Tuesday, January 16, 2007

LiTTle MisS SunShinE

Comedy
Σκηνοθεσία: Τζόναθαν Ντέιτον, Βάλερι Φάρις
Πρωταγωνιστούν: Γκρεγκ Κινίαρ, Τόνι Κολέτ, Στιβ Καρέλ, Αλαν Αρκιν, Αμπιγκεϊλ Μπρέσλιν, Πολ Ντάνο.

Οι δυσλειτουργικές οικογένειες είναι ο πιο συνηθισμένος ήρωας στις ταινίες του ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά, είτε δράμα είναι αυτό, είτε κωμωδία. Η κομεντί των Ντέιτον και Φάρις δεν ξεφεύγει από τον κανόνα. Παρά το γεγονός όμως ότι είναι από τις ανεξάρτητες επιτυχίες της χρονιάς, οι δημιουργοί χάνουν την ευκαιρία να κάνουν κάτι περισσότερο από μια απλώς ευχάριστη κομεντί.
Η οικογένεια της μικρής Ολιβ θα μπορούσε να βρίσκεται μόνο σε μια ταινία. Ο πατέρας (Γκρεγκ Κινίαρ) προσπαθεί να γίνει γκουρού με ένα πρόγραμμα για γρήγορη επιτυχία, αλλά ουσιαστικά είναι αποτυχημένος.

Ο μεγαλύτερος αδελφός της μισεί τους πάντες και έχει πάρει όρκο σιωπής. Ο παππούς (Αλαν Αρκιν) παίρνει ναρκωτικά και έχει μανία με την πορνογραφία, ενώ ο θείος της (Στιβ Καρέλ), ένας γκέι μελετητής του Προυστ, μόλις επέζησε μιας απόπειρας αυτοκτονίας, όταν έχασε μια υποτροφία και τον αγαπημένο του από έναν ανταγωνιστή.

Μέσα σε όλη αυτή την τρέλα, μόνο η μητέρα (Τόνι Κολέτ) προσπαθεί να βάλει τους πάντες σε μια σειρά. Η Ολιβ, αν και ασχημούλα και με γυαλιά, θέλει πάση θυσία να συμμετάσχει σε έναν παιδικό διαγωνισμό ομορφιάς και η οικογένεια, έπειτα από πολλές συζητήσεις, αποφασίζει να τη στηρίξει, ξεκινώντας για ένα μεγάλο ταξίδι με ένα φορτηγάκι.
Το υλικό που έχουν στα χέρια τους ο Ντέιτον και η Φάρις, θα μπορούσε να δώσει πολλές ευκαιρίες για μια μαύρη κωμωδία με δηλητηριώδεις παρατηρήσεις, τόσο για τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη αυτής της ιδιαίτερης οικογένειας, όσο και για τη φύση αυτών των γελοίων παιδικών διαγωνισμών ομορφιάς, όπου σχεδόν πάντα υπάρχει μια λανθάνουσα (;) ατμόσφαιρα παιδοφιλίας.
Οι σκηνοθέτες ωστόσο, αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη γραμμή του road movie, όπου οι οικογενειακές κρίσεις ξετυλίγονται με κάποιο χιούμορ, αλλά και με την αίσθηση ότι αυτό που βλέπουμε είναι ανώδυνο και ξαναϊδωμένο. Το «Little miss sunshine» έχει την τύχη να στηρίζεται από πολύ καλούς ηθοποιούς, ενώ ξεχωρίζει η χαρούμενη ερμηνεία της μικρής Αμπιγκεϊλ Μπρέσλιν.

No comments: