Sunday, October 21, 2007

30 ΧΡΟΝΙΑ HALF NOTE JAZZ CLUB


9/11/2007 - 15/11/2007

RASHIED ALI QUINTET

Coltrane Spirit

Ο τελευταίος ντράμερ του John Coltrane! Είναι αρκετό! Ένας δημιουργικός μουσικός που μεταφέρει το πνεύμα της μουσικής του Coltrane μέχρι τις μέρες μας και εξακολουθεί να ανοίγει δρόμους και να ανακαλύπτει διαστάσεις στον ρυθμό. Με ένα θαυμάσιο γκρουπ που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης αμερικάνικης τζαζ… Ο Rashied Ali είναι ένας από τους ντράμερ της τζαζ που, κυριολεκτικά, απελευθέρωσαν τον ρυθμό, οδηγώντας τον (ταυτόχρονα και παράλληλα) σε ποικίλες κατευθύνσεις.

Αυτή ήταν η αρετή που εκτίμησε ο John Coltrane και τον πήρε στο γκρουπ του όπου, πολύ σύντομα, αντικατέστησε τον θρυλικό Elvin Jones. Μετά τον θάνατο του Coltrane ο Ali, που είχε προηγούμενη εμπειρία σε ρυθμ εντ μπλουζ και ροκ σχήματα, ανέπτυξε ακόμα πιο πολύ την πολυρυθμική / πολυτονική τεχνική του στα κρουστά διευρύνοντας όχι μόνο το πεδίο της λεγόμενης free jazz αλλά το σύνολο της σύγχρονης αντίληψης για το jazz drumming.

Από τις αρχές των seventies ως τις μέρες μας, ο Rashied Ali είναι μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της τζαζ σκηνής της Νέας Υόρκης και λειτουργεί σαν πόλος έλξης τόσο για καταξιωμένους μουσικούς (Jackie McLean, Alice Coltrane, Archie Shepp, Gary Bartz κ.ά) όσο και για νέους μουσικούς – πολλοί από τους οποίους ανήκουν στη λεγόμενη downtown σκηνή. Ο Rashied Ali διατηρεί την καλλιτεχνική του αυτονομία και τη δημιουργικότητά του μέσω της δικής του εταιρίας, Survival Records…

http://www.halfnote.gr

No comments: