Thursday, October 15, 2009

Zαλισμένοι Αθηναίοι

Εκπληκτα γουρλωμένα μάτια, πνιχτά γέλια, φρύδια που ανεβαίνουν σε ένδειξη οργής: οι απορίες και οι διαπιστώσεις που γεννιούνται με ρυθμό τρελό κάθε μέρα που ζούμε σ' αυτή την πόλη -πες τη χώρα καλύτερα, για να είσαι μέσα- είναι τόσες πολλές.

Από τις πιο μικρές μέχρι τις πιο θεμελιώδεις, που αφορούν την ίδια την ύπαρξη, είναι εδώ για να μας κάνουν να νιώθουμε πως ζούμε σε ένα σουρεαλιστικό σύμπαν.Πρωινό πρόγραμμα στην τηλεόραση του Star (πολύ πρωινό, πριν από τις δέκα). Ολες οι γυναίκες του πάνελ -και οι δημοσιογράφοι από την αίθουσα σύνταξης- φοράνε ρούχα ιδανικά για συνθήκες καύσωνα. Η γκάμα στις μπλούζες εκπληκτική: στράπλες, έξωμο, με τον ένα ώμο μέσα τον άλλο έξω, με λαιμόκοψη, με ντεκολτέ βαθύ, υπαινικτικό.

Και μίνι, πολλά μίνι. Ετσι είναι η ενημέρωση, πυρώνει τους ακάματους εργάτες της... Πέντε σταθμοί του μετρό, πέντε Άγιοι. Αν συνυπολογίσουμε και τον Ευαγγελισμό, τότε είναι βέβαιο ότι οι διαδρομές κάτω από τη γη έχουν όση ευλογία χρειάζεται (Αγιος Ιωάννης, Δημήτριος, Αντώνιος, Ελευθέριος, Νικόλαος).

18 βαθμοί Κελσίου και τα μπουφάν είναι σε απραξία ή έστω τυλιγμένα γύρω από τη μέση. Στην τηλεόραση τηλεοπτικά σποτάκια του υπουργείου, που έχει την ευγενική καλοσύνη να μας ενημερώσει πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε περίπτωση σφοδρής κακοκαιρίας, μεγάλης χιονόπτωσης κλπ. Πόσο γδάρτης θα είναι πια αυτός ο Μάρτης;

Και γιατί δεν τα βλέπαμε αυτά τα σποτάκια από το Δεκέμβριο, αναρωτιέται ο καλόπιστος, αλλά ζαλισμένος Αθηναίος. Εκτός κι αν υπάρχει καμιά ενημέρωση, ότι θα πέσει η θερμοκρασία υπό το μηδέν, και φοβούνται να μας το πουν… Εδώ συζητάμε την ποινικοποίηση της κουκούλας, ενώ στο Λουξεμβούργο ψήφισαν υπέρ της νομιμότητας της ευθανασίας - ακούμε στις ειδήσεις. Καταλαβαίνει κανείς αμέσως το τεράστιο χάσμα που μας χωρίζει από τον τρόπο ζωής που χαρακτηρίζεται «σύγχρονος, δυτικός, πολιτισμένος».

Ανοδος της στεγαστικής κίνησης στις ΗΠΑ με σημαντική ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 22%. Όσοι ονειρεύονταν στην Ελλάδα τη στιγμή που θα πέσουν οι τιμές ακινήτων και γης (εξαιτίας της κρίσης!), μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουν.

No comments: