Thursday, October 15, 2009

H ατζέντα ενός Αθηναίου

Τη νύχτα παγετός.
Το πρωί συννεφιές -όχι βροχή- μάγουλα παγωμένα, γάντια διστακτικά (να τα βάλω ή όχι).

Περιδιαβαίνουμε τους δρόμους της πόλης, ipod σε συρμούς τρένων και μετρό, ένα στρέτο στα όρθια, μπαζάρ ρούχων σε υπερχλιδάτες μπουτίκ (μια γραβάτα Ιβ Σεν Λοράν 10 ευρώ, λένε οι φήμες), λουλούδια από τα υπαίθρια ανθοπωλεία στην πλατεία.

Και σημειώσεις στην ατζέντα ή από τις άλλες, αυτές που κάνουμε νοερά με το χέρι στον αέρα για τις διαδρομές και τις στάσεις και αυτή την εβδομάδα στην πόλη.* Η φωτογραφική έκθεση του Δημήτρη Χαρισιάδη στο Μουσείο Μπενάκη είναι ό,τι πιο συγκινητικό, ευφρόσυνο, ευθύβολο έχουμε δει τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο μιας μεγάλης έκθεσης. Διαβάστε και τι γράφει η Τατιάνα Ρόκου στις επόμενες σελίδες, για να είστε προετοιμασμένοι. Αγοράστε και το υπέροχο λεύκωμα. Αξίζει.* Στο βιβλιοπωλείο, για να αγοράσουμε το «Ανδρέας Εμπειρίκος. Γράμματα στον πατέρα, τον αδελφό του Μαράκη και την μητέρα» από τις εκδόσεις Άγρα. Φωτογραφίες και η μέσα ζωή του εμβληματικού Ελληνα.

Γράφει το 1922, συγκλονισμένος από τα νέα της Μικράς Ασίας: «Βλέπω το κύμα να 'ρχεται, να κυλά σ' ένα δάκρυ ατέλειωτο, τ' ακούω να ξεσπά σ' έναν αναστεναγμό ασώπαστο και να σιγολέει τον πόνο, την άπειρη λύπη. Κι όμως είναι το ίδιο που κυλούσε άλλοτες πρόσχαρα προς τα Εκεί, το ίδιο που τόνιζε όμοια συμφωνία από το Φάληρο και το Κορδελλιό.»* Σινεμά και «Παράδεισος στη δύση» (η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά), για να δούμε την περιπέτεια του μετανάστη Ηλία που ονειρεύεται να φτάσει στο Παρίσι - και τα καταφέρνει.

Όμορφες, δυνατές κινηματογραφικές στιγμές και η μόνιμη υπενθύμιση ότι η ευτυχία δεν είναι αυτό που φανταζόμαστε και ότι πάντα θα είμαστε θηράματα μιας κοινωνίας αδίστακτα σαρκοφάγου.* Σάββατο απομεσήμερο, Mega για τις γλυκές αλχημείες του Στέλιου Παρλιάρου. Εικόνες ευζωίας, που τις αγγίζεις και τις γεύεσαι εκτονώνοντας ένστικτα δημιουργικά - ή και οργισμένα ακόμη, πάνω από χειροποίητες συνταγές.

Είναι αλήθεια.

Η ομορφιά της ζωής χωράει όλη σε μια ατζέντα...

No comments: