Tuesday, October 2, 2007

THEATRE? AGendA please...


Χορεύοντας με τη Σιωπή

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Πέμπτη - Παρασκευή - Σάββατο: 9:00 μμ, Τετάρτη - Κυριακή: 8:00 μμ, Σάββατο: 6:00 μμ Λαϊκή Απογευματινή
Τόπος: Θέατρο Βεάκη (Στουρνάρη 32, 2105223522)
Εισιτήρια: Πλατεία: €25, Εξώστης: €20, Πλατεία λαϊκή: €22, Εξώστης λαϊκή: €18, φοιτητικό €16

Μετά τη μεγάλη επιτυχία της περσινής παράστασης, το έργο του Αλεχάντρο Κασόνα θα επαναληφθεί για δεύτερη χρονιά, στο θέατρο Βεάκη.

Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου και θα διαρκέσουν στην Αθηναϊκή στέγη μέχρι 15 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα ανέβει σε κεντρικό θέατρο της Θεσσαλονίκης.

Το έργο επαναλαμβάνεται με αλλαγή τίτλου "...με τη σιωπή", διότι συγγραφέας λογοτεχνικού μυθιστορήματος, με τίτλο "Χορεύοντας με τη σιωπή", θεώρησε ότι θίγεται η πνευματική του ιδιοκτησία και προσπάθησε με αλλεπάλληλες παρενοχλήσεις προς όλους τους συντελεστές, αλλά και αγωγές, να αποσύρει τον τίτλο της παράστασης, αν και του γνωστοποιήθηκε, κατ΄ επανάληψη, η άγνοια όλων για τη ύπαρξη ομότιτλου λογοτεχνικού έργου.

Το έργο διαδραματίζεται στο σπίτι που το λένε "τα εφτά μπαλκόνια", αρχοντικό που ανήκει σε πλούσιους κτηματίες του Ισπανικού Βορρά. Είναι ένα μεταφυσικό παραμύθι επικεντρωμένο στις σχέσεις μιας παράξενης οικογένειας με κέντρο μια ανύπαντρη γυναίκα, την Ελισέα (Μίρκα Παπακωνσταντίνου), που ζει στα όρια της παραφροσύνης και ενώ περιμένει τον αρραβωνιαστικό της να γυρίσει απ’ την Αμερική, αφήνει τον ρεαλιστικό χρόνο να περνάει μένοντας στο τότε. Εύθραυστη, σαν σπασμένος καθρέφτης, που πέφτοντας πάνω της το φως (η πραγματικότητα) αλλάζει χρώματα και λάμψεις.

Γύρω της ένας ιστός ανθρώπων και καταστάσεων που απαρτίζουν έναν ιδιαίτερο κόσμο:
Κυριαρχεί ο σύζυγος της νεκρής αδερφής της, Ραμόν (Χρήστος Βασιλόπουλος), ένα πρόσωπο καταραμένο και κατακερματισμένο συναισθηματικά, με έντονα πάθη και απρόβλεπτες αντιδράσεις. Ο χαρακτήρας και οι προθέσεις του υπονομεύουν κάθε προσπάθεια προσέγγισης προς τον έφηβο γιο του Έρον (Προμηθέας Αλειφερόπουλος), που δεν μιλάει και δεν επικοινωνεί με κανέναν άλλον (...) εκτός από τη θεία του.

Η σχέση θείας - ανιψιού, η επικοινωνία τους, η έκφρασή τους και το ιδιαίτερό τους χάρισμα να βλέπουν την "Τρίτη διάσταση" των πραγμάτων τους κάνει να ζουν στον κόσμο που θέλουν. Η ιστορία τους σπάει τα όρια της στενής πραγματικότητας και μας φέρνει αντιμέτωπους με το εξωπραγματικό, όχι σαν κάτι αληθινά φανταστικό αλλά σαν μια ιδιάζουσα πραγματικότητα. Πραγματεύεται τη διαφορετικότητα σαν επιλογή και θέση, τη "νέα" σημασία των λέξεων και την "άλλη" διάσταση των πραγμάτων σε ένα κόσμο που κατακλύζεται από τους αυστηρούς κανόνες του "πρέπει" και καταχωνιάζει τα "θέλω".

Την ισορροπία προσπαθεί να εξασφαλίσει η ιδανική πλευρά της ανθρώπινης φύσης, ο Δον Γερμάν (Κώστας Αρζόγλου), ο γιατρός της οικογένειας, η προσωποποίηση της καλοσύνης και της δικαιοσύνης.

Ο σκηνοθέτης, Νίκος Καραγέωργος, ερμηνεύοντας και τοποθετώντας τις ιδέες του συγγραφέα εκφράζει την πίστη ότι "ο Κασόνα μ’ αυτό το "περίεργα γραμμένο" έργο καταργεί τα όρια ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Τοποθετεί το ένα στη συνέχεια του άλλου και κάνει τις απουσίες των δικών μας ανθρώπων αιώνιες παρουσίες μέσα στην ψυχή μας, σε βαθμό που να επηρεάζουν τις αποφάσεις και την πορεία μας. Το κείμενο ξεκαθαρίζει ότι στο πρώτο επίπεδο που είναι η ζωής μας, η κατάρα της αυτοκαταστροφής μας ορίζει. Σπαταλάμε και καταστρέφουμε ότι θα μπορούσαμε να απολαύσουμε και να χαρούμε".

Πρόκειται για το δεύτερο έργο του Κασόνα που ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Βεάκη. Την περίοδο 2004?5 παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το πολύ γνωστό του έργο "Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια" με τον Γιάννη Βούρο, τη Μάρθα Βούρτση και την Εβελίνα Παπούλια. Άλλο ένα έργο του Ισπανού δραματουργού που έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα είναι "Η Τρίτη λέξη" από το θίασο της Χριστίνας Σύλβα.

Η μετάφραση είναι της Ιουλίας Ιατρίδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα, οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη, η μουσική του Πάνου Δορμπαράκη, η μουσική επιμέλεια και οι συνθέσεις ήχων του Δημήτρη Ιατρόπουλου. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Μαρία Διακοπαναγιώτου και η Μαρίνα Γερμανού. Συμπρωταγωνιστούν: Άννα Μονογιού, Ηρώ Λούπη, Ειρήνη Ράπτη, Ελένη Αποστολοπούλου, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Σταύρος Μοίρας.
Πρωταγωνιστούν:
Μίρκα Παπακωνσταντίνου - Κώστας Αρζόγλου - Χρήστος Βασιλόπουλος


Έλα
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Δε-Τρ: 21.00 Τόπος: Ειλισσός (Αγλαονίκης 3 και Βουλιαγμένης, Μέτς,2109214248 ) Εισιτήρια: €15, φοιτ.: €10
Σωματικό θέατρο.
Δρώμενο-σχόλιο πάνω στις ιδιαίτερες-αποκλίνουσες από το γενικό κοινωνικό κανόνα συμπεριφορές.

Σκηνοθ.: Στ. Ευσταθίου
Μουσ.: Δ. Πάντος.
Σκην.-κοστ.: Μ. Χρονοπούλου.
Φωτ.: Β. Κρητικός.
Διάρκεια 60'



House

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων: Δε-Τρ: 21.30 Τόπος: Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57,2103240944), Τηλέφωνο κρατήσεων 6932663143. Εισιτήρια: €10

Από την ομάδα Σλατς.

Εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του Κυριάκου Κατζουράκη «Τέμπλο Οίκος Ενοχής». Τρία πρόσωπα περιορισμένα στο χώρο βιώνουν την καθημερινότητα δημιουργώντας τρεις διαφορετικές εκδοχές. Κινούνται γύρω από την απομόνωση, τη βία, τον έρωτα, την ευχαρίστηση, τη ζωή. Ο τρόπος να αποδράσουν βρίσκεται μέσω ενός μουσικού που πλαισιώνει τις στιγμές τους.



Σύγχρονοι...

