Sunday, February 18, 2007

Όπως επιλέξεις!

ΜΠΟΡΟΥΣΕ να φανταστεί η γιαγιά σας, όταν πήγαινε σχολείο, τη ζωή της με τηλεόραση; Μπορούσε να φανταστεί ο πατέρας σας, όταν πήγαινε σχολείο, τη ζωή του με υπολογιστή; Μπορούσατε να φανταστείτε εσείς, όταν πηγαίνατε σχολείο, τη ζωή σας με κινητό τηλέφωνο; Ναι. Αυτή η μονολεκτική απάντηση θα μπορούσε να ταιριάξει και στην ερώτηση «μα, πώς ζεις δίχως κινητό;».

Οι άνθρωποι του Μεσαίωνα δεν είχαν τυπωμένα βιβλία. Οι άνθρωποι της Αναγέννησης δεν ήξεραν τον ηλεκτρισμό. Οι άνθρωποι του 18ου αιώνα δε γνώρισαν το τηλέφωνο και του 19ου δεν είδαν τηλεόραση. Οι άνθρωποι του Μεσοπολέμου δεν έμαθαν για τους υπολογιστές και όσοι έκαναν -στους δρόμους- τη σεξουαλική επανάσταση δε μιλούσαν -στα σπίτια τους- μέσω live chat με τους φίλους τους από την απέναντι... ήπειρο!

Κι όμως. (Προσπάθησα και ίσως) σας παραπλάνησα! Ναι, προτού ανακαλυφθεί ή εφευρεθεί κάτι, δεν... υπάρχει, συνεπώς η ανθρωπότητα δεν το γνωρίζει και δεν το απολαμβάνει. Φυσικά, ζει μια χαρά δίχως αυτό. Όμως, ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να αρκείται σε όσα έχει και κατέχει. Αν ήταν έτσι, δε θα με διαβάζατε τώρα, γιατί... πώς να διέδιδα τις απόψεις μου από σπηλιά σε σπηλιά, μήπως με ορνιθοσκαλίσματα σε βράχους; Ο άνθρωπος προσαρμόζεται στο περιβάλλον του, αλλά ταυτόχρονα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια (και πολλά παραπάνω!) για να το αλλάξει, να το εξελίξει, να το αναπτύξει. Και, παράλληλα με τις μεταβολές που ο ίδιος κατορθώνει, η φύση τον ακολουθεί και -αργά ή γρήγορα- συμπορεύεται με αυτόν - να μια απλή, αλλά διόλου πρόχειρη απάντηση στην έντονη καταστροφολογία των ημερών για το κλίμα που αλλάζει και τον Αρμαγεδδών που πλησιάζει!

Μάλλον μακριά πάει η σκέψη μου, αν αναλογιστείτε ότι όλ' αυτά μου ήρθαν στο μυαλό παρακολουθώντας το θόρυβο γύρω από την εμφάνιση ενός νέου μοντέλου κινητού τηλεφώνου. Λιτό και κομψό, το νέο iPhone έρχεται να επιστεγάσει (λόγω του ονόματος της κατασκευάστριας εταιρείας του, της αμερικανικής Apple) ένα ολόκληρο κύμα κινητών τηλεφώνων, όπου η κομψότητα και ο -κάποτε εκκεντρικός- διάκοσμος υπερισχύουν (προσοχή: σε πρώτη φάση) της λειτουργικότητας και των τεχνικών (άρα «δυσκολονόητων») χαρακτηριστικών.

Αλλά γιατί τόσος... αλληλοσπαραγμός - εταιρικός και καταναλωτικός; Στην ελεύθερη αγορά (=κοινωνία) το άτομο είναι εκείνο που επιλέγει πότε και τι θα αγοράσει. Ξέρω δανδήδες με «μπακατέλα» του '99 και «φτωχούς» (κατά τις στατιστικές, που πολλοί λατρεύουν να αγαπούν) με PDA τρίτης γενιάς! Φυσικά, σε λίγα χρόνια το σταθερό τηλέφωνο θα καταργηθεί, αλλά μέχρι τότε -και μετά- καθένας κάνει το κουμάντο του. Αυτός επιλέγει, όχι η... ΚΟΒα της γειτονιάς του!


-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σ. ΑΝΔΡΙΑΝΕΣΗΣ-

No comments: