Sunday, February 18, 2007

Η Απω Ανατολή στην... πρώτη γραμμή

ΔΥΝΑΤΕΣ ερμηνείες, η λυρικότητα του ασιατικού κινηματογράφου, η διαφορετική σκηνοθετική σκοπιά του Κλιντ Ίστγουντ, η ποιητική «πρόταση» του βρετανικού σινεμά, αλλά και μια ανάλαφρη μουσική κωμωδία συνθέτουν τις κινηματογραφικές επιλογές αυτής της εβδομάδας.

«Γράμματα από την Ίβο Ζίμα» (Letters from Iwo Jima)

Η ταινία είναι βασισμένη στην ίδια ιστορία με αυτή της ταινίας «Οι σημαίες των προγόνων μας» (Flags of our fathers), σε σκηνοθεσία Κλιντ Ίστγουντ. Επικεντρώνεται στη μάχη μεταξύ Αμερικάνων και Ιαπώνων στο νησί Ίβο Ζίμα και εξιστορεί τα γεγονότα από την ιαπωνική πλευρά. Ο Ίστγουντ σε αυτή την παραγωγή ασχολείται με τη στρατηγική μάχης των Ιαπώνων και χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου ασιατικό καστ και συντελεστές. Το σενάριο αλλάζει χέρια και το αναλαμβάνει ο Ίρις Γιαμασίτα. Οι βασικοί χαρακτήρες είναι, αυτήν τη φορά, οι Ιάπωνες στρατιώτες και η ταινία δίνει μια διαφορετική διάσταση στη νίκη των Αμερικάνων. Ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τα γεγονότα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντικειμενικότητα, προσπαθώντας να είναι δίκαιος και με τις δύο αντίπαλες παρατάξεις. Κατορθώνει, έτσι, να μεταδώσει τη σκληρότητα και τη δυσκολία της συγκεκριμένης μάχης, η οποία διήρκεσε 36 ημέρες.

«Η κατάρα του χρυσού λουλουδιού» (The curse of the Golden Flower)

Ο Zανγκ Γιμού και η ομάδα των ταινιών «Ήρωας» και «Τα Ιπτάμενα Στιλέτα» επιστρέφουν για ακόμη ένα μαγικό ταξίδι στην Κίνα των δυναστειών, των πολεμικών τεχνών, της τιμής και της δράσης, με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τη μούσα του Γιμού, Γκονγκ Λι και τον Τσόου Γιουν Φατ. Κίνα, νεώτερη δυναστεία Τανγκ, 10ος αιώνας. Όταν ο αυτοκράτορας επιστρέφει στο παλάτι για να παραβρεθεί στην ετήσια γιορτή των ανακτόρων, βρίσκει το βασίλειό του έρμαιο απρόσμενων κινδύνων. Κι ενώ η απουσία του έχει φέρει στην επιφάνεια παράνομους έρωτες, επικίνδυνους δεσμούς και θανάσιμες συνωμοσίες που απειλούν να τον εκθρονίσουν, είναι το δικό του σκοτεινό μυστικό που φαίνεται να τον απειλεί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο...

«Ημερολόγιο ενός σκανδάλου» (Notes on a scandal)

Δύο μεγάλες κυρίες της υποκριτικής, η Τζούντι Ντεντς και η Κέιτ Μπλάνσετ συμπρωταγωνιστούν σε ένα δυνατό δράμα χαρακτήρων, όπου συμπράττουν ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Έιρ (Iris), και ο σεναριογράφος του «Closer» Πάτρικ Μάρμπερ. Βασισμένη στο μυθιστόρημα «What Was She Thinking?» της Ζόι Χέλερ, η ταινία παρακολουθεί το διασυρμό μιας χαρισματικής καθηγήτριας καλλιτεχνικών με ελεύθερο πνεύμα, όταν γίνεται γνωστό ότι διατηρεί σεξουαλικές σχέσεις με δεκαπεντάχρονο μαθητή της. Μονάχα μία συνάδελφός της καθηγήτρια θα σταθεί στο πλευρό της και θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει το σκάνδαλο.

«Music and lyrics»

Ο Άλεξ Φλέτσερ (Χιου Γκραντ) είναι ένας ξεχασμένος ποπ σταρ της δεκαετίας του '80, ο οποίος, για την ώρα, περιορίζεται στο να τραγουδά σε πανηγύρια και κέντρα ψυχαγωγίας. Ξαφνικά, στο χαρισματικό και ταλαντούχο μουσικό δίνεται μία τελευταία ευκαιρία να επιστρέψει στα πράγματα όταν η ντίβα Κόρα Κόρμαν, τον προσκαλεί να γράψει και να ηχογραφήσει μαζί της ένα ντουέτο. Όμως, στο σημείο αυτό υπάρχουν και κάποια ακόμα προβλήματα. Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που ο Άλεξ συνέθεσε τραγούδι, ενώ δεν έχει γράψει ποτέ στη ζωή του στίχους. Και έχει πολύ λίγες ημέρες στη διάθεσή του για να παρουσιάσει μια επιτυχία. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η Σόφι Φίσερ (Ντρου Μπάριμορ), η γοητευτική, αλλά και παράξενη προσωπική κηπουρός του Άλεξ, της οποίας το φυσικό χάρισμα του λόγου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πλήρη ανικανότητα του απεγνωσμένου στιχουργού.

«Η μεγάλη στιγμή του Ρόμπερτ Κάρμαϊκλ» (The great ecstasy of Robert Carmichael)

Σε μια μικρή κωμόπολη της Αγγλίας τρεις έφηβοι παρασύρονται σε ένα κόσμο βίας και παρανομίας χωρίς να μπορούν να σταματήσουν. Η ανία της καθημερινότητας οδηγεί στην πιο αποτρόπαια πράξη. Μια πράξη που θα ταρακουνήσει βαθιά την εφησυχασμένη τοπική κοινωνία και θα φέρει στην επιφάνεια τους πιο ανείπωτους φόβους της. Έντονα ποιητική, εμποτισμένη με δόσεις σκοτεινού χιούμορ και σαρκασμού, η ταινία σηματοδοτεί την άφιξη του 25χρονου Βρετανού σκηνοθέτη, Τόμας Κλέι. Μαζί του ο διακεκριμένος Έλληνας κινηματογραφιστής Γιώργος Αρβανίτης (Αιωνιότητα και μια Ημέρα) και μια σειρά νεώτερων, αλλά και πιο καταξιωμένων ηθοποιών.

Από τον «Τιτανικό» στο Διάστημα

Δέκα χρόνια μετά τον «Τιτανικό» των 11 Όσκαρ ο Τζέιμς Κάμερον επιστρέφει με ακόμα μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή και αρχίζει γυρίσματα για το «Avatar», μία ταινία επιστημονικής φαντασίας. Η ταινία πρόκειται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες το καλοκαίρι του 2009. Θα χρησιμοποιεί παραδοσιακές τεχνικές κινηματογράφησης, μαζί με ό,τι πιο σύγχρονο στον τομέα της φωτογραφίας και της τεχνολογίας, ώστε να προσφέρει στο κοινό ένα υπερσύγχρονο και μοναδικό φουτουριστικό θέαμα, ενώ θα προβάλλεται στις αίθουσες σε 3D διάσταση.

Το σενάριο της ταινίας είναι επίσης του Κάμερον, και βασίζεται σε μία ιδέα που υπήρχε στο μυαλό του εδώ και μία δεκαετία περίπου. Ενας πρώην πεζοναύτης μεταφέρεται σε έναν μακρινό πλανήτη, πλούσιο σε κάθε είδους χλωρίδα και πανίδα, και βρίσκεται να ηγείται στη μάχη των ιθαγενών του πλανήτη για επιβίωση.

-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ-

No comments: