Monday, October 1, 2007

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007

Με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2007 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ολοκληρώνει τον έβδομο χρόνο λειτουργίας του. Κυρίαρχο στοιχείο και φέτος η πολυμορφία των θεαμάτων, μεταξύ των οποίων ένα γκαλά, η δωδέκατη κατά σειρά παραγωγή όπερας, μια συναυλία με Μεγάλη ορχήστρα, ένα Κυριακάτικο Μουσικό πρωινό, σχολικές παραστάσεις καθώς και η καθιερωμένη πλέον σειρά συναυλιών με τίτλο Στο φουαγιέ του Μεγάρου.

Την έναρξη της νέας Καλλιτεχνικής Περιόδου σηματοδοτεί μια συναυλία στο Φουαγιέ
στις 1 Οκτωβρίου. Ένας από τους πιο ολοκληρωμένους Έλληνες μουσικούς της τζαζ, ο Δήμος Δημητριάδης (σαξόφωνο) εμφανίζεται για δεύτερη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε ένα "διάλογο" με τον τακτικό συνεργάτη του κουαρτέτου του, το διεθνή οργανίστα, Γιώργο Κοντραφούρη (πιάνο). Στις Εντυπώσεις του Μοντέρνου στην τζαζ το ντούο των δύο μουσικών εξερευνά τα χρώματα του ιμπρεσιονισμού και τις αιχμές του μοντέρνου στην τζαζ, μέσα από το έργο δύο μεγάλων και συμπληρωματικών συνθετών της: του Billy Strayhorn και του Thelonious Monk. Με την υποστήριξη του Dewars 12 ετών.

Στις 12, 14, 17 και 20 Οκτωβρίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
παρουσιάζει την όπερα Salome (Σαλώμη) του Ρίχαρντ Στράους, ένα από τα προκλητικότερα έργα του παγκόσμιου θεατρικού και οπερατικού ρεπερτορίου, σε μία νέα παραγωγή της οποίας τη σκηνοθεσία, τη σκηνογραφία, τα κοστούμια και τους φωτισμούς υπογράφει ο Νίκος Πετρόπουλος. H όπερα αυτή αποτελεί μία συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Δήμο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των 42ων Δημητρίων.

Πρωταγωνιστούν οι Βαγγέλης Χατζησίμος (Ηρώδης), Δάφνη Ευαγγελάτου (Ηρωδιάδα), Μαρούσα Ξυνή (Σαλώμη), Tomàs Tommàsson (Ιωάννης), Γιάννης Χριστόπουλος (Ναρραβώθ) και Νίκος Σπανός (Ακόλουθος). Η μουσική διεύθυνση είναι του Νίκου Αθηναίου. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού του ρόλου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης διοργανώνει πρωινή εκδήλωση γνωριμίας με την όπερα Σαλώμη την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, στις 11:30 π.μ., όπου θα δοθεί ευκαιρία στο κοινό να μάθει περισσότερα για το συνθέτη, το έργο του καθώς και να γνωρίσει τους συντελεστές της παράστασης.


Στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο Φουαγιέ, ο Σωτήρης Λουΐζος (πιάνο) "
Τραγουδώντας στο πιάνο..." θα παρουσιάζει στο κοινό της πόλης τρεις συνθέτες, τρεις εποχές, τρία όργανα (το κλαβεσέν, το φόρτε-πιάνο και το πιάνο) που έχουν ένα κοινό στοιχείο: την αποθέωση της μελωδίας στο πιάνο. Τρείς μεγαλοφυΐες -Σκαρλάτι, Μότσαρτ και Σοπέν- που χρησιμοποίησαν το πιάνο για να αναδημιουργήσουν την ομορφιά και τη χάρη της ανθρώπινης φωνής, μας ταξιδεύουν με τη μουσική τους πίσω στο χρόνο. Υποστηρικτής: BOUTARI. Η συμμετοχή του κ. Λουΐζου εντάσσεται στο Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, Μέτρο 2.4 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ) κατά 75% και το Ελληνικό Δημόσιο κατά 25%.

Συνεχίζοντας στον ίδιο Κύκλο εκδηλώσεων στις 22 Οκτωβρίου πραγματοποιείται αφιέρωμα στη μουσική του συνθέτη και πιανίστα Claude Bolling. Οι Γιάννης Ανισέγκος (φλάουτο), Φώτης Κουτσοθόδωρος (κλασική κιθάρα), Λάκης Τζήμκας (τζαζ μπάσο), Γρηγόρης Σημαδόπουλος (τζαζ πιάνο) και Νίκος Φουντουκίδης (ντραμς) θα εκτελέσουν το Κοντσέρτο για κιθάρα και τζαζ τρίο και την Picnic Suite για φλάουτο, κιθάρα και τζαζ τρίο. Υποστηρικτής: DEWARS 12 ΕΤΩΝ.

Στις 5 Νοεμβρίου η Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε (βιολί) και ο Ούβε Μάτσκε (πιάνο) θα δώσουν στο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει μια μοναδική βραδιά Μουσικής Δωματίου, ερμηνεύοντας έργα των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Υζαΐ και Μπραμς. Τα έργα αυτά είναι από τα σημαντικότερα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου. Βασικό χαρακτηριστικό τους αποτελεί η εκφραστική υπεροχή της βαθύτητας των νοημάτων έναντι της δεξιοτεχνίας. Με την υποστήριξη του BOUTARI.


Στη σειρά Μεγάλες Ορχήστρες εντάσσονται οι δύο συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας του Μονάχου υπό τη διεύθυνση του
Georg Schmöhe που θα πραγματοποιηθούν στις 14 και 15 Νοεμβρίου. Στις 14 Νοεμβρίου η Ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα Μπραμς και Μπετόβεν με σολίστα το Σίμο Παπάνα (βιολί), ενώ στις 15 Νοεμβρίου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει έργα Μπετόβεν με σολίστα το Γιώργο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη (πιάνο).


Στις 19 Νοεμβρίου
ο Μάνος Χατζιδάκις συναντάει στη Θεσσαλονίκη τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, ο Μανώλης Αναγνωστάκης υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη το φίλο του, Μίκη Θεοδωράκη, ο Θάνος Μικρούτσικος περπατά στην παραλία της Θεσσαλονίκης παρέα με το Νίκο Καββαδία. Τραγούδια όχι μόνο αυτών αλλά και άλλων ποιητών, όπως ο Ο. Ελύτης, αλλά και άλλων συνθετών όπως ο Δ. Παπαδημητρίου και ο Γ. Μαρκόπουλος θα παρουσιαστούν σε μια συναυλία με τίτλο Θεσσαλονίκη: Ποίηση & Μουσική. Στο μαγικό αυτό ταξίδι θα μας μεταφέρουν οι Δημήτρης Νικολούδης (φωνή), Μιχάλης Πιπέρκος (πνευστά), Στέργιος Κουλαξίδης (μαντολίνο), Σάκης Λάιος (πιάνο) και Κυριάκος Λεδάκης (κιθάρα). Υποστηρικτής της εκδήλωσης είναι η εταιρία BOUTARI.



Έργα των
R. Schumann, P. I. Tchaikovsky, F. Schubert, G. Mahler, J. Brahms, F. Poulenc, C. Debussy και F. Liszt θα παρουσιάσουν στις 10 Δεκεμβρίου η Μαρίνα Βουλογιάννη (φωνή) και ο Νίκος Ζαφρανάς (πιάνο). Η εκδήλωση Ρομαντισμός και Έρωτας στο Lied περιστρέφεται γύρω από την ιδέα ότι ο έρωτας υπήρξε πάντοτε πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από Τα Μονοπάτια του Έρωτα που μας αφηγείται ο Anouilh και μας τραγουδά ο Poulenc, θα ταξιδέψουμε μαζί απ’ τη Γερμανία του Schumann και του Mahler στην Αυστροουγγαρία του Schubert και του Liszt, στη Γαλλία του Debussy και του Faure, μέχρι τη μακρινή Ρωσία του Tchaikovsky και του Rachmaninov. Όσο ποικίλα είναι τα πρόσωπα του έρωτα, τόσο πλούσιες και διαφορετικές είναι και οι εκφάνσεις του στη μουσική περιπλάνηση της βραδιάς αυτής. Υποστηρικτής: BOUTARI.


Οι μικροί φίλοι του Μεγάρου Μουσικής έχουν κάθε λόγο να περιμένουν με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο καθώς Ο Γαργαληστής του Δημήτρη Μπασλάμ αναμένεται να τους ενθουσιάσει.
Πρόκειται για ένα πολυθέαμα την σκηνοθεσία του οποίου έχει αναλάβει ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια η Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα και η Ράνια Υφαντίδου. Τραγουδούν οι Αργύρης Μπακιρτζής, Φώτης Σιώτας, Δημήτρης Μπασλάμ και Θεοδώρα Γκουράνη. Η παράσταση πλαισιώνεται από μουσικούς, τραγουδιστές, φιγούρες και προβολές.


Ο Γαργαληστής είναι
ένας σύγχρονος Ρομπέν των Δασών, που ταξιδεύει από τόπο σε τόπο κλέβοντας γέλιο από παιδιά που έχουν πολύ και μαζί με τη βοήθεια της θείας του το μοιράζει σε παιδιά που έχουν λίγο, ίσως πιο λίγο κι από λίγο. Ποια είναι η συνταγή; Αγάπη, παιχνίδι, δώρα, παρέα και περίσσια ώρα. Ο Δημήτρης Μπασλάμ τον ανακάλυψε, τον έκανε παραμύθι και τραγούδι κι ήρθε η στιγμή να τον δούμε από κοντά να προχωράει ψηλός, λιγνός, καμαρωτός, κρατώντας την κόκκινη καρώ του τσάντα στις 15 και 16 Δεκεμβρίου. Θα ακολουθήσουν 3 σχολικές παραστάσεις στις 17, 18 & 19 Δεκεμβρίου. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν με την χορηγία της Σειράς ALPHA 1,2,3 από την ALPHA BANK.

Το 2007 θα κλείσει στις 23 Δεκεμβρίου με το καθιερωμένο εορταστικό Χριστουγεννιάτικο Γκαλά για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ. Φέτος, ο Μάριος Φραγκούλης και οι συνεργάτες του θα σας οδηγήσουν σε ένα μουσικό ταξίδι από τον George Gershwin στο Νino Rota και από το Μάνο Χατζιδάκι στο Σταύρο Ξαρχάκο, σε μια βραδιά από αγαπημένες μελωδίες και τραγούδια που άφησαν εποχή, ενώ στην ίδια σκηνή θα βρεθούν η Εdith Piaf, το παιδί θαύμα του ισπανικού σινεμά, Joselito, η Σοφία Λόρεν, η Dalida, η Μελίνα, η Αλίκη, η Ρένα και άλλες προσωπικότητες, τραγουδώντας μαζί μας και θυμίζοντάς μας στιγμές ανεπανάληπτες από την ιστορία του σινεμά. Κοντά στο Μάριο Φραγκούλη θα ερμηνεύσει η γνωστή σοπράνο Deborah Myers. Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Αθηναίου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη χορηγία του Martini ενώ μέρος της χορηγίας θα διατεθεί για τους σκοπούς του σωματείου ΕΛΕΠΑΠ.


More info>

http://www.tch.gr/Greek/info.htm

No comments: