Sunday, February 18, 2007

Οι ομπρέλες του Χερβούργου

ΔΥΟ νεαρότατες ηθοποιοί υπερβολικά ταλαντούχες, έφεραν στην οθόνη στις αρχές της δεκαετίας του 60 ένα άλλο είδος μιούζικαλ, πολύ μακράν του κλασικού είδους, με τραγουδιστούς και απόλυτα καθημερινούς διαλόγους, χωρίς μουσικοχορευτικά ιντερμέτζα.

Είναι οι πασίγνωστες «Ομπρέλες του Χερβούργου» με πρωταγωνίστριες την Κατρίν Ντενέβ, στον πρώτο της μεγάλο ρόλο και η αδελφή της Φρανσουάζ Ντορλεάκ. Το μέλλον τους ήταν τελείως διαφορετικό, ή μάλλον η δεύτερη δεν είχε καθόλου μέλλον.

Σκοτώθηκε σε ηλικία 25 ετών προσκρούοντας σε ηλεκτρικό στύλο, καθώς οδηγούσε με μεγάλη ταχύτητα για να μην χάσει την αεροπορική πτήση που θα την πήγαινε κοντά στον αρραβωνιαστικό της.

Αντίθετα η Κατρίν Ντενέβ είχε ένα λαμπρότατο μέλλον με ταινίες, γάμους, διαζύγια, παιδιά. Οι ταινίες της που ακολούθησαν, όσο και αν πολλές απ' αυτές είναι κομεντί, έχουν, σχεδόν πάντα, δραματικό υπόβαθρο.

Στις «Ομπρέλες» όλα είναι ευχάριστα, ποιητικά, και όλα γίνονται τραγουδιστά. Οι καταστάσεις είναι επίτηδες υπερβολικά καθημερινές και μελοδραματικές και μόνο τα σκηνικά, υπερβολικά ποιητικά, δίνουν διέξοδο στο όνειρο. Για παράδειγμα το χρώμα των ντεκόρ ή των ενδυμάτων αλλάζει ανάλογα με τη ψυχική διάθεση των ηρώων.

Η ταινία έγινε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, βραβεύθηκε με τον «Χρυσό Φοίνικα» στο Φεστιβάλ Κανών το 1964 και η μουσική που έγραψε ο Μισέλ Λεγκράν για το έργο έχει μείνει αξέχαστη.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Ζακ Ντεμί και μαζί με τις αδελφές Ντενέβ παίζουν οι Αν Βερνόν, Ελεν Φάρμερ, Νίνο Καστελνουόβο και Μάρκ Μισέλ.

Πριν από την προβολή της ταινίας η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα δώσει συναυλία με έργα των Φορέ, Ντεμπισί, Ιμπέρτ και Σεν Σανς. Την ορχήστρα διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης. Προλογίζει ο Γιώργος Μονεμβασίτης.

Σήμερα, ώρα 20.30 στον κινηματογράφο «Τριανόν», με τη διοργάνωση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

-ΞΕΝΗ ΜΟΥΧΙΜΟΓΛΟΥ-

No comments: