Friday, January 19, 2007

Αφιερωμένο σε όσους γεννήθηκαν πριν το 1980

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε.
Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή: περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας.

Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρεςμεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε ναμείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.
Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα,ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ,καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα.

Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες. Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια.
Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.
Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει.

Tότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους» Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα.
Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι.

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία.
Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας.
Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου!

Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!
Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά. Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα.

Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια!

Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...

5 comments:

Anonymous said...

Καταπληκτικό κείμενο! Μπράβο!

iliana said...

Agaphte grhomeboy,

Thank you gia to comment..kai einai ontws ena kataplhktiko keimeno..sad but true..alla ofeilw na sou pw oti den to egrapsa egw..

to thewrw toulaxiston dikaio na dhlwsw oti to keimeno opws kai ta pio polla einai apo internet sites..kapoioi grafoun tis skepseis tous me ton tropo pou tous ekfrazei..kai tyxainei na ekfrazei ki emena opote apo to ta ksanagrafw me dika mou logia,protimw na kanw quote kapoia keimena gia na diabazei kai kapoios allos ektos apo emena mia diaforetikh apopsh kapoiou an8rwpou poy den ton ksereis, den se kserei ki omws skefteste toso idia..

Enjoy.. :)

Anonymous said...

Φιλε μου μπορω να σεβαστω την γνωμη σου, αλλα καθε εποχη εχει και τα αρνητικα της.

Εγω γεννηθηκα το 1981 και δυστυχως εφαγα στην μαπα τον κοσμο που εσεις, οι πιο μεγαλοι στην ηλικια καταφερατε....
Που σημαινει ολοι οι δασκαλοι μου στο σχολειο εχαναν λαδια απο παντου.. ειχαν την ιδεα οτι διδασκουν στο Χαρβαρντ και οχι σε γυμνασιο και Λυκειο!!!

Μετα το απολυτηριο λυκειου ολοι οσοι ειμαστε γεννημενοι μετα το 1980 φαγαμε τα δικα σας "κοπρανα"... για παραδειγμα ολοι οι ασχετοι χωρις εκπαιδευση που γεννηθηκαν πριν το 1980 ειχαν βρει μια θεση στο Δημοσιο ή δουλεια μεσω Ρουσφετιων...

"Ο κουμπαρος του θειου ξερει τον υπουργο και θα σε βολεψει"
Με τετοιους ασχετους λαπαδες και καραγκιοζιδες ειχαμε να κανουμε!!

Που ουτε δουλεια δεν εβρησκα!! Διοτι δεν γουσταρω να φιλω κατουρημενε ποδιες!!!
Οποιος εκανε ρουσφετια με την δικια σας γενεια ειναι ακομα και σημερα στο ετος 2009 βολεμενος!

Αυτα που γραφεις μπορει να ειναι σωστα και καλα... αλλα μονο για την εποχη που εισασταν παιδια!

Οι σημερινοι 24χρονοι βρησκουν την δουλεια την οποια σπουδασαν!!!
Δεν ειχανε κανεναν κομπλεξικο καθηγητη 50-60-70 χρονο καθηγητη για να τους κανει την ζωη κολαση!!!

Τα δικα σας σκατα τρωμε ολοι οσοι ειμαστε σημερα 27 μεχρι 29 χρονων!!!

Δεν ξερω κανεναν που ειναι μεγαλυτερος απο 30 χρονων και δεν εχει ρουσφετιασει!!!

Ολοι οι φιλοι μου σπουδασαν στο ΑΠΘ, χημικο, ιατρικη κ.τ.λ. και βρησκουν δουλεια μονο σαν ταξιτζιδες και σκουπιδιαριδες... διοτι ολοι αυτοι που κατεχουν τα σωστα ποστα ειναι καραγκιοζιδες ανω των 30, ασχετοι που βρηκαν δουλεια μεσω θεληματων!

Συνχαρητιρια σου για την αγνομοσυνη σου!! Για εσενα και για ολους τους αεριτζιδες στην γενια σου!

iliana said...

Αγαπητέ «χωρίς όνομα»…

κατ’ αρχάς να σου πω ότι στο blog μου από όλες τις δημοσιεύσεις μόνο 2 είναι γραμμένες από εμένα την ίδια…οι υπόλοιπες, όπως και η συγκεκριμένη την οποία σχολίασες (και πολύ καλά έκανες και είπες τη γνώμη σου), είναι κυρίως από άρθρα άλλων που εκφράζουν και δική μου άποψη μέσα στα λόγια τους.
Οπότε, αν και δεν θα έπρεπε να σχολιάσω άλλου έργο, απλά την συμπεριλαμβάνω στο blog μου μαζί με άλλες έτσι ώστε να ακούγονται διαφορετικές γνώμες και να υπάρχει ποικιλία, γιατί κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται και δυνατά!
Εξάλλου, να σου πω ότι κι εγώ το 1980 γεννήθηκα, για να καταλάβεις ότι προσπαθώ στο blog αυτό να συμπεριλάβω γνώμες που να εκφράζουν διαφορετικούς ανθρώπους.

Παρ’ όλα αυτά θα συμφωνήσω σε κάποια σημεία αλλά θα διαφωνήσω μαζί σου σε άλλα. Ναι, κάθε εποχή έχει και καλά της έχει και τα άσχημα της. Πάντα οι επόμενες από τις δικές μας γενιές (γιατί κι εγώ το 1980 γεννήθηκα, κι εσύ μετά από 1 χρόνο- δεν άλλαξαν τόσα πολλά μεταξύ 1980 και 1981) «πληρώνουν» δυστυχώς τα αρνητικά των προηγούμενων γενεών αλλά απολαμβάνουν και τα καλά της προηγούμενης γενιάς. Έτσι έγινε και με τα δικά μου αδέλφια που είναι πιο μικρά από εμένα και έτσι θα γίνει και στα παιδιά μου και στα δικά τους.

Εφόσον είμαστε λοιπόν –με 1 χρόνο διαφορά- συνομήλικοι, θα σου πω τη δική μου εμπειρία στα 29 χρόνια μου, σχετικά με όλα αυτά για τα οποία παραπονιέσαι…κι εμένα οι δάσκαλοί μου στο σχολείο έχαναν λάδια όπως λες, επειδή κανένας δεν τους είχε διδάξει πώς να ξεκαβαλήσουν το καλάμι και να αρχίσουν να διδάσκουν στους μαθητές…υπήρχαν όμως και δάσκαλοι που θα μπορούσαν να διδάσκουν στο Harvard, αλλά ήταν επιλογή τους να μείνουν στα δημόσια σχολεία και να προσπαθούν να κερδίσουν την προσοχή των μαθητών που ασχολούνταν με το ‘αν η φράντζα στο μαλλί έχει σταθεί καλά όρθια σήμερα ή όχι’ και άλλες σάχλες που όχι μόνο υποβίβαζαν τον δάσκαλο αυτόν που είχε πολλά να μας μάθει αλλά κατέληγε να κάνει τον δάσκαλο να χάνει τη αγάπη του για τη διδασκαλία και να καταλήξει όπως λες κι εσύ ‘να χάνει λάδια’

...ευτυχώς όμως σε κάθε σχολείο υπήρχε ποικιλία χαρακτήρων στους δασκάλους – «ο διανοούμενος», «ο ψαγμένος», «ο λίγο τρελός και λίγο χαζούλης», «ο πέφτουλας», «ο ρέμπελος», «ο ασυμβίβαστος», «ο καλλιεργημένος», και άλλα πολλά παρατσούκλια ή χαρίσματα των δασκάλων...και ευτυχώς που αυτοί με όλα τους αυτά τα χαρακτηριστικά, μπόρεσαν να μας κάνουν μαθήματα- αν όχι Ιστορίας ή Μαθηματικών- ζωής!- έτσι ώστε να μπορείς να στέκεσαι εδώ σήμερα και να τους κρίνεις- μαγκιά σου, είναι η άποψη σου!
Αλλά είσαι 100% σίγουρος ότι ενδιαφερόσουν και εσύ να μάθεις?
Εγώ ξέρω γιατί δεν έγινα Μαθηματικός για παράδειγμα και γιατί είχα χαμηλούς βαθμούς σε αυτά τα μαθήματα- δεν με ενδιέφεραν….ίσως ο 1ος καθηγητής που προσπάθησε να μου μεταδώσει το μεγαλείο των Μαθηματικών να απέτυχε κι έτσι δεν κατάφερα ποτέ να τα δω με τον ίδιο τρόπο…

iliana said...

...συνεχίζω απ' το προηγούμενο κείμενο μου...

Μετά το Λύκειο όπως λες, ναι μεν συμφωνώ ότι πολλές φορές δεν βγαίνουμε με την Παιδεία στα χέρια μας αλλά με οτιδήποτε άλλο παρά αυτό, αλλά μετά από εκεί, είναι στο χέρι σου τι θα κάνεις με τη ζωή σου…ΟΚ, μπορεί να μην είναι ο κόσμος σαν παζλ που τα κομμάτια σίγουρα ενώνονται αλλά θα κάτσω να μιζεριάσω επειδή ο δάσκαλος αντί να μου μαθαίνει γράμματα κοίταζε τα πόδια μου ή κοιτούσε το ταβάνι? Τα Ρουσφέτια που λες ΠΑΝΤΑ υπήρχαν...και ΠΑΝΤΑ θα υπάρχουν…είναι οι επιλογές που κάνουμε στη ζωή μας…εγώ δουλεύω αλλά ότι έχω κάνει το έχω κάνει μόνη μου με βοήθεια από την οικογένεια μου και τους πολύ κολλητούς φίλους μου που με έχουν δει να προβληματίζομαι για το μέλλον μου και να κάνω κάτι γι’ αυτό.
Και η δουλειά δεν σου χτυπάει την πόρτα…την ψάχνεις…προσωπικά που έχει γίνει 2 φορές πρόταση να μπω στο Δημόσιο μέσω γνωστού όπως και σε άλλες περιπτώσεις αλλά δεν το έκανα και δεν θα το έκανα…ίσως είναι επιλογή ιδεολογίας, αλλά είναι επιλογή…!
«Με τέτοιους ασχέτους λαπάδες και καραγκιόζηδες είχαμε να κάνουμε!!» Όπως λες κι εσύ…με τέτοιους πάντα θα έχουμε να κάνουμε…το θέμα είναι να μη γίνουμε σαν τα μούτρα τους…και καλά κάνεις και δε γουστάρεις να φιλάς κατουρημένες ποδιές..ούτε εγώ…αλλά δεν φταίει μόνο η προηγούμενη από τη δική σου γενιά...η δική μας γενιά δηλαδή (εμένα και εσένα) έχει κάνει τόοοσα καλά που να κάνουν τους πιο νέους να είναι υπερήφανοι?

Για δες τη σημερινή νεολαία…για δες όλα τα emo και τα trendy παιδάκια που έχουν ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία και δεν ξέρουν πως…δεν τους έχει μάθει κανένας…δεν αμφισβητούν…κι όταν το κάνουν δεν ξέρουν το λόγο που το κάνουν…αυτό το είχαμε κι εμείς…είναι ιδιότητα των νέων…διαμαρτύρεσαι επειδή έτσι πρέπει…έτσι λέει ο «κώδικας»…και καλά κάνεις…αρκεί να έχεις ένα λόγο να φωνάζεις…αν δεν έχεις γίνεσαι σαν όλα τα υπόλοιπα πρόβατα στη στάνη…κι έχουν σαν «πισινή» έχουν ή τους γονείς τους που όλοι πλέον έχουν γίνει σκλάβοι του χρήματος [και αναγκαστικά κάποιοι- δεν τους κρίνω- όταν σε πνίγουν τα χρέη (πλέον και από δικές μας μαλακίες που χρήμα δεν έχουμε αλλά έχουμε τις πιστωτικές κάρτες και όλα γίνονται και μετά κλαιγόμαστε) πρέπει να παραμελήσεις και τον ίδιο σου τον εαυτό προς χάριν της επιβίωσης και της οικογένειας σου]…για ρώτα αυτά τα παιδιά τι θα κάνουν με το μέλλον τους?

Όταν ήμουν σχολείο, τα μεγαλύτερα προβλήματα μου ήταν πως θα γράψω στις εξετάσεις και τέτοιου είδους θέματα, απλά δεν είχα καταλάβει ότι όλη η ζωή είναι γεμάτη εξετάσεις και εκπλήξεις…οπότε αντί να ασχολούμαι με τον κάθε κομπλεξικό καθηγητή και με το ποιος θα μπει στο δημόσιο με βύσμα και ποιος όχι, κοίταζα την δική μου καμπούρα και είχα όνειρα και κούνησα τον κώλο μου για να τα βγάλω πέρα όταν τα πιο δύσκολα ερχόντουσαν…και πόσα άλλα θα έρθουν…είμαστε πολύ μικροί ακόμα!!!
Και ξέρω πολλούς που είναι άνω των 30 και ΔΕΝ έχει ρουσφετιάσει…χαλάρωσε λίγο…δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα…ευτυχώς δηλαδή!

Τα λάθη της γενιάς «πριν το 1980» ήταν συνέχεια των προηγούμενων γενιών και τα λάθη της δικής μας γενιάς είναι η συνέχεια όλων αυτών και η δημιουργία του επόμενου “Anonymous” που θα σχολιάσει παρόμοιο άρθρο μετά από 20 χρόνια, βρίζοντας εμένα και εσένα για όσα δεν κάναμε σωστά…

Όπως καταλαβαίνεις, δεν είμαι καθόλου αγνώμον, τουναντίον απλά προσπαθώ και κάνω κάτι για να αλλάξω το μέλλον χωρίς να τα «ρίχνω» στο παρελθόν και στις προηγούμενες γενιές από την δική μου. Και στο τέλος της ημέρας, η οργή είναι καλό να υπάρχει αρκεί να είναι υπό έλεγχο και να αντιστρέφεται έτσι ώστε από αυτή την ανακύκλωση μέσα στο κεφάλι του καθενός να γεννιούνται ξανά όμορφες ιδέες, πρωτοποριακές και πράγματα που όντως θα φέρουν αλλαγές ώστε οι επόμενες γενιές να μη ζουν τα «σκατά» που εσύ νομίζεις λες ότι έχεις βιώσει…


Φιλικά και με τρέλα…Ηλιάνα!
Να ΄σαι καλά και να μιλάς έτσι δυνατά πάντα.. :-)