Monday, February 19, 2007

Θέατρο Τέχνης

Οι μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης εφορμούν στη σκηνή με κέφι και, με την καθοδήγηση του Δημήτρη Δεγαΐτη, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στο δάσκαλο και δημιουργό του Θεάτρου Τέχνης Κάρολο Κουν αλλά και τη σαιξπηρική «Κωμωδία των Παρεξηγήσεων».

"Eσύ μας χάρισες το ωραίο ταξίδι" είναι ο τίτλος του αφιερώματος που παρουσιάζεται για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Κάρολου Κουν. Τα σαράντα νέα παιδιά, όλοι μαθητές του δεύτερου και τρίτου έτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, συμμετέχουν με ενθουσιασμό και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, μας εξομολογήθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Διαγόρας Χρονόπουλος. Και συνέχισε: «Όλοι δουλεύουν με ενθουσιασμό και διαθέτουν όσο έξτρα χρόνο χρειάζεται για να βγάλουν σε πέρας την παράσταση. Όλος αυτός ο ενθουσιασμός δεν πηγάζει μόνο από το μύθο του Κουν, αλλά ακόμα περισσότερο από τη δίψα και την αγάπη των παιδιών για το θέατρο». Κεντρικός άξονας του αφιερώματος οι μουσικές που έγραψε στο παρελθόν ο Χρήστος Λεοντής για παραστάσεις του Τέχνης και τόπος δράσης ένα πατάρι μέσα στο οποίο είναι κρυμμένος ο μικρός θησαυρός του θεάτρου: αντικείμενα, κοστούμια, κομμάτια από σκηνικά... Καθένα από αυτά γίνεται η αφορμή για αυτοσχεδιασμούς, για χορό, για να ακουστούν τρυφερά κείμενα και τραγούδια (σε διδασκαλία της Μαρίνας Χρονοπούλου).



Οι μνήμες ζωντανεύουν, αλλά ο αέρας που φυσά στη θεατρική σκηνή-σχολή που άνοιξε νέους ορίζοντες έκφρασης και δημιουργίας στο ελληνικό θέατρο, είναι αυτός της ανανέωσης. Όπως μας είπε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του: «το Θέατρο Τέχνης δεν θέλουμε να μιμηθεί το θέατρο του '60 και του '70· πρέπει να ακολουθεί την εποχή του και να διατηρεί το ιδιαίτερο ύφος, που δίδαξε στο ελληνικό θέατρο και κυρίως στην υποκριτική. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις· ήδη έχω στα χέρια μου πολλά θεατρικά έργα νέων συγγραφέων. Η διάθεση για ανανέωση και συνέχεια φέρνει τη συνεργασία νέων προσώπων με παλιούς. Στο νέο επταμελές διοικητικό συμβούλιο ανάμεσα στους Κ. Γέρου, Κ. Καπελώνη, Θ. Γράμψα, Θ. Χαραμή καλωσορίσαμε πρόσφατα τους Π. Σακελλαριάδη, 'Αγγ. Δεληβοριά και Δ. Καψάλη».

Η κωμωδία των παρεξηγήσεων:
Η δεύτερη θεατρική πρόταση-πρόσκληση του Τέχνης γι' αυτή την εβδομάδα έρχεται από την ομάδα «Πετάει», που αποτελείται από απόφοιτους της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης της τελευταίας δεκαπενταετίας. Σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη ανεβάζει την «Κωμωδία των παρεξηγήσεων» του Σαίξπηρ, ένα έργο που δανείζεται στοιχεία από την κωμωδία του Πλαύτου «Μέναιχμοι». Αν και πρωτόλειο (η πρώτη κωμωδία που έγραψε ο Βρετανός δραματουργός το 1592-93), το έργο αρέσει στο κοινό χάρη στη φρεσκάδα και τη νεανικότητά του. Η υπόθεση μας μεταφέρει στην Έφεσο και μας κάνει μάρτυρες σε ένα γαϊτανάκι κωμικών καταστάσεων ανάμεσα σε υπηρέτες, αφεντάδες και δίδυμους αδελφούς...



INFO
ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ Φρυνίχου 14, Πλάκα, 2103222464: «Εσύ μας χάρισες το ωραίο ταξίδι» στις 19/2.
ΥΠΟΓΕΙΟ Πεσμαζόγλου 5, 210322870: «Η κωμωδία των παρεξηγήσεων». Προγραμματισμένη πρεμιέρα 20/2.

No comments: