Wednesday, February 28, 2007

Νέο Ελληνικό Θέατρο

Η βία της καθημερινότητας

Το παιχνίδι ή καλύτερα η μάχη των σχέσεων και το πρόσωπο της καθημερινής βίας είναι τα θέματα που πραγματεύονται οι δύο παραστάσεις του Νέου Ελληνικού Θεάτρου.

Το θρίλερ του έρωτα

«Το θρίλερ του έρωτα»

Η σχέση αδύναμου-δυνατού, εξουσιαστή και εξουσιαζομένου και η πάλη ανάμεσα στα δυο φύλα είναι ο πυρήνας του έργου που έγραψε ο Γιώργος Σκούρτης και σκηνοθέτησε ο Περικλής Καρακωνστάντογλου για το Νέο Ελληνικό Θέατρο. Ο Γιώργος Αρμένης και η Λίλα Καφαντάρη ζωντανεύουν στη σκηνή την ιστορία ενός ζευγαριού που, αν και αγαπιέται βαθιά, φτάνει σε ακραίες καταστάσεις. Οι προσωπικοί εφιάλτες τους και ο βιασμός -ψυχικός και για τους δύο αλλά και σωματικός για τη γυναίκα- που έχουν υποστεί ηθελημένα ή αθέλητα μέσα στη μακροχρόνη σχέση τους δεν τους αφήνει να ζήσουν με ειρήνη και ηρεμία. Ο συγγραφέας φέρνει μπροστά μας την ωμότητα και την καχυποψία των σχέσεων, θέτοντας τους ήρωές του διαρκώς σε εμπόλεμη κατάσταση. Αυτή η μάχη όμως τραβά σε μάκρος, κουράζει το θεατή και δεν του επιτρέπει να νιώσει συγκίνηση ακόμα και την ώρα της κάθαρσης. Και οι δύο ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους ρόλους τους χωρίς ιδιαίτερες αξιώσεις στο συμβατικό σκηνικό του Δαμιανού Ζαρίφη.

Ενός πουλιού, μόνο, η φωνή...

«Eνός πουλιού, μόνο, η φωνή...»

Η θεατρική ομάδα Maniart δεν στερείται δημιουργικότητας και τόλμης. Αυτό αποδεικνύει και η επιλογή της να ανεβάσει το δύσκολο νεοελληνικό έργο του Γιάννη Παπαδόπουλου, που ακροβατεί ανάμεσα στη φάρσα και το δράμα. Η υπόγεια θεατρική σκηνή του Νέου Ελληνικού Θεάτρου χρησιμοποιήθηκε σωστά από τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Χατζηνικολάου για το στήσιμο της παράστασης (ακατάλληλη για ανηλίκους) μέσα στο σκοτεινό σκηνικό του Γιώργου Λυντζέρη. Χωροταξικά το κοινό βρίσκεται μέσα στη δράση, στο άλσος όπου έξι άνθρωποι συναντιούνται τυχαία, δοκιμάζουν τα όριά τους και ενώνουν την κραυγή του φόβου και της απελπισίας τους. Το κείμενο δεν στάθηκε δυστυχώς ικανό να μας εισαγάγει βαθύτερα στην ουσία. Παρ' όλα αυτά οι ηθοποιοί Κλέων Γρηγοριάδης, Ράνια Σχίζα, Μαρία Σκαφτούρα, Δημήτρης Ντάσκας, Αγαπητός Μανδαλιός και Βασίλης Σιάφης το υποστήριξαν σθεναρά με τις ατόφιες ερμηνείες τους. Ξεχωρίσαμε τον Δημήτρη Ντάσκα, που με εσωτερικότητα και ευκινησία ερμήνευσε το ρόλο του κλοσάρ Μπεραλφιόν.

INFO
ΝΕΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Σπυρίδωνος Τρικούπη 34 & Κουντουριώτου 8, Εξάρχεια, 210-8253489.

-Μαρία Κρύου-

No comments: