Sunday, February 18, 2007

Ο ορφανός του Ζάο, του Ζι Ζουν Ζιανγκ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1 Φεβρουαρίου 2007, στις 8.00μ.μ., ξεκινούν οι παραστάσεις του έργου Ο Ορφανός του Ζάο, του Ζι Ζουν Ζιανγκ, στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου Αμόρε, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Η συγγραφή του Ορφανού του Ζάο, χρονολογείται από την περίοδο Γιουάν, τον 13ο αιώνα. Αυτή η περίοδος σηματοδοτήθηκε από την άνθηση των τεχνών και από τη δημιουργία του κινέζικου θεάτρου.

Το συγκεκριμένο έργο αναφέρεται σε ένα ιστορικό συμβάν της «εποχής της άνοιξης και του φθινοπώρου», (5ος και 6ος π.Χ. αιώνας), εποχής στην οποία τέθηκαν και οι βάσεις της κινέζικης κουλτούρας από τον Λάο Τσε και τον Κομφούκιο.

Πρόκειται για την ιστορία της εξόντωσης της οικογένειας Ζάο ή Τσάο, που έγινε αφορμή για να γραφτεί αυτή η ιστορία εκδίκησης, μια ιστορία για το πως ο τελευταίος γόνος μιας οικογένειας ανακτά την εξουσία που «δικαιωματικά» του ανήκε, εξοντώνοντας τους αντιπάλους του. Συγχρόνως, πρόκειται για μια αλληγορία για την αναγέννηση της κινεζικής αυτοκρατορίας.Αυτό, είναι και το πρώτο έργο της κινεζικής λογοτεχνίας που γνωρίζει η Δύση. Ο Βολταίρος το διασκευάζει και το παρουσιάζει με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο, με τον τίτλο, Ο Ορφανός της Κίνας. Σε αυτή τη διασκευή διαφαίνονται οι αρχές του Διαφωτισμού. Τίθενται τα ζητήματα της εξουσίας και της διοίκησης, καθώς και οι αρετές που πρέπει να διαθέτει ένας ηγέτης. Ανωτερότητα και δικαιοσύνη.Ο Μπέρτολντ Μπρεχτ, μελετά την συγκεκριμένη περίοδο του κινέζικου θεάτρου, πριν γράψει το «Μικρό Οργανο για το Θέατρο».

Ο Ορφανός του Ζάο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια πολιτική αλληγορία.Αναφέρεται στον αέναο κύκλο της εξουσίας και της βίας, τις εναλλαγές των ρόλων, όταν οι θύτες γίνονται θύματα και τα θύματα τιμωροί. Σε αυτό τον κύκλο που δεν υπάρχει λύτρωση, και η εξιλέωση μοιάζει με ψευδή και πρόσκαιρη κατάσταση.


Σαν παραμύθι....
Ο Του Αν Κου προκειμένου να πάρει την εξουσία, καταφέρνει με διάφορα τεχνάσματα να εξοντώσει όλη την οικογένεια Ζάο, η οποία έχει την εύνοια του αυτοκράτορα. Ο μόνος που μένει ζωντανός είναι ο τελευταίος γόνος της οικογένειας Ζάο, ένα νεογέννητο μωρό.Ο Του Αν Κου, εξαπολύει ένα ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να εξαφανίσει το μωρό, το οποίο έχει αναλάβει να σώσει ο γιατρός της οικογένειας ο Τσεγκ Γινγκ.

Παρόλο που φαίνεται ανίκανος να φέρει σε πέρας την αποστολή, καταφέρνει να ξεγλιστρίσει από τα μεγάλα εμπόδια και τις σφαγές που έχει εξαπολύσει ο τύραννος Του Αν Κου με πολύ μεγάλο προσωπικό κόστος και θυσίες. Τελικά ο τύραννος θα ξεγελαστεί και θα μεγαλώσει τον ορφανό του Ζάο σαν δικό του παιδί, πιστεύοντας ότι το μωρό έχει εξοντωθεί. Ο ορφανός του Ζάο, νεαρός άντρας πλέον, εκδικείται για τον θάνατο των προγόνων του και ανεβαίνει στην εξουσία.

Το έργο ανεβαίνει από το Θέατρο του Νότου στο Αμόρε, την 1η Φεβρουαρίου 2007, σε μετάφραση, διασκευή και σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, χορογραφία της Μάρθας Κλουκίνα, σκηνικά και κοστούμια της Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. (Παίζουν οι ηθοποιοί:Χρήστος Λούλης, Θάνος Τοκάκης, Αννα Καλαϊτζίδου, Νίκος Χατζόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Ηλίας Παναγιωτακόπουλος).


[Θέατρο του Nότου, Πριγκιπονήσων 10, 2106468009 Προπαράσταση: Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2007, ώρα 8.00μ.μ.Τιμή εισιτηρίου: 12 €]

No comments: