Sunday, February 18, 2007

... και πίνοντας σε πίνω

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ότι θέλω να σας γράψω για τις υπέροχες εκθέσεις και παραστάσεις που είδα την τελευταία εβδομάδα και κυρίως τι ανακάλυψα μέσα από αυτές. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν μπορώ, καθώς κάθε σκέψη μπλοκάρει σ' αυτό το τεράστιο παράλογο και χυδαίο που κατατρώγει τη λογική και την αισθητική μας τελευταία και έχει σχέση με φραπελιές, εξωγήινους και οντισιόν. Όλα προϊόντα τηλεοπτικά, φρεσκαδούρες ζέχνουσες και τοξικές. Όσο κι αν ισχυριζόμαστε ότι αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος της απάτης, φοβάμαι πολύ πως δεν γλιτώνουμε την έκθεσή μας στην ακτινοβολία ηλιθιότητας και απόγνωσης.

ΜΠΛΕΝΤΕΡ με πράσινα ζουμιά μουγκρίζουν στις οθόνες συνεχώς, σε μια επίκληση του απρόσβλητου και αγέραστου που είναι πρωτόφαντη. Συνοδεύεται ιδανικά με ιστορίες για εξωγήινους και οδηγίες επικοινωνίας μαζί τους (ναι μαντάμ, οι φωνές που ακούς βρίσκονται μόνο μέσα στο κεφάλι σου). Το συνολάκι αυτό προβάρεται και ντεπουτάρει στην κρατική τηλεόραση, που μόλις τώρα αποφάσισε να μαζέψει κάπως τα λουριά και τα προσχήματα της εκπομπής που άνοιξε το δρόμο για να ακολουθήσουν εκστατικοί και ευγνώμονες τόσοι άλλοι τηλεοπτικοί αστέρες - χωρίς προσχήματα και συμπλέγματα αυτοί, αφού προέρχονται από την αφορισμένη ιδιωτική τηλεόραση. Μια χαρά τα έγραφε η Πόπη Διαμαντάκου, να συνεννοηθούμε μεταξύ μας και να στέλνουμε το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ στους φίλους εξωγήινους.

TRASH αισθητική και θεματολογία ως ποινή των έγκλειστων τηλεθεατών, που σαν τυράκι τούς δίνεται η δυνατότητα να χλευάσουν και να ειρωνευτούν μέσα από οντισιόν και talent-shows, που ξεπλένουν όνειρα και φαντασιώσεις στο όνομα μιας κακοεκτελεσμένης πιρουέτας. Σε μια συνέντευξή του -στο Vanity Fair, νομίζω- ο Γκορ Βιντάλ έλεγε πως η τηλεόραση είναι τόσο απεγνωσμένα πεινασμένη για υλικό, που ξύνει τον πάτο του βαρελιού. Ακριβώς έτσι, κάθε μέρα, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα, με όρκους που κρατούν μια ολόκληρη ζωή. NO END.




«Μόνο την αλήθεια, Μέρος Ι»

Μετά το θεατρικό σχεδόν αλλαγμό (και τα φορτισμένα debates) που προκάλεσε η παράσταση «Κατσαρίδα» τα τελευταία δύο (ή μήπως τρία) χρόνια, ο Βασίλης Μαυρογεωργίου επιστρέφει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου με νέο έργο, το οποίο έγραψε μαζί με τη Μαρία Φιλίνη. Τίτλος «Μόνο την αλήθεια, Μέρος Ι», που σημαίνει ότι αν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει συνέχεια (;). Πρόκειται για την ιστορία του μεγαλύτερου μάγου που έζησε ποτέ, διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου, μαζί με τα ονόματα των βασικών συντελεστών: Σκηνοθεσία Βασίλης Μαυρογεωργίου, επιμέλεια κίνησης Αγγελική Στελλάτου, μουσική - τραγούδια Κώστας Γάκης, σκηνικά - κοστούμια Μαργαρίτα Χατζηιωάννου, φωτισμοί Γιώργος Φακούρας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Μαυρογεώργη, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Κώστας Γάκης, Βασίλης Μαυρογεωργίου.

-ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ι. ΑΝΕΣΤΗ-

No comments: