Thursday, October 15, 2009

Φιγούρες

Είναι 1974. Τρεις αντρικές φιγούρες κάνουν την εμφάνισή τους στη διεθνή έκθεση παιχνιδιών της Νυρεμβέργης: ένας ιππότης, ένας οικοδόμος και ένας Ινδιάνος! Είναι πολύχρωμες, φτιαγμένες από σκληρό πλαστικό, σε κλίμακα 1:24.«Παρόμοιες φέρνουμε και από το Χονγκ-Κονγκ, φτηνότερες» λένε οι πρώτοι έμποροι που τις αντικρίζουν στον κατασκευαστή τους. Αλλά εκείνος δεν πτοείται: πρόκειται για τα «παιδιά» του - δύο χρόνια τώρα δουλεύει σκληρά, σίγουρος για την επιτυχία.

Και δεν κάνει λάθος. Οι «πελάτες» του, οι μπόμπιρες όλου του κόσμου ενθουσιάζονται.Μέχρι το 1999 η geobra Brandstaetter, η επιχείρηση στην οποία ο Χανς Μπεκ εργάζεται ως διευθυντής ανάπτυξης, έχει πουλήσει περισσότερες από 1,5 δισ. φιγούρες (2,2 δισ. ως σήμερα) - βρίσκονται στα παιδικά δωμάτια 70 χωρών του πλανήτη. Το 2004 η εταιρεία γιορτάζει τα 30ά γενέθλια της μάρκας Playmobil - απασχολεί 2.492 εργαζομένους, από τους οποίους 1.343 στη Γερμανία (σήμερα: 2.861/1522) και κάνει τζίρο 370 εκατ. ευρώ (2008: 452 εκατ. ευρώ).

Η geobra Brandstaetter διαθέτει σήμερα εγκαταστάσεις παραγωγής και εκτός Γερμανίας (Μάλτα, Ισπανία, Τσεχία) και θυγατρικές σε δέκα χώρες.Αλλά πώς ξεκίνησε η ιστορία της; Το 1876 στο Φιρθ της Γερμανίας ο Αντρέας Μπράντστετερ ιδρύει μια εταιρεία με την επωνυμία Brandstaetter (το επίθετό του) και αρχίζει να κατασκευάζει κουτιά. Το 1908 ο γιος του, Γκέοργκ, παίρνει τα ηνία της επιχείρησης, αλλάζοντας το όνομά της σε geobra Brandstaetter, και δεκατρία χρόνια αργότερα μεταφέρει την έδρα της στο Τσίρντορφ της Βαυαρίας. Στο μεταξύ, η επιχείρηση δραστηριοποιείται και στην κατασκευή παιχνιδιών. Το 1954 είναι σειρά του Χορστ Μπράντστετερ να αναλάβει την επιχείρηση.

Το 1958 πιάνει το σφυγμό της εποχής, κατασκευάζοντας εκτός από τηλεφωνικές συσκευές και... δαχτυλίδια για τη μόδα που σαρώνει σε όλη την Ευρώπη: χούλα-χουπ! Επεκτείνεται, όμως, και σε παιχνίδια φτιαγμένα από πλαστικό - το νέο υλικό που κατακτά τον κόσμο. Δεκαετία '70: δύσκολοι καιροί, αλλά ο Χορστ δεν το βάζει κάτω, κρίνοντας πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να λανσάρει στην αγορά κάτι εντελώς καινούργιο.

Ο Χανς Μπεκ έχει μια καλή ιδέα και εργάζεται σκληρά για να καταφέρει να την υλοποιήσει. Πράγματι, το 1974 μια νέα σειρά παιχνιδιών με το όνομα Playmobil εμφανίζεται στα γερμανικά καταστήματα. Αμέσως κάνει θραύση. «Δεν ακολουθούμε βραχυπρόθεσμες τάσεις της αγοράς, ούτε θα κατασκευάσουμε ποτέ φιγούρες που τρομάζουν τα παιδιά» λένε οι υπεύθυνοι της geobra Brandstaetter.
Πιστοί στο πνεύμα του ανθρώπου που εφηύρε τα Playmobil.Ο Χανς Μπεκ έζησε 79 χρόνια - ως τις 30 του περασμένου Ιανουαρίου. Πέθανε στο σπίτι του στο Μάρκντορφ, δίπλα στη γραφική λίμνη Μπόντενζεε, στα σύνορα Γερμανίας, Ελβετίας, Αυστρίας. Η γυναίκα του και ο γιος του πενθούν. Το ίδιο και τα εκατομμύρια «παιδιά» του - και οι «πελάτες» του...

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ -

No comments: