Monday, October 1, 2007

Okean Elzy @ Θέατρο Λυκαβηττού

Κυρίως η περιέργεια με παρακίνησε ώστε να ανηφορίσω τον Λυκαβηττό για ένα ουκρανικό rock σχήμα που υποτίθεται ότι είναι από τα πιο δημοφιλή στην χώρα τους αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Αρχικά, η σχετικά μικρή προσέλευση κόσμου μου έκανε μεγάλη εντύπωση δεδομένου του πλήθους μεταναστών από την Ανατολική Ευρώπη που κατοικούν στην χώρα μας. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω το γιατί αλλά πιθανώς ο κύριος λόγος να ήταν η μάλλον ακριβή τιμή εισιτηρίου (30€) για συναυλία ακόμα και για τον μέσο Έλληνα, πόσο μάλλον για κάποιον μετανάστη που ζει και εργάζεται στην χώρα μας υπό χειρότερες ακόμα συνθήκες. Στην διάρκεια όμως της βραδιάς και παρά το σχετικά μικρό μέγεθος του, το σχεδόν αμιγώς ουκρανικό κοινό αποδείχθηκε υπέρ του δέοντος ενθουσιώδες στις αντιδράσεις του απέναντι στο πενταμελές σχήμα των Okean Elzy και μάλιστα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι θα ήταν ένα αντίστοιχου μεγέθους ...ιθαγενές κοινό.

oe1Σε καθαρά μουσικό επίπεδο, και εξαιρώντας το εμπόδιο της γλώσσας (ναι, τα ουκρανικά μου είναι λίγο ντεφορμέ αυτόν τον καιρό!) όσον αφορά τους στίχους, οι Okean Elzy δυστυχώς δεν αποδείχθηκαν και τίποτα σπουδαίο. Για 2 ώρες και κάτι συνολικά, οι Okean Elzy μας χάρισαν ένα τυπικό, ριζωμένο σε παρωχημένες φόρμες rock που αποτυπώθηκε κυρίως με mid tempo κομμάτια και (πολύ) βαρετές μπαλάντες. Δεν πιστεύω να θέλετε τίτλους τραγουδιών, δίσκων, κλπ, ε; Δεν έλειψαν πάντως κάποιες καλές ιδέες και ενδιαφέρουσες μελωδίες εδώ και εκεί ενώ και «τεχνικά» οι 4 μουσικοί αποδείχθηκαν υπεραρκετοί. Πάντως αν θέλαμε να βρούμε ένα αντίστοιχο / ανάλογο ελληνικό σχήμα, αυτοί θα ήταν μάλλον κάτι σαν πιο rock Πυξ Λάξ (ουφ!) και χωρίς τα εντεχνολαϊκά στοιχεία, κάτι σαν τους Ντομένικα δηλαδή (βάλτε διπλό ουφ εδώ!).

oe2Ο μεγάλος πρωταγωνιστής πάντως της βραδιάς ήταν σίγουρα το κοινό που πραγματικά τα έδωσε όλα σε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό επίπεδο αποθεώνοντας τους Okean Elzy, χορεύοντας, τραγουδώντας, ζητώντας τους συνεχώς αυτόγραφα, κλπ, ενώ τους ανάγκασε και σε πολλαπλά encores(!). Και επειδή ξέρω ότι αυτό περιμένατε να διαβάσετε από την αρχή και μάλλον δεν σας ένοιαξε τι μουσική έπαιζαν οι Okean Elzy ας το αναφέρω λοιπόν (και με κίνδυνο έναν ορυμαγδό φεμινιστικών σχολίων), ναι, ένα μεγάλο ποσοστό του ασθενούς φύλου στο κοινό απλά δεν «παιζόταν». Υπάρχει και φωτογραφικό υλικό και έπ' αυτού του θέματος από τον φίλτατο Βαγγέλη (ο φωτογράφος μας!), ο αξιότιμος αρχισυντάκτης μπορεί να διαλέξει να βάλει κάποια φωτογραφία προς απόδειξη (σημ. αρχ.: στην πραγματικότητα παρακάλεσα τον Βαγγέλη να μου στείλει!)!

Πέρα από την πλάκα, παρά την μικρή προσέλευση κοινού η συναυλία των Okean Elzy μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη μιας και κατάφερε να δώσει αρκετές στιγμές χαράς σε μια ομάδα ανθρώπων που ζει και εργάζεται -υπό δύσκολες συνθήκες πολλές φορές- χιλιάδες χιλιόμετρα από τη πατρίδα τους. Θα μπορούσε δε να αποτελέσει την αρχή για μετάκληση και άλλων αντίστοιχων συγκροτημάτων / καλλιτεχνών από τις ιδιαίτερες πατρίδες των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών που ζουν στην χώρα μας από τις διοργανώτριες εταιρείες.

Links:
http://ww.okeanelzy.com (επίσημο site)
http://en.wikipedia.org/wiki/Okean_Elzy

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βαγγέλης Πατσιαλός)

No comments: