Sunday, February 18, 2007

Ο χορός των τεράτων

ΜΙΑ βραδιά σε purity ball (χορό της αγνότητας;) στο Οχάιο. Μπαμπάδες με σμόκιν, κόρες με μεταξωτές τουαλέτες και ορχιδέες στα μαλλιά χορεύουν το «Have I told you lately that I love you». Ο πατέρας φοράει στο δάχτυλο της θυγατέρας ένα δαχτυλίδι, το οποίο θα αντικατασταθεί μόνο από αυτό του γάμου της. Ευτυχισμένη η κόρη συμφωνεί «να παραμείνω σεξουαλικά αγνή μέχρι την ημέρα που θα δώσω τον εαυτό μου ως γαμήλιο δώρο στο σύζυγό μου». Διαβάζω στον «Economist» γι' αυτήν τη νέα τάση που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ με επίκεντρο το Οχάιο και ομολογώ πως, πέρα από ανήμπορη να κατανοήσω αυτή την πράξη και τα πραγματικά ηθικά κίνητρά της, αισθάνομαι ταυτόχρονα μια αίσθηση αηδίας στο στόμα. Οταν δεκάχρονα κορίτσια οδηγούνται να δεχθούν ως μόνο άντρα της ζωής τους τον πατέρα τους μέχρι να περάσουν στη δικαιοδοσία του νόμιμου συζύγου, τότε δεν μπορεί όλο αυτό το παράλογο σκηνικό να στήνετε μόνο για την προστασία των κοριτσιών από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το σεξ δαιμονοποιείται για μια ακόμη φορά. Ενα deja vu προπολεμικών εποχών που ενσωματώνει ταυτόχρονα την απαξίωση της γυναίκας, τον ευνουχισμό ουσιαστικά της αυτοδιάθεσης και της ελευθερίας της βούλησής της. Οι γυναίκες πρέπει να μείνουν όχι παρθένες, αλλά σεξουαλικά αγνές μέχρι το γάμο τους, διότι διαφορετικά κινδυνεύει η ίδια η ζωή του, όπως πρεσβεύουν οι διοργανωτές και τυφλοί οπαδοί αυτής της νέας τάσης, που φοβάμαι ότι σε λίγα χρόνια θα βλέπουμε όλο και περισσότερο σε μεγάλες στολισμένες αίθουσες ξενοδοχείων. Και ακόμη περισσότερο φοβάμαι ότι πολλοί θα σπεύσουν να το υιοθετήσουν και στη χώρα μας, τώρα που είναι ακόμη νωπή η περιπέτεια στην Αμάρυνθο και οι παράπλευρες ηθικοφοβικές κορόνες που ακούστηκαν, χωρίς να αφορούν όμως στην ουσία του προβλήματος.

Ψάχνοντας στο Διαδίκτυο (όπου υπάρχουν 696.000 σελίδες για τα purity balls) έμαθα πως το φαινόμενο των χορών αγνότητας ξεκίνησε πριν από επτά χρόνια στο Colorado Springs και εξαπλώνεται στις ΗΠΑ, ενώ οι διοργανωτές δηλώνουν ότι ετοιμάζουν αντίστοιχες ομάδες σε 21 Πολιτείες, αλλά συζητούν και με ενδιαφερόμενους σε Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Σουηδία και Καναδά. Οι χοροί γίνονται σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, τα ζευγάρια πατέρα κόρης προσέρχονται με κάθε επισημότητα φορώντας λαμπερά ρούχα που παραπέμπουν σε γαμήλια δεξίωση, χορεύουν σε αίθουσες ανθοστολισμένες και φεύγουν ήσυχοι πως το σεξ είναι κάτι που θα αργήσει να έρθει.

Η επιχείρηση αγνότητας κάνει χρυσές δουλειές, αφού, όπως σημειώνει ο «Economist», συχνά βοηθούν αυτές τις εκδηλώσεις και χορηγοί όπως οι Wal-Mart και McDonalds. Ο χορός των τεράτων πλησιάζει...

-ΚΑΤΕΡΙΝΑ Ι. ΑΝΕΣΤΗ-

No comments: