :
Βασίλης Κομματάς: κλαρίνο- Θάνος Σταυρίδης: ακορντεόν - Έλσα Μουρατίδου: φωνή- Λάκης Σαμαράς: ηλ. Μπάσο - Νίκος Ψοφογιώργος: τύμπανα - Δημήτρης Σακατζής:σκηνική δράση.
Σε αυτή την συναυλία οι “ BOET’’ σε ένα “SPUTNIK Show” που με δύο έκτακτες συμμετοχές του Ν. Ντουνούση και του Φ. Σιώτα απογειώνουν το Βαλκανικό καμπαρέ με διασκευές από Gogol Bordello, Balkan Beat Box,… μέχρι το «καναρίνι μου γλυκό»! Προσδεθείτε !!!

Οι Δάρνακες είναι 10μελής κομπανία που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2002 και από τότε έχουν οργώσει την Ελλάδα , επίσης Λιουμπλιάνα, ‘Άμστερνταμ, Βουδαπέστη και όλα αυτά με….
21 όργανα, 53 χορδές, 4 επιστόμια πνευστών, 6 λαρύγγια, 1 κονσόλα και 1 νοικιασμένο φορτηγάκι…
Το πρόγραμμα τους χαρακτηρίζεται από κέφι και ζωντάνια βασισμένο στην αισθητική που προβάλλουν, τόσο στις προσωπικές τους συνθέσεις ("VIRGO",ano kato records, 2005) , όσο και στα διασκευασμένα τραγούδια.( Bregovic, Χατζηδάκι, Manu Chao, Δημοτικά, Βαλκανική και Μεσογειακή μουσική, ρεμπέτικα, rock όπως The Clash και πολλά άλλα)
Οι ίδιοι, θεωρούν τη μουσική τους σαν ένα δυναμικό έθνικ, με ελληνικό στίχο …αγγίζοντας την Balkan post gypsy punk.

Το Σεπτέμβριο του 2007 το σχήμα μπήκε στο studio για να ηχογραφήσει το καινούριο του υλικό, πρόχειρο δείγμα του οποίου μπορεί να ακούσει κανείς στη ιστοσελίδα . Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες συνθέσεις προσανατολίζονται προς μία περισσότερο Balkan – rock αισθητική..!


No comments: