Thursday, January 11, 2007

Γελοιογραφία, η γέφυρα των πολιτισμών



Η ΤΕΧΝΗ της γελοιογραφίας να υπογραμμίζει και να καταγράφει με σατιρικό τρόπο γεγονότα και φαινόμενα της κάθε εποχής, ο κοινωνικός ρόλος ενός δημοφιλούς και προσβάσιμου στο ευρύ κοινού καθημερινού εργαλείου με απώτερο στόχο την αποκάλυψη της αλήθειας των πραγμάτων, της κατάργησης των συνόρων και εξορκισμού των διαφορών και της απόστασης είναι ο στόχος της έκθεσης.

«Η Γελοιογραφία γέφυρα των πολιτισμών», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.Πρόκειται για έργα από τον ομότιτλο 1ο Διεθνή Διαγωνισμό Γελοιογραφίας, που είχε προκηρύξει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προβολής Γελοιογραφίας GREEKARTOON, και που παρουσιάστηκαν με επιτυχία στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα.

Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό ξεπέρασαν κάθε προσδοκία - 415 γελοιογράφοι από 62 χώρες με περισσότερα από 1.100 σκίτσα διεκδίκησαν τα βραβεία και τις τιμητικές διακρίσεις. Περισσότερα από 150 εξ αυτών θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Οι καλλιτέχνες που βραβεύθηκαν είναι οι Osmani Simanca - Βραζιλία: 1ο βραβείο, Dalcio Machado - Βραζιλία: 2ο βραβείο, Robert Rousso - Γαλλία: 3ο βραβείο. Οι έξι καλλιτέχνες που έλαβαν τους ισάριθμους επαίνους: Dario Castillejos - Μεξικό, Florian Doru Crihana - Ρουμανία, Alessandro Gatto - Ιταλία, Myung-Lae Nam - Νότια Κορέα, Cristobal Reinoso - Αργεντινή, Anatoliy Stankulov - Βουλγαρία.

Ο εκπρόσωπος της GREEKARTOON, Νικόλαος Νίκας αναφέρει σχετικά: «Με αφορμή τα βίαια γεγονότα και τη μεγάλη ιδεολογική/ θρησκευτική διαμάχη που ξέσπασε εξαιτίας της δημοσίευσης των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ, η GREEKARTOON επεδίωξε να προβάλει τον εντελώς αντίθετο ρόλο που μπορεί και πρέπει να επιτελεί η γελοιογραφία.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των διοργανωτών, η γελοιογραφία «είναι μια τέχνη που δεν καίει σημαίες, δεν απειλεί ζωές, δεν σκοτώνει ανθρώπους.» Ανήκει στον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και αυτό ακριβώς πρόκειται να αναδειχθεί μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση».Ο ίδιος συμπληρώνει ότι «η Γελοιογραφία ως εικαστική τέχνη, αλλά και τέχνη βαθιά «πολιτική» είναι σημείο συνάντησης και ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εκφάνσεων του «κωμικού και του τραγικού». Το περιεχόμενο που μεταφέρει η εικαστική βουβή λαλιά της, αποτελεί και την παγκοσμιοποιημένη συμπύκνωση έκφρασης του γέλιου, του χιούμορ, της διασκέδασης.

Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη, η τέχνη της γελοιογραφίας δεν είναι ληξιπρόθεσμη και ξεπερασμένη. Τουναντίον, εξελίσσεται ως τεχνική και γίνεται εικονογράφηση βιβλίων, σκίτσο, κινούμενο σχέδιο. Πάνω απ' όλα όμως η Γελοιογραφία, στη μετα-νεωτερική μας εποχή, πρωτοστατεί στην εδραίωση της ελευθερίας της έκφρασης, διότι η ίδια, ως τέχνη, χρήζει μιας σύνθετης προσέγγισης «ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης», ως περιεχόμενο, νόημα και μήνυμα». Ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής του Κ.Μ.Σ.Τ., Γιάννης Μπόλης υπογραμμίζει: «Σήμερα, στην εποχή της εικόνας, στην κοινωνίας της πληροφόρησης, η γελοιογραφία επαναφέρει μ' έναν τρόπο παραδοσιακό, μοναδικό και ιδιαίτερο την σχέση της τέχνης με το ευρύ κοινό. Με όπλα το χιούμορ και την κριτική, το λόγο, τη γραφή και την εικόνα, τη σάτιρα, την υπερβολή και τη συμπύκνωση η γελοιογραφία έρχεται να σταθεί με μια ξεχωριστή αντίληψη, μια εύληπτη και άμεση οπτική και μια τεκμηριωμένη εμβάθυνση απέναντι στα σύγχρονα κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα και καταστάσεις, απέναντι σε εθνικές και παγκόσμιες πραγματικότητες, δεδομένα, αξίες, βεβαιότητες».

Από την πλευρά της η διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ. Μαρία Τσαντσάνογλου προσθέτει ότι «η γελοιογραφία είναι μια ιδιαίτερη μορφή εικαστικής τέχνης που με εύληπτο και συνθηματικό τρόπο εκτίθεται απέναντι σε μεγάλα, επίκαιρα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της ανθρωπότητας κρίνοντας τα και σατιρίζοντας τα. Στην περίπτωση της γελοιoγραφίας, η σχέση του καλλιτέχνη με το αντικείμενο θυμίζει την σχέση του Δαυίδ με τον Γολιάθ.

Εννοείται, βέβαια, πως στον σύγχρονο πολιτισμό βασικό στοιχείο για την προστασία του καλλιτέχνη γελοιογράφου είναι η κατάκτηση και ο σεβασμός της ελευθερίας του λόγου.»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ., του Κ.Μ.Σ.Τ., Γιώργο Τσάρα «το χιούμορ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Τα πιο σοβαρά πράγματα που μας συμβαίνουν τα ξορκίζουμε με χιούμορ. Σε μια εποχή που δυστυχώς χαρακτηρίζεται από βίαια γεγονότα και οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση τους ξεπερνούν σύνορα και έθνη εκτιμούμε ότι ο πολιτισμός και η τέχνη μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία τόσο αντίστασης απέναντι σε εκφράσεις μισαλλοδοξίας όσο και δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και αλληλοκατανόησης.Το χιούμορ, η διακωμώδηση και η σάτιρα, όπως αναπτύσσονται μέσα από τη γελοιογραφία, γίνονται η τέχνη της καταγραφής, της κριτικής και του προβληματισμού απέναντι στα ανθρώπινα έργα. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί τη συγκεκριμένη έκθεση και για άλλη μία φορά αποδεικνύει την θέλησή του να είναι ένα σύγχρονο, με την κυριολεκτική και πιο ουσιαστική σημασία της λέξης μουσείο».

(Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης ΤέχνηςΚολοκοτρώνη 21-Μονή Λαζαριστών, 56430, Θεσσαλονίκη.

Χώροι και ώρες λειτουργίας: Μονή Λαζαριστών, Δευτέρα-Κυριακή, 11:00-19:00
Πληροφορίες για το κοινόΚ.Μ.Σ.Τ. Μονή Λαζαριστών Τηλ: 2310 589140-143)

No comments: