Monday, February 19, 2007

Crimen Majestatis (Νίκος Τρανός)

Έως τις 24 Φεβρουαρίου, alphadelta gallery, Παλλάδος 3, Αθήνα, 105 54, τηλ.: 210 3228785,www.adgallery.gr

Ο Νίκος Τρανός παρουσιάζει σαράντα πορτρέτα ανθρώπων διαπλεκόμενων με το νόμο και την τάξη (εγκληματιών, δικαστών, αστυνομικών, διαδίκων) παρμένα όλα από δημοσιευμένα ρεπορτάζ πραγματικών γεγονότων. Και τα σαράντα πορτρέτα είναι ζωγραφισμένα με ανεξίτηλο, όπως και οι πράξεις τους, μαύρο μελάνι και «αθάνατη» χρυσή κορνίζα, στο πίσω μέρος ατομικών δελτίων αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων. Σε όλες τις φυλακές, η χρήση παρόμοιων δελτίων επιτρέπει στο διευθυντή, τους αρχιφύλακες, τους ιερωμένους των φυλακών, στο δάσκαλο, το γιατρό και το χαφιέ να σημειώνουν τις παρατηρήσεις τους για τη συμπεριφορά κάθε κρατουμένου. Ανάμεσα στα σχέδια συναντούμε δύο πιθηκοειδή, αναφορά στο χαμένο παράδεισο, τον Αδάμ και την Εύα.

Στην έκθεση υπάρχουν επίσης η μακέτα ενός ριφιφί και η προσομοίωσή της σε πραγματικές διαστάσεις (400x400x80 cm) από χαρτόνι συσκευασίας, ένα κελί κράτησης επίσης σε πραγματικές διαστάσεις (220x160x160 cm) από το ίδιο υλικό.

Την έκθεση συμπληρώνουν ένα πρόσωπο και 396 νεκροκεφαλές από πορσελάνη που αναζητούν την εύθραυστη σχέση τους και μια σιλικονούχα μπάρμπι...

Στο video room της γκαλερί ο επισκέπτης παρακολουθεί έναν άντρα και μια γυναίκα να δακρύζουν, ενώ συγχρόνως μεγαλώνουν τα γένια του άντρα - τα δύο πρόσωπα είναι ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

No comments: