Wednesday, February 28, 2007

Ζωγραφίζοντας (για) τον Αριστοφάνη...


ΕΚΘΕΣΗ του Αλέξη Κυριτσόπουλου με τίτλο «Ζωγραφική για τον Αριστοφάνη» παρουσιάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

Στην έκθεση αυτή, που παρουσιάστηκε αρχικά στην Πάτρα και κατόπιν στην Αθήνα, ο γνωστός ζωγράφος και εικονογράφος έχει συγκεντρώσει περίπου διακόσιες ζωγραφιές, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, που έχουν ως θέμα ή αφορμή δύο κορυφαία έργα του Αριστοφάνη, τους Αχαρνής και τη Λυσιστράτη.

Ο Κυριτσόπουλος πρωτοασχολήθηκε με τον Αριστοφάνη το 1976, όταν φιλοτέχνησε τα σκηνικά για την πρώτη μουσική παράσταση του Διονύση Σαββόπουλου Αχαρνής: Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια, «όπου οι ζωγραφιές έπαιζαν με τους ηθοποιούς και βοηθούσαν στην εξέλιξη της σκηνικής δράσης» σημειώνει ο Κυριτσόπουλος στο μικρό βιβλιαράκι που κυκλοφόρησε με αφορμή την έκθεση.

Ο πόλεμος και η ειρήνη, ο έρωτας σε όλη την αμφίρροπη δόξα του, η αιώνια κωμωδία των κοινωνικών ηθών, η συλλογική δράση του Χορού και οι περιπέτειες των πρωταγωνιστών, το θαυμαστό, το ευτράπελο και το γελοίο, όλο το πάθος και η ποικιλία της αριστοφανικής κωμωδίας αποτυπώνονται εδώ με τη χρωματική γενναιοδωρία και την ευφρόσυνη ελευθερία του Κυριτσόπουλου.

Η έκθεση συνθέτει εντέλει ένα ενιαίο ζωγραφικό έργο, που παρακολουθεί από κοντά τους μύθους και την απαράμιλλη ανθρωπογνωσία του Αριστοφάνη, για να αφηγηθεί τη δική του ιστορία, με τις δικές του εποχές, τις δικές του εντάσεις και ανατάσεις, τις δικές του παραβάσεις και τη δική του ομορφιά: μια ιστορία που ξεκίνησε το 1976 και μάλλον συνεχίζεται έως σήμερα.


Info

Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βασ. Όλγας 108).

Η έκθεση θα λειτουργήσει έως τις 15 Απριλίου 2007 με το εξής ωράριο: Τρίτη έως Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή ώρες 10:00 - 18:00, Παρασκευή 10:00 - 14:00 και 18:00 - 21:00, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις, πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το Κέντρο στα τηλέφωνα 2310-295170-1.

No comments: