Thursday, January 11, 2007

Στοά Βιβλίου: Μικρασιατικά πρόσωπα

«ΜIKΡΑΣΙΑTIKA πρόσωπα» είναι ο τίτλος της έκθεσης έργων της διακεκριμένης σκιτσογράφου Ελλης Σολομωνίδου Μπαλάνου, που παρουσιάζεται στη Στοά Βιβλίου (Πεσζμαζόγλου 5) από 8 έως 19 Ιανουαρίου 2007.

Την έκθεση οργανώνει η Ενωση Σμυρναίων, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 χρόνων από την ίδρυσή της (1936-2006), στο πλαίσιο της δράσης της για την προβολή του Ελληνικού Μικρασιατικού Πολιτισμού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σε σκίτσα προσωπικότητες από τον πολιτικό, πνευματικό, δημοσιογραφικό και καλλιτεχνικό χώρο, που είτε γεννήθηκαν στη Σμύρνη και στις άλλες μικρασιατικές πόλεις (Μαν. Καλομοίρης, Μαν. Ανδρόνικος, Γιωργ. Σεφέρης, Γιωργ. Μυλωνάς, Αριστ. Ωνάσης, Αποστ. Μαγγανάρης, Παν. Βαλσαμάκης κ.ά.) είτε κατάγονται από εκεί (Μίκης Θεοδωράκης, Δόμνα Σαμίου, Τάσος Λιγνάδης, Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ, Γιάννης Καψής, Ελένη Μπίστικα Κατραμοπούλου κ.ά.) και με το έργο τους τίμησαν τη μικρασιατική τους ρίζα, καθώς και καλλιτεχνικά δρώμενα από θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις αφιερωμένες στη Μ. Ασία.

Πολλά από τα σκίτσα αυτά έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «Μεσημβρινή» και «Καθημερινή». Ο πρόεδρος της Ενωσης Σμυρναίων, Τάκης Βεζυργιάννης, επισημαίνει: «Ας αποτελέσει η παρούσα έκθεση για τους σημερινούς Ελληνες όχι μόνον πηγή αισθητικής - καλλιτεχνικής απόλαυσης αλλά και στοχασμού για την τροχιά που διέγραψε ο Ελληνισμός στο παρελθόν και για την τροχιά που οφείλει να διαγράψει στο μέλλον, μέσα στο παγκόσμιο σκηνικό, με αιχμή του δόρατος την έννοια 'άνθρωπος' όπως την ανέδειξε η ελληνική σκέψη, η οποία διαμορφώθηκε εν πολλοίς και στα μικρασιατικά χώματα».

Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή και από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6 έως τις 9 μ.μ. και το Σάββατο από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

(Προσωπογραφίες του Μαν. Καλομοίρη και της Ελένης Χαλκούση)

No comments: