Thursday, January 11, 2007

'An Imaginary Portrait Of Diane Arbus' (« Το πορτρέτο: Η αλλόκοτη ματιά της Ντιάν Άρμπους»)

«Η φωτογραφία αποτελεί ένα μυστικό για ένα μυστικό. Όσο περισσότερα βλέπεις τόσο λιγότερα γνωρίζεις» δήλωσε η διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα Ντιάν Άρμπους.

Η ταινία σκιαγραφεί το παράδοξο πορτρέτο της μοντέρνας φωτογράφου, την οποία ερμηνεύει η βραβευμένη με Όσκαρ Νικόλ Κίντμαν. Μέσα από τις λαμπερές, συχνά «ενοχλητικές» φωτογραφίες της Άρμπους, πραγματοποιείται μια σε βάθος εξερεύνηση της ξεχωριστής ψυχοσύνθεσής της.
Η αμφιλεγόμενη φωτογράφος των περιθωριακών ανθρώπων -ακροβάτες τσίρκων, ηθοποιοί σε επιθεωρήσεις, νάνοι και φρικιά αποτελούσαν κατά κανόνα τα μοντέλα της- ήταν κόρη ενός πλούσιου γουναρά στη Νέα Υόρκη. Σε νεαρή ηλικία παντρεύεται τον Άλαν Άρμπους. Στην Αμερική του '50, ένας καλός σύζυγος και μια αξιοπρεπής οικογένεια είναι η συνταγή της επιτυχίας. Για την Ντιάν, όμως, αυτά δεν αρκούν. Αναζητάει την έμπνευση στη συμβατική ζωή της.

Τότε γνωρίζει το μυστηριώδη και απρόσιτο Λάιονελ, που ζει στο σκοτάδι, αποφεύγοντας τα βλέμματα του κόσμου. Η συνάντησή τους την τρομάζει. Ο Λάιονελ έχει μια παράξενη ασθένεια. Όλο του το κορμί είναι καλυμμένο με τρίχωμα. Με την πρόφαση της φωτογράφησης αυτής της ιδιαιτερότητας, οι δυο τους έρχονται κοντά.

Έτσι, η Ντιάν γνωρίζει έναν άλλο κόσμο, που απαρτίζεται από ανθρώπους ξεχωριστούς, οι οποίοι στη συνέχεια γίνονται μοντέλα για την παράξενη συλλογή των φωτογραφιών της. Μια μοντέρνα εκδοχή της «Πεντάμορφης και του Τέρατος», η ταινία αποτελεί το ταξίδι της ηρωίδας στους σκοτεινούς δρόμους της Νέας Υόρκης, αλλά και της ψυχής της.

(ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ)

No comments: