Wednesday, February 28, 2007

Ηλέκτρα ή Ναμπούκο? Ιδού η απορία

Δύο μεγάλες και πολλά υποσχόμενες παραγωγές δελεάζουν τους φίλους της όπερας αυτή την εβδομάδα: στο Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζεται ο Κύκλος Ηλέκτρα με την «Ηλέκτρα» του Στράους και την Αγνή Μπάλτσα ως Κλυταιμνήστρα, ενώ στη Λυρική Σκηνή ανεβαίνει σε νέα παραγωγή ο «Ναμπούκο» του Βέρντι με τη διάσημη σοπράνο Μαρία Γκουλεγκίνα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ηλέκτρα με Αγνή Μπάλτσα

Μια εντυπωσιακή νέα παραγωγή της εμβληματικής «Ηλέκτρας» του Στράους, με την Αγνή Μπάλτσα κι ένα πολλά υποσχόμενο καστ επί σκηνής, για τέσσερις μόνο παραστάσεις, ανοίγει τον «Κύκλο Ηλέκτρα», το φετινό και πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο. Σόκαρε το κοινό της εποχής της (1909) η «Ηλέκτρα» του Ρίχαρντ Στράους, καθώς για πρώτη φορά ο μύθος του πολυτάραχου Οίκου των Ατρειδών συναντούσε την ψυχανάλυση και τα πρόσφατα τότε συμπεράσματα του Φρόιντ.

Βασισμένος στο λιμπρέτο του θεατρικού συγγραφέα Ούγκο φον Χόφμανσταλ, ο Στράους έφερε στη σκηνή όχι τόσο το τραγικό μεγαλείο των ηρώων όσο τις νευρώσεις της σύγχρονής του ανερχόμενης αστικής κοινωνίας. Την «ψυχολογική» αυτή όπερα, που μπορεί να ιδωθεί σαν μια φροϋδική παραλλαγή του αρχέγονου μύθου σε μορφή μελοδράματος, θα δούμε στην εικαστική σκηνοθεσία του -αγαπητού στα μέρη μας από το «Μαγικό Αυλό» και το «Η γυναίκα χωρίς σκιά»- Μίκαελ Χάμπε, που συνυπογράφει τα σκηνικά με τον Μάρτιν Ρούπρεχτ.

Στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας η «δική μας» διεθνής σταρ Αγνή Μπάλτσα, η «μεγαλύτερη δραματική μετζο-σοπράνο της εποχής μας», όπως την έχει αποκαλέσει ο αρχιμουσικός Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Τον κεντρικό ρόλο της Ηλέκτρας θα ερμηνεύσει η σοπράνο Ναντίν Σεκούντε, που έχει στο ενεργητικό της αξιοσημείωτες ερμηνείες ρόλων σε όπερες του Στράους και του Βάγκνερ. Η Δανέζα σοπράνο Ίνγκα Νίλσεν θα επωμιστεί το ρόλο της Χρυσόθεμης, ο Νορβηγός τενόρος 'Αριλντ Χέλελαντ του Αίγισθου και ο Γερμανός μπασοβαρύτονος του Ορέστη. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει ο Σουηδός μαέστρος Γιόχαν Αρνέλ.

Στο πλαίσιο του Κύκλου Ηλέκτρα θα δοθεί στις 27/2 διάλεξη του Κώστα Γεωργουσόπουλου με τον τίτλο «Ηλέκτρες: οι περιπέτειες μιας μορφής» και στις 3/3 θα προβληθεί η περίφημη «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη με τα σκηνικά-κοστούμια του Σπύρου Βασιλείου, τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και πρωταγωνιστές τους Ειρήνη Παππά, Γιάννη Φέρτη, Αλέκα Κατσέλη, Μάνο Κατράκη (βραβείο καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς στο Φεστιβάλ Καννών και υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, 1962).

INFO
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 210-7282333 Παραστάσεις: 1, 4, 7 & 10/3.


Διεθνή αστέρια του Λυρικού θεάτρου στο Ναμπούκο

Με μια σύγχρονη ματιά αντιμετωπίζεται ο πασίγνωστος «Ναμπούκο» στη σκηνοθεσία της Τζούλι Πέβσνερ, που θα δούμε σε νέα παραγωγή από τη Λυρική Σκηνή. Η όπερα μας ταξιδεύει στην εποχή του βασιλιά Ναβουχοδονόσορα (Ναμπούκο), που αιχμαλώτισε τους εβραίους και μετανόησε μόνο αφότου πίστεψε στον Ιεχωβά. Μόνο που στη συγκεκριμένη σκηνοθεσία η ιστορία του ματαιόδοξου βασιλιά γίνεται αφορμή για ένα σχόλιο απέναντι στους σύγχρονους πολέμους και την αλαζονεία της εξουσίας, επιφυλάσσοντας για το κοινό ένα ανατρεπτικό τέλος την ώρα του τελικού χορωδιακού μέρους των υπόδουλων εβραίων «Μεγαλοδύναμε Ιεχωβά».

Μια ντίβα της όπερας, η διάσημη Ουκρανή σοπράνο Μαρία Γκουλεγκίνα, θα χαρίσει τη λάμψη της στη Λυρική Σκηνή, αναλαμβάνοντας τον κεντρικό ρόλο της Αμπιγκαΐλε στο λυρικό δράμα του Βέρντι. Κοινό και ειδικοί αποθεώνουν τις ερμηνείες της διεθνώς -από τη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης μέχρι τη Σκάλα του Μιλάνου- αποκαλώντας τη «φωνητικό θαύμα» και «ιδανική ερμηνεύτρια του Βέρντι». Στο πλάι της Γκουλεγκίνα στο ρόλο του Ναμπούκο και σε διπλή διανομή θα δούμε τον -εξίσου διάσημο για τις ερμηνείες του στις όπερες του Βέρντι- Λέο Νούτσι (2 & 4/3) και τον Μαρκ Ράκερ (25 & 28/2), νικητή του δεύτερου διαγωνισμού Παβαρότι.

Τη διανομή συμπληρώνουν οι Ιβάν Μομίροφ, Δημήτρης Καβράκος, Βικτόρια Μαϊφάτοβα, Δημήτρης Κασιούμης, Φίλιππος Δελλατόλας, Αντωνία Καλογήρου. Η μουσική διεύθυνση είναι του Ηλία Βουδούρη, τα σκηνικά του Αντώνη Δαγκλίδη, τα κοστούμια της Τότας Πρίτσα, η χορογραφία του Πέτρου Γάλλια και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Τη διεύθυνση της χορωδίας καρτά ο Νίκος Βασιλείου και της Μπαντίνας ο Γιώργος Αρβανίτης.

INFO
ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ- ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ Ακαδημίας 59-61, 210-3612461. Παραστάσεις: 25, 28/2 & 2, 4/3.

-Ιλειάνα Δημάδη-


No comments: