Monday, September 3, 2007

Στην κυκλοφορία το νέο άλμπουμ «We Are The Night»

Το «We Are The Night», το καλύτερο έργο των Chemical Brothers μέχρι σήμερα, περιέχει δώδεκα κομμάτια εντατικής psychedelic warehouse party acid μουσικής.
META THN τεράστια επιτυχία του βραβευμένου με Grammy άλμπουμ τους «Push The Button», οι Chemical Brothers επιστρέφουν με μια νέα δουλειά που κυκλοφόρησε μέσα στον Ιούλιο.

Πρόκειται για το «We Are The Night», το καλύτερο έργο του διμελούς σχήματος μέχρι σήμερα, με δώδεκα κομμάτια εντατικής psychedelic warehouse party acid μουσικής, που είναι γεμάτα ευφορικές μελωδίες και την αίσθηση της «αναμενόμενα» απροσδόκητης αλλαγής.

Μετά από πέντε άλμπουμ, ξέρουμε τι να περιμένουμε από ένα δίσκο των Chemical Brothers. Και οι Tom Rowlands και Εd Simons ξέρουν πολύ καλά πώς να το προσφέρουν. Οι συνεργασίες τραβούν συχνά την προσοχή τους.
Ονόματα από τον Noel Gallagher μέχρι τον Bernard Sumner και από τον Bobby Gillespie ως τον Schooly D και πολλούς άλλους, έχουν επιλεγεί επειδή οι φωνές, τα λόγια και η γενικότερη εικόνα τους προσθέτουν αυτό που τα κομμάτια χρειάζονται.

Οι Rowlands και Simons γνωρίστηκαν στις αρχές του 1990 στο Μάντσεστερ, όπου και οι δύο σπούδαζαν μεσαιωνική ιστορία στο πανεπιστήμιο και μοντέρνα dance μουσική στο θρυλικό πλέον κλαμπ Hacienda. Ήταν μια εκπληκτική εποχή για την ανερχόμενη πόλη, εποχή εγκαθίδρυσης μουσικών θεμελίων από συγκροτήματα όπως οι New Order, όπου χτίστηκε μια πάμπλουτη indie σκηνή εναγκαλίζουσα την ενέργεια του acid house, που έφτιαξε το Μάντσεστερ.

Αυτός ο νεογέννητος μουσικός χώρος, ένα μωσαϊκό ηλεκτρονικής pop, χαλαρής post-rock και club beats, παρείχε το καταλληλότερο έδαφος για τον Tom και τον Ed. Παρέμειναν εκεί, υφαίνοντας συνεχώς νέους εμπνευσμένους ήχους στο mix.

Το 1992 το δίδυμο άρχισε να κάνει dj εμφανίσεις στο πίσω μέρος μιας pub του Μάντσεστερ. Το 1995 εκδίδουν το ντεμπούτο άλμπουμ τους υπό το όνομα Chemical Brothers. Το ανατρεπτικό «Exit Planet Dust» συνδύαζε samples, synths και dance beats με hip hop διαλείμματα, αλλά και τραγούδια με ερμηνευτές όπως ο Tim Burgess των Charlatans.

Το έργο αυτό συγκλόνισε και τις δύο μεριές του Ατλαντικού, ενώ τα live τους απέδειξαν τρανταχτά την ικανότητά τους να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού τους.

Στα καλύτερά τους

Το νέο τους δημιούργημα, «We Αre Τhe Νight», διαδέχεται το «Push The Button» του 2005, όπου πρωτοακούσαμε και το hit single «Galvanise», ένα από πιο δημοφιλή κομμάτια εκείνης της χρονιάς. Ηχογραφημένο υπό την κάλυψη του σκότους σ' ένα παλιό καταφύγιο για βόμβες στο Νότιο Λονδίνο, το «We Are The Night» αποτελεί ένα μοναδικό χάρτη πορείας της μοντέρνας psychedelia.

Κοσμώντας με άνεση τη σημερινή dance σκηνή με ήχους από το Μάντσεστερ και τη Μινεάπολη του 80, μιλάμε για τους Chemical Brothers στα καλύτερά τους, με υψηλών ταχυτήτων άνοδο για τους ίδιους, όχι μόνο από άποψη ήχου αλλά και παραγωγής. Μεταδοτικό -από την πολλά υποσχόμενη εισαγωγή ως και το πανέμορφο τέλος-, το άλμπουμ υπερασπίζεται τον τίτλο του σχήματος ως των αληθινών πρωτοπόρων της ηλεκτρονικής μουσικής, μιας μπάντας που ξέρει να συνδυάζει και να συντηρεί κριτική και εμπορική επιτυχία.

Από το 1995 που εμφανίστηκαν στη δισκογραφία, οι Chemical Brothers έχουν δώσει δείγματα εμπνευσμένων ήχων στο mix.
Συμμετοχές

Ενδεικτικά αναφέρουμε τη συμμετοχή του Καναδού beat ποιητή Bill Bissett, ο οποίος διαβάζει το ποίημά του an ode to d.a. levy πάνω από ένα καταστροφικό psychedelic dance groove. Ακόμη, ο Fatlip, μέλος των 90s West Coast rappers The Pharcyde, περιγράφει, στο «The Salmon Dance», τον κύκλο ζωής του σολομού, υποστηριζόμενος από ένα μεθυσμένο ρυθμό, σ' ένα από τα πιο εκκεντρικά και ιδιότροπα κομμάτια των Brothers μέχρι σήμερα. Ξεχωρίζουν επίσης τα «All Rights Reversed», με τη συμμετοχή των James και Dev, και ο επίλογος του άλμπουμ «The Pills Won't Help You Now».

Το έκτο άλμπουμ των Chemical Brothers είναι λοιπόν γεγονός. Νέοι ήχοι, δυνατά τραγούδια, διεστραμμένες μελωδίες, εναλλασσόμενα συναισθήματα και ισοπεδωτικοί ρυθμοί, κάτι που είναι σήμα κατατεθέν τους, αλλά ταυτόχρονα διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο έχουμε ακούσει από τους ίδιους ή και άλλους. Το «We Are The Night» επιβεβαιώνει ότι αυτό που πρέπει να περιμένουμε από ένα δίσκο των Chemical Brothers είναι κάτι τελείως απροσδόκητο.


ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ - gkoul@naftemporiki.gr

No comments: