Sunday, October 21, 2007

Half Note Jazz Club - SILVIA FILIPE



26/10/2007 - 1/11/2007


Fado Siren

Μια σπουδαία τραγουδίστρια του fado ανατέλλει μέσα από την τέχνη της εδώ και μερικά χρόνια. Η Silvia Filipe, γεννημένη στο Montpellier της Γαλλίας από γονείς Πορτογάλους, συνδυάζει την κλασική τέχνη του δημοφιλούς αυτού λαϊκού τραγουδιού με μια ποιητική και εικαστική (ή και θεατρική) παρουσία στις live εμφανίσεις της.

Η Silvia βρέθηκε από πολύ νωρίς στο φυσικό της περιβάλλον καθώς η οικογένειά της επέστρεψε στην Πορτογαλία, πράγμα που την ώθησε να ανακαλύψει το ταλέντο της και το fado στην ηλικία των 16. Το 1989 πήρε πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό “Great Fado Night” της Λισσαβόνας, πράγμα που της άνοιξε τον δρόμο για κοντσέρτα και ηχογραφήσεις. Βαθμιαία, άρχισε να καθιερώνεται και, το 2003, κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ με τίτλο “Sea of Fado”. Το τραγούδι και η εκφραστικότητά της Silvia Filipe, συνδυάζουν το μοναδικό πάθος με την εξαιρετική φωνή.

Έτσι, το περσινό της άλμπουμ, “Canto Serena”, αναδεικνύει μια αριστουργηματική τέχνη τόσο ως προς το τραγούδι αλλά και σε σχέση με τους στίχους. Κάθε εμφάνισή της είναι ένα πλήρες καλλιτεχνικό έργο με κλασικά και παραδοσιακά λαϊκά τραγούδια της Πορτογαλίας, μέσα από νέα ερμηνευτική προσέγγιση και πρωτότυπη ενορχήστρωση που περιέχει ακόμη και σαξόφωνο !! Η Silvia Filipe είναι μια νέα σημαντική παρουσία, που ξεχωρίζει στον πολυπρόσωπο χώρο του fado…

Silvia Filipe: φωνή
Pedro Castro: πορτουγκέζικη κιθάρα
Miguel Monteiro: κιθάρα και άλτο σαξόφωνο
João Penedo: μπάσο

No comments: