Monday, October 26, 2009

Κριτικός Μαριχουάνας

Μια εναλλακτική εβδομαδιαία εφημερίδα του Ντένβερ στο Καλοράντο, ονόματι Westword, έχει βάλει αγγελία διότι ψάχνει δημοσιογράφο για να κάνει έρευνα πάνω στα διάφορα είδη μαριχουάνας που παρέχονται προς ιατρική χρήση στη συγκεκριμένη πολιτεία. Ο συγγραφέας της στήλης που θέλει να καθιερώσει η εφημερίδα, θα προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των διαφορετικών ειδών κάνναβης που κυκλοφορούν και θα κάνει συγκρίσεις τιμών.

Όπως ήταν αναμενόμενο στην εφημερίδα έφτασαν δεκάδες αιτήσεις υποψήφιων. Ορισμένοι από αυτούς προσφέρθηκαν να δουλέψουν ακόμα και δωρεάν. «Η μαριχουάνα δεν είναι μόνο κάτι πολύ σημαντικό για μένα, είναι η ζωή μου», σημείωσε ένας ενθουσιώδης υποψήφιος μέσα στην αίτησή του.

Φυσικά υπάρχει κάτι περιοριστικό στην όλη υπόθεση. Όποιος πάρει τη θέση θα πρέπει να μπορεί να αγοράσει μαριχουάνα με νόμιμο τρόπο, δηλαδή να έχει ιατρική συνταγή. Αυτό ισχύει διότι η αγορά μαριχουάνας θεωρείται ακόμα παράνομη στις ΗΠΑ εκτός από ορισμένες πολιτείες όπου επιτρέπεται, εφόσον έχει κανείς συνταγή γιατρού. Μέχρι πρότινος και με την παρότρυνση της πολιτικής του Μπους οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν συχνά εφόδους στα ειδικά ιατρικά κέντρα προμήθειας μαριχουάνας γεγονός που σιγά-σιγά αντιστρέφεται μετά την προεδρία του Ομπάμα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη πολιτεία που επέτρεψε την χρήση μαριχουάνας για ιατρικούς λόγους το 1996. Το μεγάλο μπαμ βέβαια έγινε τα τελευταία χρόνια: Το 2005 υπήρχαν μονάχα τέσσερα ειδικά ιατρικά κέντρα προμήθειας μαριχουάνας, σήμερα έχουν αυξηθεί στα 800. Το Καλοράντο έχει πάνω από 100.

Όπως και να έχει η θέση του κριτικού μαριχουάνας μπορεί να φαντάζει ως η καλύτερη δουλειά του κόσμου σε πολλούς αλλά τα deadline της εφημερίδας θα είναι μάλλον πρόβλημα.

Μ.Κ.

(LIFO blog)

No comments: