13 σενάρια από 6 χώρες υποψήφια για τα 4 βραβεία του Balkan Fund στο
48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Το Balkan Fund, το Βαλκανικό Ταμείο Ανάπτυξης Σεναρίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει την επιτυχημένη λειτουργία του για πέμπτη συνεχή χρονιά. Φέτος, στο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και τις 19 Νοεμβρίου 2007 στο πλαίσιο του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης επελέγησαν να συμμετάσχουν 13 σενάρια από 6 χώρες.
«Προγράμματα όπως το Balkan Fund καθιστούν τη Θεσσαλονίκη ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης σε θέματα κινηματογραφίας και ανάπτυξης σεναρίων. Επίσης συμβάλλει στην προβολή της Ελληνικής κινηματογραφίας καθώς τα ελληνικά σενάρια που συμμετέχουν στο Balkan Fund έχουν την ευκαιρία να συμπεριληφθούν σε ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο με σχέδια ταινιών παρόμοιου προϋπολογισμού και συνθηκών παραγωγής», σημειώνει χαρακτηριστικά η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δέσποινα Μουζάκη.
Τα σχέδια σεναρίων που θα διεκδικήσουν τα 4 βραβεία του Balkan Fund είναι, σε αλφαβητική σειρά, τα ακόλουθα:
Adventures of the Little Shoemaker, σε σενάριο/σκηνοθεσία Silvije Petranovic (Κροατία)
Ο Διαχειριστής / The Building Manager, σε σενάριο/σκηνοθεσία Περικλή Χούρσογλου (Ελλάδα)
First of All, Felicia, σε σενάριο/σκηνοθεσία Melissa de Raaf και Razvan Radulescu, παραγωγός Ada Solomon (Ρουμανία)
The Happiest Girl in the World, σε σενάριο Radu Jude και Augustina Stanciu, σκηνοθεσία Radu Jude, παραγωγός Ada Solomon (Ρουμανία)
Metastases, σε σενάριο/σκηνοθεσία Branko Schmidt (Κροατία)
Mother, σε σενάριο/σκηνοθεσία Juraj Lerotic, παραγωγός Olinka Vistica (Κροατία)
The Poor Little Things, σε σενάριο Onder Cakar, σκηνοθεσία Ozer Kiziltan, παραγωγός Sevil Demirci Cakar (Τουρκία)
Ρίο / Rio, σε σενάριο Νικόλα Πανουτσόπουλου και Αργύρη Γερμανίδη, σκηνοθεσία Νικόλα Πανουτσόπουλου (Ελλάδα)
Safiye, σε σενάριο/σκηνοθεσία Huseyin Karagoz (Τουρκία)
Some Other Stories, σε σενάριο/σκηνοθεσία Ana Marija Rossi, Ines Tanovic, Marija Dzidzeva, Hanna Slak, Ivova Juka, παραγωγός Nenad Dukic (Σερβία)
Thundestorm Pearls, σε σενάριο/σκηνοθεσία Ανδριανού Γεωργαντάς, παραγωγός Διονύσης Σαμιώτης (Ελλάδα/Κύπρος)
The Tour, σε σενάριο/σκηνοθεσία Goran Markovic, παραγωγός Χάρης Νταβάς (Σερβία/Ελλάδα)
The Way It Is, σε σενάριο Hrvoje Zurapic, σκηνοθεσία Nebojsa Slijepcevic, παραγωγός Ankica Juric Tilic (Κροατία)
Η διεθνής κριτική επιτροπή του Balkan Fund θα εξετάσει τα προεπιλεγμένα σχέδια σεναρίων, τα οποία θα παρουσιαστούν από τους σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς τους, στη διάρκεια του τριήμερου εργαστηρίου. Στη συνέχεια θα βραβεύσει 4 από τα 13 σχέδια σεναρίων με 10.000 ευρώ το καθένα συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ανάπτυξη του σεναρίου. Κύριος στόχος του Balkan Fund όμως, είναι να επωφεληθούν όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από το ποια σχέδια θα αποφασίσει να βραβεύσει η κριτική επιτροπή και να τους δοθεί η ευκαιρία να επικοινωνήσουν και να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε διεθνείς επαγγελματίες του χώρου, όπως διευθυντές άλλων ταμείων, commissioning editors, παραγωγούς, διανομείς και υπεύθυνους πωλήσεων, οι οποίοι θα βρίσκονται προσκεκλημένοι στην Θεσσαλονίκη για τις εργασίες του Ταμείου.
To Balkan Fund έχει καθιερωθεί πλέον ως μια από τις σημαντικότερες κινηματογραφικές πρωτοβουλίες στη περιοχή των Βαλκανίων και διεθνώς, καθώς συμβάλλει στην καθιέρωση νέων σεναριογράφων και σκηνοθετών και προωθεί πρωτότυπες τάσεις του σύγχρονου κινηματογράφου. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας του το Balkan Fund έχει αναδείξει σημαντικούς δημιουργούς και έργα, όπως τα Grbavica (Χρυσή Άρκτος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου), The Tuning (Μεγάλο βραβείο, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Mannheim και βραβείο καλύτερης ταινίας, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Napoli), Gucha – Distant Trumpet (Πανόραμα, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου) και California Dreaming (Mεγάλο βραβείο , Ένα κάποιο βλέμμα, Κάννες).
«Το Balkan Fund πρόκειται φέτος να προκαλέσει ακόμα πιο έντονο ενδιαφέρον καθώς οι διεθνείς διακρίσεις ταινιών του με το Χρυσό Φοίνικα, Χρυσή Άρκτο και αλλά βραβεία που κέρδισαν σενάρια και ταινίες προηγούμενων ετών το έχει πλέον καθιερώσει ως μια σημαντική συνάντηση για την ανάπτυξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην περιοχή αυτή των Βαλκανίων», δηλώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Balkan Fund Χριστίνα Κάλλας. Και συμπληρώνει: «Είμαστε περήφανοι που το Balkan Fund, υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία του σεναρίου, λειτουργεί ως κίνητρο στη ουσιαστική διαδικασία ανάπτυξης της σύγχρονης κινηματογραφίας των Βαλκανίων, και χαρούμενοι που έχουμε εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς σχετικά με την ποιότητα των εργασιών του Balkan Fund και βέβαια των σεναρίων που συμμετέχουν και διακρίνονται.»
Αξίζει να σημειωθεί ότι ταινίες γνωστών σεναριογράφων και σκηνοθετών που είχαν διακριθεί στο Balkan Fund, βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης και αναμένεται να ακουστούν στις επόμενες διεθνείς κινηματογραφικές διοργανώσεις. Ανάμεσά τους οι Baby Photo (σενάριο Andrei Codrescu και Ted Thomas, σκηνοθεσία Cristian Mungiu), Hidden Faces (σενάριο και σκηνοθεσία Handan Ipekci), Welcome Aboard (σενάριο και σκηνοθεσία Κωνσταντίνος Γιάνναρης), The Coat (σενάριο και σκηνοθεσία Kutlug Ataman), Small Crime (σενάριο Χρήστος Γεωργίου και Srdjan Koljevic,σκηνοθεσία Χρήστος Γεωργίου), Kingdom Cum (σενάριο Dimitrije Vojnov, σκηνοθεσία Srdjan Dragojevic), A Heart Shaped Balloon (σενάριο Bogdan Mustata , σκηνοθεσία Catalin Mitulescu) και Principles of Life (σενάριο Razvan Radulescu, σκηνοθεσία Radu Jude).
Το Balkan Fund διευθύνει η Χριστίνα Κάλλας και συντονίζει η Λουκία Ρικάκη. Συγχρηματοδοτείται από το CNC και το Κινηματογραφικό Ινστιτούτο Goethe. Για περισσότερες πληροφορίες συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα μας www.filmfestival.gr ή γράψτε στο balkanfund@filmfestival.gr.
No comments:
Post a Comment