Παραστάσεις: Καθημερινά στις 21.15 Τόπος: METRON, Χατζηανέστη 15, Ρέντης, πίσω από το ALLOU FAN PARK & το Γήπεδο Βόλεϊ του Ολυμπιακού, τηλ. 2104251093
Εισιτήρια: 25€, 15€ (μειωμένο)

Υπάρχουν σήμερα Πολιορκημένοι; Κι αν ναι, ποιοί είναι οι πολιορκητές τους; Σε ποιες περιπτώσεις μια χώρα κηρύσσεται σε «κατάσταση πολιορκίας»;

Αρκεί κάποιος να ενδίδει σε μια προσωπική πολιορκία; Πόσες πύλες διαφυγής έχει ο βίος; Πού βρίσκεται η Εξοδος; Τί διαχωρίζει την Ελευθερία από την Ελευθεριότητα; Πώς ορίζεται η πίστη στην Ελευθερία;

Εμπνεόμενοι από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού, ο σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης και η εταιρεία για τις τέχνες Omicron 2 δημιούργησαν και επαναλαμβάνουν για μια σειρά 17 συνεχόμενων παραστάσεων, την ομώνυμη θεατρική παράσταση που την περασμένη άνοιξη πρωτοπαρουσιάστηκε με επιτυχία στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού του έτους Σολωμού.

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» ανεβαίνουν σ’ ένα νέο χώρο 1000 τ.μ. Τις εγκαταστάσεις της εταιρείας METRON στου Ρέντη (πίσω από το Allou Fan Park και το γήπεδο βόλεϊ του Ολυμπιακού).
Μια «σκηνή» που διαμορφώθηκε ειδικά για την παράσταση υπακούοντας στη σκηνοθετική αντίληψη περί μιας αντισυμβατικής μορφής θεάτρου. Εκεί θα παρουσιάζονται καθημερινά μέχρι και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Η παράσταση-δοκίμιο με έντονα τα στοιχεία του σχολιασμού πάνω στην ατομικότητα και το καθήκον να την υπερασπίζεσαι, παρουσιάζεται με τη μορφή των τριών σχεδιασμάτων του ποιητή με τα οποία μας διασώθηκε. Δίχως να εικονογραφεί ή να αναπαριστά, αφήνοντας έτσι να λειτουργήσει η καθαρή ποίηση. Σ’ έναν «γυμνό» χώρο, με σκηνικό φόντο ένα σύγχρονο γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου, οι ηθοποιοί-περφόρμερς απαγγέλλουν το κείμενο του Σολωμού με τη βοήθεια ισάριθμων μικροφώνων, χωρίς αισθηματικές ή λογικές ερμηνείες και ιδεολογικές κατευθύνσεις. Ακολουθούν ή αποδομούν τον δεκαπεντασύλλαβο.

Οι Μαριάνθη Σοντάκη, Δημήτρης Καραμπέτσης, Δρόσος Σκότης, Νικολίνα Μουαίμη, Φωτεινή Τιμοθέου, Εφη Ρευματά και Αφροδίτη Ευαγγελάτου εκφράζουν σαν ατομικό, εξομολογητικό λόγο το κείμενο του ποιητή, τα αφηγηματικά μέρη αλλά και τις σημειώσεις, στα ελληνικά και ιταλικά.

Όλα τα εργαλεία της παράστασης (μικρόφωνα, φώτα, καθίσματα, φροντιστηριακό υλικό αλλά κι ένα τεράστιο μαύρο κουτί) χρησιμοποιούνται από τους ηθοποιούς σαν αντικείμενα μιας σύγχρονης συναυλίας ή ενός παράδοξου μουσικού θεάματος που συμβαίνει μέσα σ’ ένα στούντιο ηχογράφησης.

Το μουσικό μοτίβο της παράστασης (Πλάτων Ανδριτσάκης) συμπληρώνουν ήχοι της φύσης (λιμνοθάλασσα) και του κόσμου, κραυγές και ψίθυροι ακόμη και στιγμές μεγάλης βουερής σιωπής. Η ελλειπτικότητα της σύνθεσης γίνεται ένα διαχρονικό θεατρικό υλικό που λειτουργεί για τον θεατή σαν μια συλλογική εμπειρία πάνω στον ηρωισμό ν’ αντέχεις κάθε «αόρατη» πολιορκία και να υπερασπίζεσαι την ελευθερία και τη μοναδικότητά σου.

Στο Πρώτο σχεδίασμα, ένας άνδρας κλεισμένος σ’ ένα μπαούλο σαν ξεχασμένος από χρόνια. Προσπαθεί ν’ αναδυθεί στην πραγματικότητα. Η ερημιά τον παγώνει. Ακούει την λιμνοθάλασσα αλλά και την βουή του κόσμου. Το κείμενο του σχεδιάσματος ακούγεται ηχογραφημένο και το αποδίδει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Στο Δεύτερο σχεδίασμα, πολιορκούμενες είναι οι γυναίκες του θιάσου. Υπερασπίζονται το ιδιαίτερο χρέος της γενιάς και του φύλου τους. Εξόριστες μέσα στον ίδιο τους τον τόπο. Στο τέλος του σχεδιάσματος, σ’ ένα μικρό απόσπασμα από τη «Γυναίκα της Ζάκυθος» ακούγεται η Ασπασία Παπαθανασίου.

Στο Τρίτο σχεδίασμα, ο ιερομόναχος Διονύσιος, ο αλαφροΐσκιωτος, η Μεγάλη Μητέρα και όλα τα πρόσωπα της έμπνευσης του Σολωμού που επέλεξε να κρύψει μέσα τους τον ίδιο του τον εαυτό, κάθονται σ’ ένα δείπνο ψυχών. Μια ελεγεία για τον ηρωικό θάνατο που χαρίζει η συνείδηση του πνευματικού χρέους.

Στη σκηνική μεταφορά των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» συμπράττουν ο Πλάτων Ανδριτσάκης (μουσική), ο Κώστας Βαρώτσος (σκηνικό), η Δήμητρα Πετροπούλου (δραματουργική συνεργασία), η Μαρκέλλα Μανωλιάδη (επιμέλεια κίνησης), οι Γκαμπριέλα Νόιμαν και Αλεξάνδρα Σιάφκου (κοστούμια), η Μαίρη Σαραντάρη (video art) και ο Λουκάς Χατζής (σχεδιασμός χώρου και τεχνικής εγκατάστασης).

Πληροφορίες για το κοινό:
METRON, Χατζηανέστη 15, Ρέντης, πίσω από το ALLOU FAN PARK & το Γήπεδο Βόλεϊ του Ολυμπιακού, τηλ.2104251093
(πρόσβαση στο χώρο με τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ: 838 και 914 (από Αθήνα) καθώς και το 860 (από Πειραιά), Στάση «Πυροσβεστική» επί της οδού Μακρυγιάννη, συνέχεια της οδ. Θεσσαλονίκης, κάθετης της οδ. Χατζηανέστη)

Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Οκτωβρίου 2007 Διάρκεια παράστασης: 1.30’



Νυχτερίδες

Hμέρες & Ώρες Παραστάσεων: Βραδ: Τρ-Τε-Πε-Πα-Σα στις 21.30
Τόπος: Bios - Πειραιώς 84,2103425335
Εισιτήρια: €16, φοιτητικό: €12


Το βραβευμένο διήγημα της Λένας Κιτσοπούλου θα "ζωντανέψει" η νεοσύστατη ομάδα "Ασίπκα" στην κεντρική θεατρική σκηνή του Bios.

Ένα συνοθύλευμα ανθρώπινων συναισθημάτων και αναμνήσεων που βάζουν σε κίνηση μια λειτουργία ανθρώπινη, στόματα που γεμίζουν λέξεις και μοιράζονται μαζί μας ότι δεν μπόρεσαν να πουν ποτέ.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπίττος μάς καθίζει δίπλα σ’αυτούς τους ήρωες, μας τοποθετεί ανάμεσά τους, μας καθιστά μάρτυρες αποκαλυπτικών εξομολογήσεων, ακραίων σχέσεων και καταστάσεων που έρχονται αναπάντεχα στο φως ταράσσοντας την ησυχία.

Σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή: Δημήτρης Μπίτος
Σκηνικά-κοστούμια: Μαρίνα Τρούπη
Φωτισμοί-Φωτογραφίες: Μίσος
Παίζουν: Αθηνά Βαμβακά, Ιώ Βουλγαράκη, Ειρήνη Δράκου, Αλεξάνδρα Καζάζου, Μαρία Λειβαδάρου


1 comment:

Anonymous said...

Good words.