Wednesday, February 28, 2007

Τέσσερις ζωγράφοι συνομιλούν...

Γιάννης Τσαρούχης, «Το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού», 1970.
THN ανατρεπτική σημασία του συλλέκτη, που δεν επενδύει απλώς στην τέχνη, αλλά ουσιαστικά συνδιαμορφώνει τις τάσεις και την κατεύθυνσή της, έρχεται να αναδείξει η έκθεση της Συλλογής Πορταλάκη.

Στην έκθεση της Συλλογής Πορταλάκη, που θα διαρκέσει ως τις 31 Ιουλίου, παρουσιάζονται έργα των Μπουζιάνη, Τσαρούχη, Διαμαντόπουλου και Εγγονόπουλου που ανήκουν στη συλλογή.

Το ενδιαφέρον δεν εστιάζεται, προφανώς, στην αυτόνομη παρουσία των έργων, αλλά και στο διάλογο που αναπτύσσουν μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν επιλεγεί με άξονα την ιστορική ή χειρονομιακή συγγένειά τους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει για τον επισκέπτη η ανάγνωση των διαφορετικών προσωπικών διαδρομών των καλλιτεχνών, σύμφωνα και με το πνεύμα της συλλογής: «Κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες ξεκινά η περιπέτεια του Μπουζιάνη, ενώ η αναζήτηση του Τσαρούχη, του Διαμαντόπουλου και του Εγγονόπουλου στη δεκαετία του '30 έρχεται να δείξει ότι μέσω της Αναζήτησης του Καινούργιου, μπορεί να επιτευχθεί η Μετάβαση προς την Ελληνικότητα».

Διαμαντής Διαμαντόπουλος, «Χρωματική Σπουδή», 1949-1978.
Οπωσδήποτε έχει ξεχωριστή σημασία να αναγνώσει κανείς τις προθέσεις και τα κίνητρα (καλλιτεχνικά και όχι μόνο) του συλλέκτη. Ο Ζαχαρίας Πορτολάκης αναφέρει χαρακτηριστικά στον προσεγμένο κατάλογο της έκθεσης: «Τα έργα των Γιώργου Μπουζιάνη, Γιάννη Τσαρούχη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου και Νίκου Εγγονόπουλου ανήκουν στην ιστορία αυτού του τόπου, οι δε καλλιτέχνες αποτελούν τη βάση του Νεώτερου Ελληνικού Πνεύματος για τη δημιουργία της τότε εθνικής ταυτότητας.

Μιας ταυτότητας που βγαίνει μέσα από την κρίση των αξιών του ελληνικού χώρου μετά το 1922 και από τη θέση της Ελλάδας προς τη Δύση».

Η έκθεση έχει σκοπό να ξαναδεί τη γενιά του '30 με αφετηρία τη δεσπόζουσα μορφή του Γιώργου Μπουζιάνη, αυτής της ιδιάζουσας περίπτωση του κορυφαίου καλλιτέχνη που πολεμήθηκε από τους κατεστημένους κύκλους και περιθωριοποιήθηκε χάρη στο ανατρεπτικό του έργο.

Info: Συλλογή Πορτολάκη, Πεσμαζόγλου 8, 8ος όροφος, τηλ.: 210- 3318933
Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη 6 μ.μ.-8μ.μ. και Σάββατο 11 π.μ. - 3 μ.μ.

No comments: