Sunday, September 23, 2007

Φεστιβάλ Δράμας: Στα βήματα του πατέρα


MΕ ΕΥΛΟΓΗ περιέργεια περιμέναμε την ταινία μικρού μήκους της Ελένης Αγγελοπούλου, κόρης του διάσημου σκηνοθέτη Θόδωρου Αγγελόπουλου, που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα.

Με κινηματογραφικές σπουδές στο Λονδίνο, η νεαρή σκηνοθέτις και μεγαλωμένη σε κινηματογραφικό περιβάλλον, μας κάνει εκ των προτέρων να αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η φιλοσοφία της, οι τεχνικές της, ο προβληματισμός της.

Τελικά, πρόκειται για μια επίπεδη ταινιούλα που αναλίσκεται στο λυρικό μονόλογο ενός άνδρα για την κοπέλα του που δεν υπάρχει πια, εξ ου και ο τίτλος «Μνήμη ακίνητη», διάρκειας 10 λεπτών.

Η οθόνη ανοίγει με μια ωραία σκηνή, με ένα πιάνο στην άκρη της θάλασσας και μια κοπέλα που αγγίζει τα πλήκτρα. Το υπόλοιπο της ταινίας αναλίσκεται στις ερωτικές σκηνές του νεαρού ζεύγους.

Συχνά φόντο είναι η θάλασσα, το πιο φωτογενές στοιχείο της φύσης, και η μοντέρνα βίλα της κοπέλας. Αυτό.

Στο μεταξύ, στο καφενείο «Ελευθερία» της Δράμας λειτουργεί η έκθεση ζωγραφικής του Δραμινού ζωγράφου Χρήστου Δημητρίου με μακρά θητεία στα κόμικς και με θέμα «Οι εικόνες από το βιβλίο του Διονύση Σαββόπουλου 1983-2000».

Ο ζωγράφος κινείται με πολλή επιτυχία στο καρτουνίστικο στιλ και με θέματα όλα αυτά που μας έχει δώσει με τα τραγούδια του ο Διονύσης Σαββόπουλος: Την ελληνολατρία με τα σημαιάκια, καραβάκια και καράβια της ναυτιλιακής μας χώρας, την «αγία οικογένεια» που είναι μια παραδοσιακή οικογένεια σε «επίσημη φωτογραφία» με καθιστούς τους γεννήτορες και τα παιδιά, εγγόνια, νύφες και γαμπρούς να τους περιβάλλουν όρθιοι, όλο, τέλος πάντων, τον συναισθηματικό κόσμο του Διονύση Σαββόπουλου με τις παιδικές αναμνήσεις και την ελληνικότητα που χαρακτηρίζουν τα τραγούδια του και τον ίδιο.

Μαζί με την έκθεση παρουσιάζεται και το βιβλίο του «Διονύσης Σαββόπουλος Στίχοι - Παρτιτούρες - Συνεντεύξεις 1983 - 2000»

Η έκδοση περιλαμβάνει τις παρτιτούρες και τους στίχους των τραγουδιών από τα άλμπουμ «Τραπεζάκια έξω» (1983), «Το κούρεμα»(1989), «Μην πετάξεις τίποτα»(1994) και «Ο χρονοποιός»(2000) μαζί με συνεντεύξεις και κείμενα του Διονύση Σαββόπουλου της αντίστοιχης περιόδου.

No comments: