Sunday, February 18, 2007

Αγγίγματα

ΌΤΑΝ ΣΟΥ μιλούν γι' αυτή, η έξαψη διαγράφεται στο πρόσωπό τους. Τα μάτια τους παίρνουν μια λάμψη αλλιώτικη. Οι πόροι του δέρματός τους ανοίγουν. Το μυαλό τους δραπετεύει από το παρόν και μεταφέρεται πίσω, στο παρελθόν. Στη «χρυσή δεκαετία». Τη «δεκαετία της απελευθέρωσης». Τη δεκαετία του '60 έγιναν όλα - ή έτσι πιστεύουν όλοι οι σημερινοί εξηντάρηδες. Το μπικίνι εδραιώθηκε, ο Κένεντι παρουσίασε τη φιλελεύθερη εικόνα των ΗΠΑ, η μίνι φούστα έκανε το ντεμπούτο της, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αποθεώθηκε από τους μαύρους, η μουσική σκηνή απογειώθηκε και ο άνθρωπος προσεληνώθηκε.

Α, και το σεξ ήρθε στη ζωή μας. Ναι, πάντοτε υπήρχε, αλλά όλοι φρόντιζαν να το κρατούν κρυφό. Στο ημίφως και στο περιθώριο. Κάποτε και στην απομόνωση. Βαθιά στο ντουλάπι, δίπλα σε άλλα, εξίσου απαγορευμένα είδη. Αλλά τη δεκαετία εκείνη το σεξ... έκανε την επανάστασή του. Και οι άνθρωποι το ευχαριστήθηκαν!

Όμως, τι ακριβώς έγινε με το σεξ το '60; Τίποτα παραπάνω από μια -σπουδαία μεν, μικρή δε- μεταβολή... χειρισμού: η «σεξουαλική επανάσταση» άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αγγίζονταν μεταξύ τους. Έδωσε δύναμη στο άγγιγμα αυτό, το περιέβαλε με αίγλη - καλύτερα, του έδωσε την αίγλη που πάντοτε θα έπρεπε να είχε. Δεν ήταν και λίγο.

Δεν ήταν και πολύ. Την εποχή της «αποκατάστασης» της ερωτικής πράξης στα μάτια των ίδιων της των πρωταγωνιστών, μια άλλη, σημαντικότερη επανάσταση σιγόβραζε. Εργαλείο της, τότε, ήταν... χάλκινα σύρματα.

Σήμερα, που η επανάσταση αυτή βρίσκεται στην κορυφή της, τώρα που κοχλάζει, γεμάτη πάθος, έμπνευση και δυναμισμό, εργαλείο της είναι... το «δίκτυο των δικτύων».

Από το τηλεφωνικό σεξ των περασμένων δεκαετιών ως το δικτυακό σεξ της νέας χιλιετίας η απόσταση δεν είναι μικρή. Στο μεσοδιάστημα άλλαξαν πολλά. «Μικρά, πράσινα ανθρωπάκια» δε βρέθηκαν ποτέ στον Άρη, ο κομμουνισμός κατέρρευσε από την -οργισμένη- δύναμη του λαού, οι θρησκείες (ξανα)μπήκαν στο προσκήνιο, η τρομοκρατία άλλαξε... ρούχα.

Και τώρα, το internet πάει το σεξ πέρα από το άγγιγμα της σάρκας.

Χιλιάδες δικτυακές, προσωπικές κάμερες μεταφέρουν κάθε στιγμή τις εικόνες των ιδιοκτητών τους σε δυνητικούς ερωτικούς συντρόφους. Μηνύματα, χειρονομίες, γλυκόλογα: όλα μετατρέπονται σε 0 και 1, ταξιδεύουν αστραπιαία στην άκρη του κόσμου (ή στη διπλανή γειτονιά) και υλοποιούνται ξανά στην οθόνη (=μάτια) του παραλήπτη.

Παρακολουθώντας σκηνές «εικονικού» -αλλά συχνά τόσο ουσιαστικού- σεξ, οι σημερινοί εξηντάρηδες ίσως ανατριχιάζουν από βδελυγμία. Οι -πρωταγωνιστές- εικοσάρηδες, όμως, ανατριχιάζουν από ηδονή. Συχνά, τα cyber datings καταλήγουν, μέσω «πραγματικού» αγγίγματος, σε «κανονική» σχέση. Συνήθως, παραμένουν στιγμές διασκεδαστικές και όμορφες. Ποιος μπορεί -φανερά- να ψέξει το συνάνθρωπό του επειδή περνά καλά; Μόνο ο μεμψίμοιρος, ο κακομοίρης και ο μίζερος... Δε θα 'θελα να είστε εσείς που με διαβάζετε.

-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ-

No comments: