Monday, September 3, 2007

Για να εκτιμήσεις...

ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ κατάκοποι και ιδρωμένοι. Αλλά ευχαριστημένοι και χαρούμενοι. Μπαίνουν στο αεροδρόμιο. Κτήριο 60x100 μέτρα όλο κι όλο. Ο υπάλληλος της αεροπορικής εταιρείας τούς συνοδεύει από τον γκισέ του check-in ως το μικρό δωμάτιο, όπου βρίσκεται το μηχάνημα ελέγχου των αποσκευών. Στο χέρι τους κρατούν το εισιτήριο. Με το χέρι γραμμένο κι αυτό, χειροποίητο!

Από άλλον υπάλληλο της εταιρείας, που η θέση του βρίσκεται... στο πεζοδρόμιο της οδού που οδηγεί στο αεροδρόμιο. Εκεί, κάτω από τον καυτό ήλιο του μεσημεριού. Το δωματιάκι του ελέγχου, λοιπόν, είναι 3x5. Στη μέση του δεσπόζει ο ιμάντας, όπου οι επιβάτες τοποθετούν τα μπαγκάζια τους. Άλλος υπάλληλος τους καλεί να μπουν στο χώρο. Τοποθετούν τα πράγματα επάνω στον ιμάντα, αυτός τα προωθεί μέσα και σε λίγα δευτερόλεπτα αντιστρέφει την κίνησή του και τα βγάζει και πάλι έξω! Ο «έλεγχος» μόλις έγινε. Δίχως οθόνες, για να διαπιστωθούν τυχόν παράνομα είδη, κρυμμένα στις βαλίτσες. Τότε, εκείνη ακριβώς τη στιγμή, οι επιβάτες συνειδητοποιούν ότι όλη αυτή η διαδικασία δε γίνεται με σκοπό τον έλεγχο, αλλά... το «τιπ» (=φιλοδώρημα, στα Αγγλικά, τη διεθνή γλώσσα όλων των ταξιδιωτών).

Εμείς, είχαμε ένα επιπλέον στοιχείο, που μας βοήθησε να το καταλάβουμε αυτό: «Δώσει χρήματα» μας ψιθύρισε (στα Ελληνικά !!!) κοντά στο αφτί ο υπάλληλος του αεροδρομίου. Μετά, κατευθυνθήκαμε προς τον έλεγχο διαβατηρίων - όπως έγραψα και παραπάνω, το δωματιάκι χρησίμευε μόνο για το «τιπ», δεν είχε ούτε καν άλλη πόρτα για έξοδο, μπαίνεις και κατόπιν βγαίνεις... με την όπισθεν! Πριν από τα διαβατήρια, όμως, οφείλεις να πληρώσεις 30 δολάρια το «κεφάλι». Φόρος εξόδου από τη χώρα! Ζανζιβάρη, Τανζανία, Ιούλιος 2007.

Κοπέλα χρονών 25-30. Κρατά ένα μάτσο στιλό. Αμέσως μόλις μπαίνει στο βαγόνι του τρένου, αρχίζει το «ποίημα»: «Όπως βλέπετε, είμαι σε ενδιαφέρουσα και μπαίνω στο μήνα μου. Γι' αυτό (sic), πουλάω ένα στιλό είκοσι λεπτά! Παρακαλώ, βοηθήστε με!» Οι επιβάτες την παρατηρούν... χαμηλά, ερευνούν αν η κοιλιά της είναι «αληθινά φουσκωμένη» ή απλά έχει ενισχυθεί με μαξιλάρια! Πειραιάς, Ελλάδα, Ιούλιος 2007.

Η Τανζανία ανήκει στις 30 πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στα 30 πιο πλούσια κράτη του κόσμου. Αγαπητέ αναγνώστη, όταν επισκεφτείς ένα χωριό της Ζανζιβάρης, με σπίτια φτιαγμένα από χώμα και νερό και καλυμμένα με φύλλα από τα δέντρα που παράγουν τις καρύδες (φοινικοκαρύα η καρυοφόρος), μιλήσεις (με νοήματα και λίγα Αγγλικά) με τους κατοίκους του, παρατηρήσεις τα ρούχα τους και τα γυμνά τους πόδια και θαυμάσεις την ικανότητά τους να ζουν όχι με λίγα, αλλά με... τίποτα, τότε θα εκτιμήσεις τη δική σου ζωή! Και θα στείλεις... για δουλειά (ευθύς μόλις «γεννήσει») τη ζητιάνα του Ηλεκτρικού...

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ - pandri@naftemporiki.gr-

No comments: