Thursday, January 11, 2007

Ζαν-Πιερ Βερνάν: Αντίο σε έναν φίλο της Ελλάδας


ΠΕΘΑΝΕ στις 8/1/2007, σε ηλικία 93 ετών, ο ελληνιστής Γάλλος φιλόσοφος και ιστορικός Ζαν-Πιερ Βερνάν.

Ο διεθνούς φήμης ελληνιστής εργάσθηκε στο Centre National de Recherche Scientifique και χρημάτισε από το 1957 μέχρι το 1975 διευθυντής Σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. To 1975 ορίσθηκε καθηγητής στο College de France, στην έδρα Συγκριτικής Μελέτης των Αρχαίων Θρησκειών, μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1984, οπότε και εχθρίσθη επίτιμος διδάκτωρ. Το 2002 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έλαβε μέρος στην Αντίσταση και διακρίθηκε ως διοικητής των Γαλλικών Δυνάμεων Εσωτερικού στην Οτ Γκαρόν με την επωνυμία «συνταγματάρχης Μπερτιέ».Αφήνει πίσω του μεγάλο συγγραφικό έργο. Μεταξύ των σημαντικών βιβλίων αναφοράς «Οι απαρχές της ελληνικής σκέψης» και «Μύθος και Θρησκεία στην Αρχαία Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, για το θάνατο του Ζαν-Πιερ Βερνάρ, στη δήλωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα αποχαιρετά έναν πραγματικό φίλο, έναν από τους διαπρεπέστερους μελετητές της».

No comments: