Monday, October 1, 2007

ΟΝΟΡ στο Θέατρο της Άνοιξης

Το έργο της Τζοάννα Μάρεϊ Σμιθ, από το 1995 που γράφτηκε, παίζεται διαρκώς σε όλο τον κόσμο προκαλώντας αίσθηση και έχει μεταφραστεί σε 7 γλώσσες.

Η συγγραφέας καταφέρνει να μιλά εξ ονόματος όλων. Το έργο της αφορά θεατές κάθε ηλικίας και φύλου. Η ιστορία της αποτελεί τόπο συνάντησης οικείων συναισθημάτων.

Διαπραγματεύεται ζητήματα που μένουν πάντα επίκαιρα όπως το τι σημαίνει αγάπη, γάμος, οικογένεια, πάθος, τιμή. Μέσα από τους πολύ καίρια πλασμένους ήρωές της, με άμεσο, καθημερινό λόγο και λιτούς διάλογους, τοποθετεί και πάλι στο μικροσκόπιο τα προβλήματα των ανθρώπινων σχέσεων, τη σχέση τους με τις προσωπικές αλλά και τις κοινωνικές αξίες.

Το κείμενο μοιάζει με ένα παζλ διαμορφωμένο από ανάσες του καθενός από εμάς, του "καθημερινού" ανθρώπου που έχει αγαπήσει, προδοθεί, αμφισβητήσει, χάσει. Κάθε σύγχρονος άνθρωπος μοιάζει να έχει παραχωρήσει στη συγγραφέα ένα μικρό κομμάτι και από τη δική του ζωή.

Στην φετινή παράσταση της Αθήνας όμως, πέρα από όλα αυτά, το έργο θα σηματοδοτήσει και την πρώτη θεατρική συνεύρεση της Άννας Μακράκη με την κόρη της, Μπέττυ Νικολέση. Ένα όνειρο χρόνων και για τις δυο γυναίκες, που κατάφερε, μέσα από το έργο αυτό, να γίνει πραγματικότητα.

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελλιές.
Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος
Μουσική: Πλάτων Ανδριτσάκης
Σκηνικά/ κοστούμια: Γιώργος Βαφιάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Ντρέκος.

Παίζουν οι: Άννα Μακράκη. Χρήστος Ευθυμίου, Μπέττυ Νικολέση, Κατερίνα Γιαννάκου.

Θέατρο της Άνοιξης
Γερμανικού 20, Μεταξουργείο
Τηλ: 210 3252676

No comments: