Thursday, October 15, 2009

Εκνευρισμοί

Αφού με «εκνευρίζει» ο κινηματογράφος, τι θέλω και πηγαίνω; Βλέποντας πρόσφατα την ταινία «Gran Torino» θύμωσα τα μάλλα -όπως θα έλεγε και ο... απίθανος «Κατακουζήνας» του τηλεοπτικού «Κωνσταντίνου και Ελένης»!

Ο Γουόλτ Κοβάλσκι, πολωνικής καταγωγής βετεράνος του πολέμου της Κορέας, βλέπει τη γειτονιά του να κατακλύζεται από Ασιάτες μετανάστες. Χήρος και έχοντας κρατήσει σε απόσταση τα παιδιά του, είναι ο κλασικός τύπος του... ζοχάδα. Αλλά ξαφνικά, μέσα σε ένα βράδυ και με μια απροσδόκητη «σύλληψη», η ζωή του αρχίζει να αλλάζει.

Τόσο που φτάνει στο σημείο να κάνει φίλο ένα νεαρό Κορεάτη, γείτονά του. Αυτόν που τόλμησε να επιχειρήσει να κλέψει την πολύτιμη Ford Gran Torino του -δίχως να το θέλει, μόνο και μόνο αναγκασμένος να αποδείξει πως μπορεί να μπει στο κλαμπ των «μεγάλων» συμπατριωτών του, έφηβων που θέλουν να δείχνουν σκληροί.Ο Κλιντ Ίστγουντ σκηνοθετεί και παίζει στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πίσω από την κάμερα είναι δυναμικός, σοφός και οξυδερκής -μπροστά, με το παίξιμό του, σε συγκινεί, σε σαγηνεύει, σε ταρακουνάει.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στην τελευταία, μεγάλη δημιουργία του (βετεράνου και στη ζωή) Ίστγουντ -52% του κοινού στις αίθουσες των ΗΠΑ, μάλιστα, ήταν γυναίκες και -το πιο ελπιδοφόρο- 25% των θεατών ήταν νέοι κάτω των 25 ετών!«Αυθεντικό, συμβολικό, άμεσο»: εκατοντάδες χιλιάδες θεατές συμφώνησαν στα ίδια επίθετα -η αληθινή τέχνη αναγνωρίζεται, βλέπετε, από τον κόσμο. Κι όλ' αυτά με μόλις 33 εκατομμύρια δολάρια - στ' αλήθεια, ψίχουλα για την κινηματογραφική βιομηχανία της Αμερικής. Και ξέρετε πόσα έφερε η διανομή στις αίθουσες;

Σχεδόν 140 εκατομμύρια δολάρια μόνο στις ΗΠΑ!Είναι να μη θυμώνω, λοιπόν; Επιστρέφοντας στο σπίτι, μετά την ταινία, χαζεύω στο διαδίκτυο, ανασύροντας στην επιφάνεια σελίδες παλιές, δηλώσεις ξεχασμένες (;), περιγραφές απίστευτα ελληνικές: α) «Τις αυτονόητες υποχρεώσεις του κράτους εξακολουθεί δυστυχώς να τις αντιλαμβάνεται ως παζάρι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού» (ανακοίνωση Συνασπισμού, 15.09.2008), β) «Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ιδρύθηκε το 1970 ως θυγατρική εταιρεία παραγωγής ταινιών της ΕΤΒΑ. Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, περιήλθε υπό τον έλεγχο του κράτους και έγινε ο κυριότερος μοχλός άσκησης της κρατικής κινηματογραφικής πολιτικής».

Ο κύριος Ίστγουντ έχει ανακοινώσει πως το «Gran Torino» ήταν η τελευταία ταινία, στην οποία ο ίδιος θα έπαιζε -αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται ως σκηνοθέτης.

Όπου να 'ναι ξεκινούν τα γυρίσματα του νέου του φιλμ «Ο ανθρώπινος παράγοντας», με θέμα το Νέλσον Μαντέλα. Στα 78 του χρόνια, επιμένει να μην συνταξιοδοτείται -αμάρτημα για ορισμένους συμπατριώτες μας που ονειρεύονται το καθισιό από τα... 30! Και, φυσικά, δεν γυρεύει λεφτά από το κράτος για να γυρίσει ταινίες. Να γιατί... «ξαναεκνευρίζομαι»!

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ-

No comments: