Thursday, January 11, 2007

Νοστιμιές... down town

ΟΤΑΝ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ στη Θεσσαλονίκη, μου αρέσει να σεργιανίζω στους δρόμους και στις πλατείες της, ρουφώντας άπληστα το άρωμα μιας άλλης εποχής. Ενα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο. Τα νεοκλασικά κτήρια και οι λιθόστρωτοι δρόμοι βρίσκονται εκεί για να σου θυμίζουν την παράδοση αλλά δεν περιορίζεσαι μόνο σε αυτά. Εκεί που συναντάται η μαγειρική κουλτούρα πλήθους πολιτισμών και εθνοτήτων, βασανίζουν ερεθιστικά τις αισθήσεις εικόνες, μυρωδιές και γεύσεις. Κάθε φορά, ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο.
Στην ιστορική πλατεία Αριστοτέλους -το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης- με τα λευκά νεοκλασικά κτήρια και τις καμάρες που αστραποβολούν στον ήλιο, ένας καινούργιος χώρος εστίασης ήρθε να δώσει το δικό του στίγμα. Στο ισόγειο του Electra Palace, του γοητευτικού ξενοδοχείου που στολίζει εδώ και χρόνια την πλατεία, βρήκε τη θέση του το εστιατόριο Αγιολί. Ο ιδιοκτήτης του, ο Γιώργος Κώστογλου, γνωστός στην εστίαση από το Ζύθο, δημιούργησε με μεράκι ένα χαρούμενο χώρο. Και το όνομα αυτού, Αγιολί.
Ενα φωτεινό εστιατόριο που η διακόσμήση του παίζει με την αιώνια αντίθεση του άσπρου - μαύρου.Καθρέπτες με το λογότυπο, το σκόρδο, να λειτουργεί ως φωτιστικό, μεγάλα τετράγωνα τραπέζια στην απόχρωση της κρέμας βανίλιας και άνετες κομψές καρέκλες σε διαφορετικά design, δίνουν το διακοσμητικό τόνο. Υπάρχει άποψη και καλό γούστο. Το ανακαλύπτεις στους παλιούς γυάλινους λεμονοστύφτες, σε διαφορετικά έντονα χρώματα, που παίζουν το ρόλο σταχτοδοχείου αλλά και στις στρογγυλές ανοξείδωτες φόρμες του κέικ που φιλοξενούν το ψωμί και προσγειώνεται επάνω στα τραπέζια. Στο κέντρο της αίθουσας, δερμάτινοι καναπέδες δημιουργούν έναν cozy χώρο και δίπλα ο πάγκος με τις ψωμιέρες που κλείνουν με ρολ τοπ. Φυσικά, υπάρχει και μεγάλη μπάρα για όσους θέλουν να πιουν μια από τις 4 διαφορετικές ντραφτ μπίρες και τσιμπολογώντας μεζεδάκια στο πόδι.

Τα ηνία της κουζίνας ανέλαβε ο Αστέρης Κουστούδης που δούλεψε στο πλευρό του γνωστού σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, στο «Μακεδονία Παλλάς». Το μενού που ετοίμασε αποπνέει μεσογειακό άρωμα. Πλούσιο και ελκυστικό. Είναι προφανές ότι ο σεφ έχει κέφι και μεράκι. Από κλασικά πιάτα έως παραδοσιακά, που δεν τα συναντάς εύκολα, όπως είναι το μπουγιουρντί και ο εύγευστος τραχανάς. Θαυμάσια αποδείχθηκε και η φάβα, που συνοδεύεται με ελιές θρούμπες που έχουν περάσει από τη σχάρα. Ωραία ιδέα. Εξαιρετικό ήταν και το χταποδάκι, ελαφρά αλευρωμένο και περασμένο με μαεστρία από το τηγάνι. Από τα όσπρια, οι φακές συνδυάζονται με συκωτάκια πουλιών και ελαφρύ άρωμα μαραθόριζας, χαρίζοντας μια διαφορετική εύγευστη διάσταση. Το εδεσματολόγιο προσφέρει αρκετές και ελκυστικές προτάσεις τόσο σε ζυμαρικά όσο και ριζότο. Τα θέλεις όλα. Το καλό χέρι του σεφ αναγνωρίζεται και σε ένα παχύρρευστο ριζότο με ψητά λαχανικά. Νόστιμο, καλοδεχούμενο και al dente, όπως ακριβώς πρέπει να είναι.
Από τα κυρίως πιάτα, οι επιλογές κινούνται ανάμεσα σε φρέσκα ψάρια, όπως το ψητό λαβράκι, που αναδεικνύεται γευστικά από το καλό λαδολέμονο και συνοδεύεται με πουρέ λαχανικών, καθώς και σε κρέατα στη σχάρα αλλά και εξαιρετικά σπιτικά μαγειρευτά. Για το τέλος, ανάλαφρη και δροσερή κρέμα πορτοκαλιού. Το σέρβις είναι πρόσχαρο, ευγενικό και, το κυριότερο, αποτελεσματικό.
Τον οινικό σύντροφο, που θα συνοδέψει το φαγητό, αναζητούμε σε μια πλευρά - έκπληξη του χώρου του εστιατορίου, που ο ιδιοκτήτης έχει δημιουργήσει ειδικές προθήκες κλιματιζόμενες για τη συντήρηση των κρασιών. Περίπου 108 ετικέτες κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα περιμένουν για να επιλέξουμε. Υπάρχουν όμως και δέκα προτάσεις κρασιών σε ποτήρι. Οι τιμές από 20 ευρώ το άτομο χωρίς το κρασί. Αν είσαι επισκέπτης στην πόλη, έχεις κάθε λόγο να επιστρέψεις για μια στάση στο Αγιολί.
Το στίγμα
Το Αγιολί φτιάχτηκε για να αρέσει και εύκολα του παραδίδεσαι. Ο σφυγμός την πόλης στην πλανεύτρα πλατεία χτυπά στα πόδια σου, το άρωμα του Βαρδάρη σε ξεσηκώνει και οι γεύσεις που συστήνεσαι μαζί τους σε μαγεύουν.

[Αγιολί, Πλατεία Αριστοτέλους 9, Θεσσαλονίκη τηλ. 2310-262888]

ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

No comments: